Politic

Deputatul George Vișan: Suntem alături de Republica Moldova

Deputatul constănțean George Vișan a făcut o declarație politică în contextul disputelor din Republica Moldova. Parlamentarul penalizează clasa politică actuală ce până acum s-a raportat la Moldova „ca la un trend care la un moment dat ar putea calibra discursul politic în favoarea lor”: „Există infime referiri directe și constante, nu doar sporadice și superficial-contextuale, la situația socială de acolo, altele decât luările de poziție când administrația de peste Prut intră în vreo criză guvernamentală, parlamentară sau bancară – cum a fost faimosul furt de la Chișinău. Generalizez poate cu indulgență o situație ce se poate schimba pe viitor dacă ne vom schimba perspectiva în bine în ceea ce privește acest minunat colț de lume, cu bune și cu rele, bineînțeles.  Nu ne propunem să generalizăm că sunt și excepții de la această observație, dar trebuie să ne asumăm un eșec recent cu privire la optica noastră, la felul de a vedea Republica Moldova prin prisma strict a unor interese de PR sau politice”. De asemenea, George Vișan consideră că s-a ajuns în această situație alarmantă din cauza lipsei de implicare: „Situația actuală din Republica Moldova este destul de îngrijorătoare și ea reflectă lipsa noastră de atenție sporită într-o zonă extrem de sensibilă geopolitic și istoric. Republica Moldova a fost pentru noi toți un trend, un moft, din care relațiile organice, instituționale au stagnat în ciuda unor eforturi considerabile din partea unora în această direcție.
Această opinie nu este un atac fără rațiune sau o trecere frivolă în revistă a unor chestiuni arzătoare ci mai degrabă cheamă la un apel de asumare a unui eșec românesc în Republica Moldova dată fiind situația actuală și de redefinire a unor alte tipuri de relații solide care să nu se desfășoare sub imboldul unui trend sau a altor pasiuni trecătoare.
Românii cunosc puține despre Republica Moldova și cetățenii români de peste Prut. Mulți politicieni români, din toate partidele, cunosc chiar mai puține lucruri decât românul de rând. Un apel către o normalitate organică este necesar pentru a înțelege Republica Moldova cu dragoste, nu doar geopolitic și geostrategic, din când în când, dacă dă bine la CV-ul politicianului mediocru ce digeră tot ce primește în materie de substanță politică a actualității.
Să nu uităm că noi suntem alături de acum și pururea de Republica Moldova. Să sperăm că și de peste Prut vom primi, vreodată, vreun astfel de mesaj.”

Actualitate

To Top