Comisia Europeană

Scapă Teodosie de arest? Adevărul din spatele documentelor!

Vineri, la Curtea de Apel Constanța, s-a judecat cererea procurorilor DNA – Serviciul Teritorial Constanța, de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu cel al arestului la domiciliu în cazul inculpatului Teodosie Petrescu. În acest dosar, judecătorul Cristian Deliorga a rămas în pronunțare până luni, 22 mai.

Procurorii DNA au făcut această cerere invocând faptul că ”inculpatul Petrescu Teodosie a demarat activități de accesare a fondurilor europene, deși acest lucru i-a fost interzis în mod expres și neechivoc prin obligațiile stabilite în cadrul controlului judiciar”. Concret, pe data ”12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ștefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în același dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului și pe numitul Petrescu Teodosie, precum și să semneze și să depună documentația pentru obținerea adeverinței de suprafață de la Primăria Ovidiu, cu suprafața de 342,52 ha teren, din care 188, 75 ha vie. Adeverința era necesară a fi folosită în relația cu APIA (Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanța Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha”, se mai arată în comunicatul DNA.


Avocat Maria Vasii: ”Înscrisul prezentat de DNA este un fals!”

Prezentă vineri la Curtea de Apel Constanța, avocata lui Teodosie Petrescu, Maria Vasii a prezentat public documentul menționat de procurori spunând că acesta este un fals, mai ales că prezintă o modificare efectuată cu pixul în ceea ce privește anul emiterii împuternicirii semnată de Teodosie Petrescu. Astfel, conform apărării, împuternicirea nu a fost emisă în 12 mai 2017, ci în anul 2016. Cineva (nu se știe cine) a vrut să-i însceneze episcopului toată această situație. Mai mult, spune Maria Vasii, procurorii au dat dovadă de exces de zel în acest caz, plimbându-l pe Teodosie la instanță ”ca pe un urs”.
Tot în apărarea lui Teodosie, Arhiepiscopia a postat pe contul ei de Facebook și adeverința emisă de către primăria Ovidiu pentru suprafața de 342,5 ha de teren (ferma Nazarcea) către Cooperativa Agricolă Constanța Tomis în data de 11 mai 2017 (deci, cu o zi înainte de a fi depusă la primărie așa-zisa împuternicire). Cele două documente, spun preoții ”pot pune sub semnul întrebării autenticitatea actelor în baza cărora se cere arestarea la domiciliu a IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului”.

”Falsul”, o simplă greșeală de tipar

Încă de la început, trebuie menționat faptul că Teodosie nu a pus sub semnul întrebării nicio clipă autenticitatea semnăturii lui de pe această împuternicire emisă pentru Aurelian Ștefan. Singura obiecție fiind cea referitoare la anul emiterii, 2016 – conform avocatei Maria Vasii, 2017 – confocurorilor DNA. Corectura făcută cu pixul aparține chiar persoanei împuternicite, lui Aurelian Ștefan, reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului în Cooperativa Agricolă Constanța Tomis. Conform unor surse din primăria Ovidiu, Aurelian s-a prezentat cu această împuternicire pe data de 12 mai 2017 la departamentul agricol din cadrul primăriei pentru a ridica adeverința de suprafață pentru cele 342,52 ha aparținând Fermei Nazarcea. Acolo, funcționarii publici au observat greșeala de redactare de pe document și i-au atras atenția, iar Aurelian Ștefan a corectat anul emiterii. Pentru conformitate, acesta a semnat alături de corectură.
O altă dovadă că documentul emis de Arhiepiscopia Tomisului nu este un fals, stă în numărul de înregistrare dat de către secretariatul instituției -1643. Redacția DEZVĂLUIRI a intrat în posesia unui document emis de Arhiepiscopie în data de 11 mai 2016 (cu o zi înaintea acestei împuterniciri – varianta Maria Vasii) care are numărul de înregistrare 1541. Dacă acest document ar fi fost emis în anul 2016, așa cum susține Teodosie, înseamnă că în 24 de ore Arhiepiscopia a emis cel puțin 102 documente. Or, conform celor observate de noi, instituția emite aproximativ 350-400 de documente lunar cu număr de înregistrare. Este foarte puțin probabil ca peste 100 să fie emise într-o singură zi.
Mai mult decât atât, Cooperativa Agricolă Constanța Tomis – cea pentru care s-a eliberat de către Primăria Ovidiu adeverința de suprafață – este înființată în luna iulie 2016, în baza unei cereri depuse pe 10 iunie 2016, deci cu o lună după eliberarea acelei presupuse împuterniciri. În rechizitoriul procurorilor DNA, de trimitere în judecată a inculpatului Teodosie Petrescu și a inculpatului Aurelian Ștefan, se menționează că în 22.06.2016 s-a depus la APIA ”cererea unică de plată CT-13104 din 22.06.2016 (cererea, declarația de suprafață, angajamente legale), prezentate la APIA de către inculpatul ȘTEFAN AURELIAN, administrator al Cooperativei Agricole Constanța-Tomis”. Așadar, anul trecut împuternicirea și solicitarea către primăria Ovidiu pentru emiterea unei adeverințe de suprafață s-au făcut în luna iunie, nu în luna mai, cum susține Teodosie Petrescu.

Oricum, procurorii DNA ar trebui să ancheteze și constituirea acestei Cooperative, deoarece Arhiepiscopia Tomisului are doar un drept de folosință a Fermei Nazarcea, nu un drept de proprietate. Or, doar proprietarul unui teren poate să-l pună la dispoziția unei Cooperative.

Adeverința primăriei Ovidiu, eliberată pe 12 mai 2017!

Celălalt document prezentat în apărarea inculpatului Teodosie Petrescu este adeverința 8345 emisă de primăria Ovidiu la data de 11 mai 2017, deci cu o zi înainte de data emiterii împuternicirii pentru Aurelian Ștefan. Și în acest caz, apărătorii lui Teodosie nu neagă că ar fi solicitat adeverința în baza căreia să obțină fonduri APIA, invocă doar o neconcordanță a datelor sau un fals în ceea ce privește împuternicirea.

Conform surselor noastre din primăria Ovidiu, pe data de 11 mai 2017 instituția a emis (redactat) o adeverință Cooperativei reprezentate de Aurelian Ștefan în baza unei cereri depuse de acesta. Dar, în momentul redactării actului, funcționarii primăriei Ovidiu i-au solicitat lui Aurelian Ștefan o împuternicire din partea Arhiepiscopiei Tomisului, deoarece, așa cum am arătat anterior, terenurile agricole nu au fost (și nici nu puteau, legal, să fie aportate la capitalul social al cooperativei).
Pe 12 mai 2017 adeverința a fost eliberată (înmânată) către Cooperativă, la baza emiterii acesteia stând și împuternicirea semnată de Teodosie Petrescu pentru Aurelian Ștefan. Din păcate, Arhiepiscopia Tomisului nu a prezentat și verso înscrisurilor unde s-ar fi văzut clar că documentația i-a fost eliberată (înmânată) pe data de 12 mai 2017.

Un articol de Călin Gavrilaș

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top