Ştiri

Saptamâna decisiva pentru suspendarea presedintelui

Saptamâna aceasta se pregateste sa ne aduca deznodamântul în procedura de suspendare a sefului statului. Dupa publicarea, extrem de probabil, marti, a raportului detaliat al Curtii Constitutionale, parlamentarii se vor întruni pentru a supune la vot decizia finala privindu-l pe presedintele Basescu. Se prefigureaza o interesanta batalie între institutii. Desi s-a anuntat a fi pregatit a recunoaste blamul Parlamentului printr-o demisie, Traian Basescu nu va ceda fara sa lupte. De partea cealalta, parlamentarii, în special din principalele partide de opozitie, sunt decisi sa mearga pâna la capat. Un rol interesant va avea de jucat Curtea Constitutionala, care s-a pronuntat deja împotriva demersului de suspendare a presedintelui.

Un articol de RÃZVAN PETRE

Anuntul lui Basescu

În replica la hotarârea oponentilor sai de a merge mai departe cu procedurile de suspendare a presedintelui, Basescu a iesit la atac, într-un interviu acordat ziarului „Cotidianul”. Seful statului s-a declarat decis sa demisioneze, în eventualitatea în care Parlamentul va decide suspendarea sa. Aceasta nu va însemna, însa, abandonarea luptei. Basescu nu s-a sfiit sa denunte continuarea procedurilor de suspendare ca o vendeta personala a adversarilor sai politici: „Presedintele României se afla în fata suspendarii în pofida avizului negativ al Curtii Constitutionale. Pot concluziona ca suspendarea a devenit un act politic, fara o motivatie constitutionala.”. Abil, Basescu gaseste si justificarea perfecta pentru demisia sa, în cazul în care va fi suspendat, în Parlament: „…un referendum cu privire la demiterea presedintelui înseamna o confruntare electorala între mine si Parlament. Or, eu cred ca Parlamentul, ca institutie, trebuie protejat. Parlamentul nu trebuie supus riscului de a fi înfrânt de poporul român.”, a afirmat Basescu, care se bazeaza, înca, pe un larg suport popular, potrivit sondajelor. El a lasat sa se înteleaga ca ar putea declansa, simultan cu demisia sa, un referendum pentru votul uninominal, si a somat clasa politica sa tina seama de faptul ca cei responsabili de ceea ce el a numit „abuz” – suspendarea sa – vor trebui sa îsi asume vina de a fi adus Parlamentul într-o confruntare injusta si inegala cu Presedintele.

Nehotarâre marca PNL

Desi având pareri radical diferite de ale lui Basescu, liberalii par sa sufere înca de ezitare, când vine vorba sa treaca la fapte. În încercarea de a proceda elegant, cu manusi, în problema suspendarii presedintelui, PNL face ultimele calcule, în încercarea de a se spala pe mâini de mazilirea lui Basescu. O alta problema nerezolvata este cea care priveste o eventula colaborare pe termen lung cu PSD. Indecizia s-a transferat si la nivel local. Organizatia constanteana a PNL, reprezentata de patru parlamentari (doi deputati – Gheorghe Dragomir si Andrian Mihei si doi senatori – Puiu Hasotti si Virgil Serbu), nu a putut prezenta un punct de vedere oficial, fiind, la sfârsitul saptamânii trecute, în asteptarea unei decizii a Biroului Permanent National al partidului, privind votul în chestiunea suspendarii presedintelui.

Jocul PSD

„Am dezbatut principalele teme de pe agenda politica a momentului pentru a descuraja orice fel de speculatie cu privire la o asa-zisa modificare a pozitiei PSD în legatura cu suspendarea presedintelui Traian Basescu. Actiunea noastra va continua”, a afirmat Geoana, la sfârsitul saptamânii trecute. Vizibil jenat de decizia Curtii Constitutionale, el a tinut sa faca înca o data pe prostanacul, si sa emita o aroganta perla de incultura politica, mentionând ca Parlamentul României este singurul for politic care poate judeca „gravitatea faptelor” comise de seful statului.
Acelasi PSD si acelasi Geoana, care afirma cu tarie ca vor merge pâna la capat cu suspendarea presedintelui, indiferent unde va fi acest capat, o scalda când vine vorba de Tariceanu. Reamintim cititorilor ca, la începutul anului, pe urma unui scandal ce a vizat o serie de dezvaluiri (privind ingerinta Presedintelui, respectiv a Primului ministru), PSD a anuntat ca va întreprinde tot ce le sta în putinta pentru ca presedintele sa fie suspendat, iar Guvernul, si, mai ales, Primul ministru, sa fie demis. PD a ramas imun, atunci, la invitatia lansata astfel de Geoana. PNL, în schimb, a pus serios umarul la detronarea lui Basescu si la izolarea PD. Iar Geoana a uitat de promisiunea de a doborâ Guvernul, ajungând chiar sa sustina noua echipa propusa de Tariceanu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top