Interviu

Santierul Carrefour pune în pericol sursa de apa a Constantei

În noiembrie 2005 semnalam, în doua articole din publicatia online DEZVALUIRI.RO, încalcarea flagranta a normelor de mediu pe santierul unde urma sa se construiasca primul supermarket Carrefour din Constanta. Magazinul este situat pe drumul spre Ovidiu, între sursele Cismea A si Cismea B, principalele izvoare de apa potabila ale Constantei. Calcând în picioare legislatia de mediu si avizele obtinute, constructorii supermarketului (printre care si firma apartinând fratelui si tatalui prefectului Danut Culetu) au excavat coasta dealului, au scos din functiune doua puturi de apa si si-au amenajat santierul în zona de protectie a izvoarelor. Profitând de ignoranta suspecta a autoritatilor, ei au trecut dincolo de limita nesimtirii, încalcând proiectul de constructie si mutându-si santierul dincolo de gardul RAJA, în zona care, potrivit legii, este de protectie maxima.

Un articol de RAZVAN PETRE

Primele încalcari ale legii

De la bun început, intentiile Carrefour au fost din cele mai suspecte. Pentru ca supermarketul sa fie asezat cât mai aproape de oras, Carrefour a achizitionat un teren la marginea Constantei, în zona cunoscuta sub denumirea „La Cismea”, datorita numeroaselor izvoare de apa curata. Întrucât zona de izvoare este continua, amplasamentul pe care urma sa se construiasca magazinul s-a suprapus cu doua puturi apartinând RAJA. Putul de transformare nr.11 a fost distrus; în ceea ce priveste putul 12, care pompa apa catre oras, constructorii au mintit ca îl vor conserva pentru a fi repornit odata cu finalizarea lucrarilor. În noiembrie 2005, când am vizitat santierul Carrefour pentru prima oara, putul 12 zacea la poalele unui munte de pamânt excavat, gardul de protectie fiind culcat la pamânt de buldozere. Mult mai îngrijoratoare era situatia în cazul pompelor aflate în functiune. Conform planului de management al bazinului hidrografic, toate sursele de apa de adâncime din Dobrogea au zona de protectie sanitara. Cismea B se înscrie in categoria surselor de apa cu regim sever de protectie sanitara. Asta pe hârtie; caci în teren, cei 50 de metri minimum în amonte de sursa, unde ar trebui sa se termine zona de protectie, vin undeva pe santierul Carrefour. Mai mult, legea prevede un minimum de 10 metri de zona de protectie cu regim sever, distanta care se masoara de la zidurile fiecarei statii de pompare. Dar legea nu înseamna nimic pentru constructorii Carrefour. Asta iarna, ei si-au instalat tabara perete-în-perete cu statiile de pompare. Cei care au dat cu o usurinta înfioratoare avizele demararii constructiei au mai nesocotit un lucru: conducta magistrala, ce asigura peste 90% din apa municipiului Constanta,  trece acum prin curtea Carrefour, acest lucru putând crea dificultati în cazul unei interventii.

Apa Municipiului Constanta – ultima preocupare pe lista Apele Române

În România e mult pâna iei avizul, ca dupa aia te lasa toti în pace. Asta pare sa o certifice santierul Carrefour, unde nici o autoritate, inclusiv din cele sesizate de reporterii DEZVALUIRI.RO, nu a catadicsit sa ia act de încalcarile avizelor si legislatiei de mediu. Directia Apele Romane Dobrogea-Litoral (DADL) si-a dat avizul luând în calcul sapaturi la adâncimi de 1.5 metri. Carfuristii au taiat un deal de 15 metri, dar asta nu e o problema pentru DADL. „Apele Române”, care are prin lege obligatia de a proteja izvoarele si de a asigura calitatea apei potabile, se face ca ploua. Chiar si în lipsa sesizarilor din presa, institutia ar trebui sa ia la puricat santierul Carrefour care s-a întins peste izvoarele Constantei, si sa toarne amenzi de zeci de milioane pentru îndreptarea situatiei, în scopul protejarii interesului public. Motivul pentru care angajatii Apelor Române nu se grabesc sa-si faca datoria poate fi acela prezentat în articolul „Carrefour Constanta plateste vama Prefectului Culetu”, publicat pe site-ul www.dezvaluiri.ro. Una din firmele care au beneficiat de subcontractarea lucrarilor la noul supermarket Carrefour, respectiv Amerom Construct SRL, este detinuta în acte de Gheorghe si Stefan Culetu, fratele si tatal prefectului. În acelasi timp, Danut Culetu (prefectul) este presedintele Comitetului de Bazin, organul superior al DADL. Controlându-i pe constructorii Carrefour, inspectorii de la Apele Române ar deranja afacerea familiei Culetu, si s-ar pune rau cu prefectul.

Somnul RAJA naste monstri

Daca DADL are obligatia sa verifice si sa asigure calitatea apei, RAJA are în administrare pompele si perimetrul de protectie sanitara a izvoarelor. Când am anuntat regia ca muncitorii de pe santier schimba uleiul la 2 metri de statiile de pompare, nu s-au îngrijorat. Nu s-au speriat nici când constructorul, care se angajase sa protejeze putul 12, a distrus gardul pentru a construi o cale de acces în parcare. Astfel, aceasta statie de pompare a fost scoasa definitiv din uz, punerea ei în functiune reprezentând un risc pentru sanatatea constantenilor. În compensatie, potrivit surselor din teren, Carrefour finanteaza constructia unei noi pompe, al carei put este forat zilele acestea. Fratia iresponsabilitatii, dintre RAJA si constructorii Carrefour, merge mai departe. Întrucât, potrivit personalului angajat de constructori, pe santier se fura, conducerea a luat decizia de a muta utilajele si efectele firmei ACVATOT SRL în interiorul incintei RAJA. Aceasta este cea mai flagranta încalcare a legislatiei. Incinta RAJA are statut de zona de protectie sanitara cu regim sever, creata pentru a proteja calitatea apei pompate. În aceasta incinta este strict interzisa orice activitate economica. Pericolul la care ne expune ignoranta RAJA este unul imens. Practic, nu este nevoie ca reziduurile de pe santier sa ajunga în pânza freatica. Este suficient ca aceste reziduuri sa ajunga la pompele aflate la câtiva metri sub pamânt, pentru ca orasul sa bea apa otravita. Iar cum excavatoarele constructorului sunt parcate chiar lânga cladirea care adaposteste una dintre pompe, ne afla în fata unui pericol real.
Am mers la sediul RAJA pentru a afla punctul de vedere al institutiei. Am aflat astfel, prin intermediul purtatoarei de cuvânt a regiei, ca la ei, la sediu, nu se stie nimic. RAJA „nu stie” pe unde trec conductele de alimentare si de evacuare Carrefour, „nu stie” ca putul 12 aproape a fost acoperit de sosea, RAJA „nu stie” ca, din aceasta cauza, RAJA foreaza un nou put si RAJA „nu stie” cine si-a pus excavatoarele în curte la RAJA. Sarada lui „nu stiu” a fost întrerupta de un singur raspuns concis. La întrebarea „A existat vreo problema între RAJA si Carrefour?” mi s-a raspuns simplu: „Nu”. Un NU în spatele caruia din ce în ce mai multi specialisti în domeniu afirma ca bransamentul magazinului Carrefour la conducta magistrala a orasului a fost facut în cu totul alt loc decât era prevazut în proiectul aprobat.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top