Politic

Senatorul Ștefan Mihu – declarație politică cu prilejul Zilei Armatei Române

În ședința Senatului din 24 octombrie a.c. senatorul PSD de Constanța, Ștefan Mihu, a prezentat o declarație politică cu prilejul Zilei Armatei Române. Senatorul constănțean amintește importanța și contribuțiile majore ale Armatei în spațiul Nato și UE.

„La 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Romane. Evenimentul, ca atare, este celebrat începand cu 1959, marcand desăvarșirea eliberării teritoriului național, ocupat în mod samavolnic, prin Dictatul de la Viena, din august 1940. 
Este o zi a demnității naționale, semnificand recunoștința întregii țări adresată soldaților și ofițerilor Armatei Romane și, in egală măsură, rezerviștilor și veteranilor de război, alături de familiile lor, care nu au precupetit, de multe ori, sacrificiul suprem pentru apărarea integrității, independenței și suveranității naționale.

Începand cu admiterea istorică a țării noastre în Alianța Nord-Atlantică (29 martie 2004) și UE (1 ianuarie 2007), Armata Romană, alături de Jandarmeria Romana și de Poliția Romana, iși aduce o contribuție importantă la securitatea și apărarea spațiului european și euro-atlantic, pe multe teatre de operațiuni ale lumii și respectandu-și, în acest fel, angajamentele asumate la nivel NATO și UE, în acord cu valorile şi principiile comunității europene și euro-atlantice. Este suficient, cred, să amintim, succint, contribuția adusă de Forțele noastre armate, de Jandarmeria și Poliția romana pe teatre de operațiuni, precum Kosovo (prin UNMIK), in Irak (prin EU Police Force) sau în Afganistan (prin ISAF).
Senatorul Mihu subliniază în declarația sa interesul permanent al Parlamentului de a investi în programele pentru înzestrarea și modernizarea Armatei Române.

Odată cu admiterea în NATO și UE, Armata română a cunoscut un proces continuu de restructurare și modernizare, incluzând, în multe cazuri, achiziționarea în regim de off-set, de echipament militar, demers destinat să conducă la revigorarea industriei noastre militare, multă vreme neglijată sau minimalizată de unii dintre liderii nostri politici. 
Țara noastră a înțeles, totodată, să-și respecte angajamentele internaționale în domeniu și, începand cu 2017, alocă în fiecare an, printr-o decizie istorică a Parlamentului României, 2% din Produsul Intern Brut, necesităților noastre în sfera Apărării. Ne propunem ca această sumă să se regăsească în modernizarea cât mai rapidă a forțelor noastre armate, incluzând achiziționarea de echipament modern, eficient și compatibil cu standardele NATO și UE, pentru dotarea Armatei române, alături de promovarea și dezvoltarea proiectelor cu relevanță militară, cu accent pe producerea în țară a ansamblelor și subansamblelor destinate produselor militare achiziționate.

Putem aminti aici lansarea procedurii de achiziţie a patru corvete multifuncţionale, care vor intra în înzestrarea Forţelor Navale Române, în condițiile în care aceste echipamente militare vor fi produse într-un şantier naval din România, prin cooperare directă în producție şi transfer tehnologic. Cu alte cuvinte, ne propunem o componentă de off-set cât mai semnificativă a acestor 2% din PIB, care să permită, să încurajeze și să susțină viguros renașterea și dezvoltarea industriei militare naționale”.

Senatorul social-democrat își încheie declarația cu programul festivităților și ceremoniilor desfășurate în principalele orașe din Dobrogea.

„Permiteți-mi să evoc modul în care se va sărbători 25 octombrie în județele Constanța și Tulcea, de care mă simt legat atât prin locul de naștere, cât și prin mandatul pe care îl reprezint în Senatul României. Astfel, la Constanța, ceremonia se va desfășura la Cimitirul Central, la Monumentul Eroilor din cel De-al Doilea Război Mondial, inclusiv printr-o expoziție de tehnică, armament și echipamente militare din dotarea Forțelor Navale și a Forțelor Terestre. Menționez prezența la aceste ceremonii, inclusiv a fregatei „Regele Ferdinand”, care a încheiat, recent, cu deplin succes, participarea ei la Operațiunea NATO „Sea Guardian”, în Marea Mediterană, alături de partenerii și aliații din Italia și Turcia. În același timp, la Mangalia, ceremonia militară și religioasă va avea loc în Piața Republicii, în timp ce la Tulcea, s-a desfășurat deja, un simpozion dedicat „Armata României în cadrul Alianței Atlanticului de Nord”, alături de o ceremonie religioasă care va avea loc pe 25 octombrie, la Cimitirul Eroilor.
Doresc să concluzionez adresând Armatei Române, în numele Senatului României și al meu personal, cele mai calde felicitări de a-și continua nobila ei misiune, de strajă la independența și suveranitatea patriei, a valorilor și principiilor care stau la baza apartenenței țării noastre la comunitatea europeană și euro-atlantică”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top