Ziarul de Gardă (ZdG) din Republica Moldova a intrat în posesia unor discuţii dintre membri ai partidului ŞOR, una dintre formaţiunile care au organizat recentele proteste din Republica Moldova.
Jurnaliştii de la ZdG relatează că la jumătatea lunii noiembrie au fost contactați de o persoană necunoscută care s-a oferit să le dea informații despre implicarea ȘOR în protestele din Chișinău. Sursa le-a spus că a fost determinată să facă acest lucru după ce a citit o serie de articole publicate în ZdG despre protestatarii închiriați ai Partidului ȘOR și că informațiile oferite i-ar putea ajuta pe jurnaliști să își continue investigațiile privind circulația banilor în cadrul grupului politic condus de Ilan Șor.
A doua zi, jurnaliștii de la Ziarul de Gardă s-au întâlnit cu sursa în apropierea redacției și au primit un telefon mobil. Li s-a spus că telefonul ar fi fost pierdut în august 2022 de către Dinu Țurcanu, șeful raionului Orhei al Partidului ȘOR și unul dintre organizatorii manifestațiilor de partid din centrul Chișinăului.
În urma cercetărilor ulterioare, s-ar fi stabilit că, într-adevăr, telefonul era al lui Dinu Țurcanu iar documentele găsite în el datau de la începutul lunii august.
Ce au găsit jurnaliștii în telefon
„Pe parcursul anchetei, am întâlnit discuții între persoane publice despre evenimente desfășurate anterior precum și discuții privind finanțarea campaniilor electorale, demonstrații sau persoane implicate activ în structurile publice din raionul Orhei, care este fieful Partidului ȘOR.
Analizând informațiile de interes public din acel telefon am intrat într-o lume în care <colacii> și <benzina> te motivează să-ți <îndeplinești calitativ sarcinile>, patratistele, mahalistele și curatorii fac legea în campaniile electorale, la proteste sau la alte evenimente publice și în care salariile de la IM (Ilan Mironovici Șor) paralel cu cele primite de la stat, mențin vie dragostea pentru partid.
O lume în care persoane cu viziuni politice diferite în public sunt cumetri sau prieteni și discută despre cum se face politică sau business, dar mai presus de toate, o lume în care totul începe și se termină cu IM, adică Ilan Mironovici Șor – liderul suprem al grupării politice pe care o conduce ajutat de doi dintre oamenii în care are cea mai mare încredere: Marina Tauber și Viorel Melnic”, scriu jurnaliștii.
Telefonul a fost predat autorităților
După câteva zile în care au analizat documentele și mesajele din telefon, jurnaliștii de la ZdG au decis că trebuie să îl predea instituțiilor abilitate, considerînd că doar acestea pot decide ce ar trebui să se întâmple în continuare cu el. Drept urmare, pe 24 noiembrie au sunat la linia telefonică a Centrului Național Anticorupție (CNA), iar adoua zi un ofițer de la CNA a mers la redacția publicației și a preluat telefonul mobil.
Jurnaliștii ZdG anunță că vor publica informațiile secvențial, în perioada următoare. Primul articol din această serie poate fi accesat aici.
Șor este lăudat de la Kremlin
În urma protestelor din Chișinău, un important politician rus l-a lăudat pe organizatorul Ian Șor, pe l-a gratulat cu eticheta de „partener de nădejde pe termen lung” și a oferit un contract de gaze ieftine regiunii Orhei, condusă de partidul lui Șor, conform Washington Post.
Numit „Tânărul” de către serviciul de securitate al Rusiei, FSB, politicianul de 35 de ani este una dintre marionetele Kremlinului, în încercarea de răsturnare a regimul de la Chișinău, arată documentele consultate de publicația americană.
Cine este Ilan Șor și partidul pe care îl conduce
Oligarhul Ilan Șor este unul dintre cei mai influenți politicieni din Republica Moldova și a intrat în atenția opiniei publice după scandalul „furtul miliadului” de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Operațiunea s-a desfășurat cu girul mai multor partide politice, între 2012 și 2014.
În 2017, Ilan Șor a fost condamnat la închisoare pentru escrocherie și dat în urmărire internațională. Se pare că se ascunde în Israel.
Deși e fugit din țară de aproape doi ani. El controlează Partidul Șor, care asigură majoritatea pro-rusă și anti-reformistă din Parlament alături de PSRM, partidul lui Igor Dodon.
Un articol de Mihai Răzvan ROTARU