Politic

Deputatul Antal Istvan, gazda grupului de prietenie din Parlamentul Turkmenistanului

Grupul de prietenie dintre Turkmenistan și România din Parlamentul turkmen, conduse de Yusupguly ESHAYEV, președintele Grupului de prietenie și președintele Comisiei pentru protejarea drepturilor omului și a libertăților din Parlamentul turkmen, a vizitat România în perioada 22-24 octombrie.

Inițiativa acestei vizite a aparținut deputatului UDMR Antal Istvan, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Turkmenistan din Parlamentul României.
Cei doi președinți ai grupurilor de prietenie au discutat despre organizarea, la Palatul Parlamentului din România, a unei expoziții culturale despre tradițiile turkmene, și, respectiv, organizarea, la Așgabat, a unei expoziții culturale românești, fiind analizată, de asemenea, posibilitatea de a difuza filme românești în Turkmenistan, și, respectiv, filme turkmene în România. Discuțiile ocazionate de vizita Grupului parlamentar de prietenie dintre România și Turkmenistan din Parlamentul turkmen au evidențiat contribuția pe care grupurile de prietenie o pot avea în susținerea și dinamizarea dialogului bilateral, prin identificarea și dezbaterea unor teme de interes comun.
De asemenea, convorbirile avute de delegația străină cu demnitarii români au permis o trecere în revistă a evoluției relațiilor bilaterale româno-turkmene și au evidențiat potențialul deosebit și dorința ambelor părți de extindere a acestora. Printre principalele subiecte de pe agenda bilaterală s-au numărat cooperarea parlamentară bilaterală și aprofundarea dialogului la nivelul grupurilor de prietenie și al comisiilor de specialitate, relațiile economice, cu accent asupra coridorului de transport de mărfuri Marea Caspică-Marea Neagră, dar și cooperarea culturală. 
Programul vizitei a cuprins și convorbiri cu membri ai grupului de prietenie, primirea delegației de către deputatul Eugen Nicolicea, vicepreședinte al Camerei Deputaților și, respectiv, primirea de către senatorul Adrian Țuțuianu, vicepreședinte al Senatului, convorbiri cu deputatul Rozalia-Ibolya BIRÓ, președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, și cu membri ai comisiei, precum și cu Dan Neculăescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Actualitate

To Top