Politic

Senator Ștefan Mihu cere lămuriri ministrului Transporturilor despre dizolvarea Radionav

În ședința Senatului din 11 iunie, senatorul Ștefan Mihu a adresat o interpelare Ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc. Senatorul constănțean solicită ministerului informații și măsuri privind asigurarea funcționalității serviciilor RADIONAV, în condițiile în care ministerul a hotărât recent dizolvarea acestei instituții.
”După cum este cunoscut, recent, Ministerul Transporturilor a decis dizolvarea « RADIONAV », furnizorul de până acum al serviciilor radio-navale pentru porturile românești la Marea Neagră. Măsura a fost anunțată fără a se preciza, în vreun fel, situația serviciului de radiocomunicații aferent, în sensul preluării acestuia de către o altă instituție!
Menționăm că la nivelul anului 2018, Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere un proiect de lege care preconiza preluarea activității personalului și patrimoniului Companiei Naționale de Radiocomunicații Navale/RADIONAV de către Autoritatea Navală Română/ANR. Ulterior, Ministerul Transporturilor a renunțat să mai promoveze proiectul de lege și a decis, așa cum am menționat deja, dizolvarea RADIONAV, fără a furniza alte explicații și, nota bene, fără să fi asigurat plata salariilor personalului RADIONAV, de mai bine de 3 luni.
Nu ar fi prima dată când Ministerul Transporturilor se dovedește, din păcate, mult prea reținut atunci când vine vorba să furnizeze o informație de interes public evident. Avem în vedere nu doar angajații RADIONAV, ci o sferă mult mai largă de beneficiari interni și externi ai serviciilor oferite de RADIONAV, inclusiv din perspectiva facilităților oferite de porturile românești la Marea Neagră.
Vorbim aici de un serviciu public de interes național și internațional, având drept finalitate, printre altele, protejarea și salvarea de vieți omenești pe mare, prin furnizarea de informații, precum : îndeplinirea angajamentelor de trafic de radiocomunicații navale de apel, pericol/alarmare și salvare, asumate de România prin convențiile internaționale în domeniu, la care este parte; avertizarea instituțiilor românești abilitate să ofere asistență, în caz de nevoie; transmiterea de avize pentru navigatori, inclusiv avize de navigație de tipul tragerilor /exercițiilor militare din zona maritimă a României; transmiterea de informări meteo, etc.
Față de cele de mai sus, vă adresăm rugămintea, stimate domnule ministru, să ne precizați măsurile avute în vedere de Ministerul Transporturilor privind asigurarea deplinei funcționalități a serviciilor de radiocomunicații navale oferite de RADIONAV, în acord cu interesele țării noastre privind asigurarea unui trafic modern și în deplină siguranță în spațiul maritim și fluvial românesc, precum și cu angajamentele internaționale ale României,” a declarat senatorul.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top