Stoparea finanțării Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) de către Guvernul Cîțu a nemulțumit o bună parte dintre primarii județului Constanța.
În cadrul unei conferințe de presă organizate vineri, 2 iulie, la sediul PSD Constanța, senatorul Felix Stroe, alături de deputatul Lucian Lungoci, primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu și primarul comunei Oltina, Ștefania Cealera, și-au exprimat nemulțumirea față de decizia Executivului.
“Decizia Guvernului de a opri PNDL este o lovitura grea pentru localități, este o crimă. Mai ales pentru că, în urma alocării sumelor din TVA, din cele 27 de milioane de lei, 24 de milioane au fost alocate comunităților conduse de primari PSD. Adică majoritatea comunităților au primit foarte puțini bani. Iar acum primesc un alt șoc din cauza blocării PNDL-ului.
Am atras atenția că Guvernul Cîțu a alocat doar 3,8 miliarde lei față de cele 6,6 miliarde lei, cheltuiți în 2020, ceea ce a dus la blocarea investițiilor în toată țara. Atragem atenția că șantierele nu pot fi repornite, din cauza scumpirilor prețurilor – afectate fiind mai ales costurile pentru materialele de construcții, la materiile prime, combustibili și salarii. Și nu pot nici închise, din cauza costurilor mari de conservare.
Cum poate ministrul Năsui să spună ca PNDL nu a adus niciun plus până acum? Faptul că cetățenii au acces la apă, la canalizare, la educație într-o școală modernizata nu e un plus?
Solicităm guvernanților să procedeze de îndată la reluarea finanțării PNDL și prelungirea programului și anul viitor așa cum au promis în campaniile electorale din 2020”, a spus senatorul PSD Felix Stroe.
Deputatul Lucian Lungoci, secretar executiv al PSD Constanța:
„Toate UAT-urile din România aveau ca obiectiv să depună proiecte pe PNDL. Acest program a ajutat aceste UAT-urisă se dezvolte. Aceste proiecte au nevoie de cofinanțare. În situația prin care trecem de un an și jumătate este greu pentru UAT-uri să facă rost de bani.
Avem o inițiativă legislativă depusă cu mai mulți colegi pentru a asigura de la bugetul de stat sumele necesare pentru cofinanțarea proiectelor.
Din păcate senatorii din coaliția de guvernare au votat împotrivă. Sperăm ca până la urmă să îi convingem pe colegi să voteze pozitiv. Mai avem un proiect de lege pentru crearea unui PNDL etapa 1. Am reușit să obținem prelungirea cu 2 ani pentru implementarea acestor proiecte. Sunt proiecte începute înainte de 2019. De atunci și până acum salariile au crescut, prețurile materiei prime au crescut, prețul combustibilului a crescut. Acum firmele care lucrează la aceste proiecte nu mai pot susține financiar aceste proiecte.”
Acest program (PNDL) a ajutat aceste UAT-urile din România să se dezvolte. Aceste proiecte au nevoie de cofinanțare. În situația prin care trecem de un an și jumătate este greu pentru UAT-uri să facă rost de bani „.