Litoralul românesc

Sclavie la Poarta Albă: animale şi oameni ţinuţi în mizerie de un angajat al Arhiepiscopiei Tomisului

Don Dănuţ este cercetat disciplinar la sesizarea ziarului DEZVĂLUIRI

Ziarul Dezvăluiri a fost sesizat că un angajat al departamentului Asistenţă Socială din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului deţine la Poarta Albă, în cartierul Oraşul Nou, o fermă de capre pe care le ţine înfometate şi în mizerie. Ciobanii şi localnicii îl acuză pe acesta că nu îşi plăteşte angajaţii și că are datorii către mai multe persoane din localitate. Deasemenea, aceştia îl mai acuză şi că lasă animalele să moară de foame, că face colectarea laptelui în condiţii mizere şi chiar că sustrage alimente de la Arhiepiscopie, pe care le duce apoi ciobanilor, alimente ce uneori sunt expirate.
Un bătrân de 70 de ani, Vasile Cirimpei, unul dintre ciobanii săi, se plânge că „patronul” său i-a luat buletinul şi cardul şi că îi scoate pensia de la bancomat. Deşi nu este preot, ci doar absolvent de teologie, lui Don îi place să i se spună „părintele” și se laudă prin sat că este purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, şi chiar omul de încredere al Înalt Prea Sfințitului Teodosie.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Viviana MIHĂLȚEANU

 

Pericol pentru sănătatea publică!

Ne-am deplasat la faţa locului, iar ceea ce am văzut ne-a făcut să înţelegem revolta localnicilor ce ne-au sesizat. Această aşa-zisă fermă nu îndeplineşte măcar normele minine de curăţenie, ce să ne mai gândim la normele europene, foarte stricte în acest domeniu, ce ține de siguranța alimentelor! Grajdul în care sunt ţinute cele 80 de capre abia se mai ţine pe picioare, șipcile cu care este susţinut par că vor cădea la prima rafală de vânt. În interior, stratul de noroi și fecale le face pe caprele slăbite şi bolnave să nu se poată mişca în voie. Trei capre se află în afara ţarcului, mai mult moarte decât vii. Un fost cioban al lui Don, prezent alături de noi pentru a se plânge că acesta îi datorează bani, încearcă să ridice una dintre aceste capre, dar bietul animal nu se poate ține pe picioare şi cade iar în mocirlă. Animalele sunt atât de slabe încât ni se pare imposibil ca acestea să mai poată da şi lapte. De fapt, nici nu mai dau de câteva zile.
La un metru distanţă de grajdul caprelor se află „grajdul” ciobanilor, ce trebuie să aibă grijă de aceste animale.
Aici nu există mari diferenţe faţă de staulul caprelor: un loc îngust, murdar, cu două cârpe aruncate pe jos şi două paturi cu saltele rupte. Cutii goale de iaurturi şi un aragaz de voiaj cu două ochiuri. Nu există apă curentă sau toaletă pentru aceşti oameni. Cei doi își fac nevoile pe câmp.
Grav este faptul că laptele se recoltează în cele mai mizerabile condiţii. Oamenii ne arată recipiente de colectare murdare de noroi și pânză de tifon folosită pentru strecurarea laptelui, cu muşte moarte şi resturi de fecale. Laptele produs în astfel de condiţii este mai apoi predat firmelor de colectare din zonă. Pentru că probabil cantitatea de lapte obţinută de la aceste animale atât de slăbite a scăzut, Don Dănuţ i-a pus pe ciobani să pună apă în lapte. Din cauza faptului că a fost prins cu apă în lapte „fermierul” a schimbat colectorii de nenumărate ori.
Caprele nu au ce mânca, singurele furaje pe care le-am găsit la faţa locului au fost câtiva baloţi lăsaţi neacoperiţi, putreziți și mucegăiți. De aceea, multe capre au avortat şi altele au murit. Practic, de la peste 150 de animale, ferma are acum doar 85 de capre.  

„Mi-a luat buletinul și cardul și ridică pensia în locul meu”

Bătrânul Cirimpei, ciobanul, este din Botoşani, dar lucrează la diverse stâne din judeţul Constanţa de câţiva ani. În urmă cu un an, Don Dănuţ i-a propus să lucreze pentru el şi s-au înţeles ca acesta să îi ofere ciobanului câte 100 de lei pe lună, mâncare și o sticlă cu vin pe zi. În ziua în care noi am fost la fermă, botoşăneanul se plângea că nu a mai mâncat de două zile. Tot „Nea Vasile” ne-a povestit că „patronul” său i-a luat buletinul şi cardul pe care îi vine pensia şi că nu vrea să i le înapoieze. „Dacă mi-ar da actele, eu aş pleca acasă şi mâine”, ne-a declarat bătrânul. Acesta ne-a spus că „Părintele” îi scoate banii de pe card şi îi păstreză pentru el: „ Eu primesc 380 lei şi Popa îmi ia banii. Mereu are grijă să mă scoată vinovat că am datorii la magazinul din sat. Păi dacă el nu îmi aduce mâncare, trebuie să îmi cumpăr ceva, cât să nu mor de foame. În timpul discuţiei cu ciobanul Vasile s-au adunat mai mulţi localnici, fiecare plângându-se de Don, pentru diverse probleme (le spune ciobanilor să intre cu animalele pe păşunile învecinate, încălcându-le astfel proprietatea, are datorii la diferite persoane de la care a procurat furaje pe care nu le-a plătit, nu îşi plăteşte ciobanii şi de aceea îi schimbă mereu).

Don recunoaște principalele acuzații

Am stat de vorbă şi cu „Părintele” Don Dănuţ, care a încercat să nege acuzaţiile ce i se aduc. Pus în faţa evidenţelor acesta a recunoscut însă că a reţinut actele bătrănului: „Nea Vasile este beţiv, ştiţi cum sunt ciobanii. El mi-a dat actele să i le ţin, ca să nu le piardă. Le-am ţinut, dar doar o săptămână şi apoi i le-am dat înapoi. Nu ştiu la cine îşi ţine actele acum, le are la cineva din sat, nu mai sunt la mine”.
De asemenea, Don a recunoscut şi că i-a reţinut bani de pe card, motivând că ciobanul i-a pierdut capre, deşi el nu a anunţat niciodată poliţia pentru a le recupera: „Trebuia să îi ţin cardul, căci altfel cum să imi recuperez şi eu paguba?!”. Cât despre faptul că le aducea ciobanilor alimente de la Arhiepiscopie, ce erau destinate persoanelor asistate social, Don ne-a spus nonșalant că într-adevăr a mai luat alimente, dar asta nu e o problemă!
Atunci când a venit vorba despre condiţiile îngrozitoare în care se află animalele, angajatul Arhiepiscopiei a dat vina pe ciobani: „ Nu mai găseşti în ziua de azi oameni care să îţi facă treabă şi de accea am hotărât să vând caprele. Am vorbit cu cineva şi o să vină zilele viitoare să le cumpere”.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaş, în urma demersului nostru jurnalistic, Arhiepiscopia Tomisului a pornit o anchetă desciplinară pe numele lui Don Dănuţ, putându-se ajunge, în funcție de probele adunate, până la desfacerea contractului de muncă. În contextul anchetei, un reprezentant al Arhiepiscopiei a fost săptămâna trecută la fermă, dar nu l-a mai găsit pe ciobanul Vasile Cirimpei. Oamenii din localitate susţin că acesta a fost luat de Don, însă reprezentanţilor Arhiepiscopiei acesta le-a declarat că nu ştie unde a pleca bătrânul, că a dispărut fără să îl anunţe.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top