Guvernul României

România – SUA, complicitate periculoasă în traficul internaţional de droguri

Rapoartele International Narcotics Control Strategy (INCSR) trecute la secret! În anul 1997, România era văzută la nivel mondial ca una dintre cele mai importante plăci turnante ale traficului de droguri şi persoane umane.

Un articol de Ştefan Doru COPOŢ

Într-un raport al „Depeche Internationale des Drogues”(DIG), una din publicaţiile „Observatoire Geopolitique des Drogues” (OGD), Romania era catalogată drept interfaţa principală a traficului de droguri şi de persoane la nivel european. Raportul DIG configura structurile mafiote care acţionau la nivelul României sub o formă de-a dreptul uimitoare, mai ales privind din perspectiva celor care activau ca şefi supremi ai clanurilor mafiote. La acel moment, unul din acei şefi (ref. la stat) ar fi fost chiar Ion Iliescu, acesta fiind considerat ca persoana care accepta o situaţie de compromis vizavi de acest subiect deoarece puterea şi mai ales finanţarea puterii rămânea în mare parte la cheremul traficului de orice fel.

Din păcate, rapoarte de genul OGD 97 nu au mai apărut. Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, releul şi emitentul de bază a acestor genuri de rapoarte, nu a mai făcut astfel de rapoarte de ani de zile, semn că cineva a reuşit să corupă şi administraţia americană de la Bucureşti.

Rapoarte americane ascunse de public

Toate rapoartele americane referitoare la traficul de droguri din ultimii şapte ani sunt trecute sub tăcere. Drept exemplu, pe site-ul web al Ambasadei Americane de la Bucureşti, ultimul raport de acest gen este datat la nivelul anului 2003, dar nu este accesibil publicului larg. În arhiva lor, ultima referire la acest gen de situaţie se face în anul 2004 : „The 2003 International Narcotics Control Strategy Report (INCSR) is an annual report by the Department of State to Congress prepared in accordance with the Foreign Assistance Act. It describes the efforts of key countries to attack all aspects of the international drug trade in Calendar Year 2003. Part I covers drug and chemical control activities. Part II covers money laundering and financial crimes.The report was released on March 1, 2004”.

Din păcate amănuntele acestui raport rămân secrete deoarece accesarea lor este imposibilă. Faţă de raportul OMG 97, în care SUA denunţa întreaga filieră a narcoticelor şi a traficului de persoane care activa nestingherit în România, ultimele rapoarte sunt mult mai naive şi fără consistenţă. În schimb, rapoartele interne ale serviciilor de informaţii gen SRI, 0962, sau DIA, rapoarte cu regim secret şi vizibile doar la nivel de şefi de instituţii şi de stat, denotă mai ales la nivelul anilor 2007-2008 faptul că fenomenul OMG 97, nu numai că s-a amplificat, ci s-a multiplicat în progresie geometrică faţă de anul 1997. Rapoartele serviciilor de informaţii româneşti sunt atât de amănunţite şi de concrete, încât la orice oră, dacă s-ar dori, România ar deveni o ţară fără infracţionalitate în acest domeniu. Asta dacă s-ar face arestările necesare. Din păcate acest lucru este imposibil, deoarece mare parte din veniturile provenite din spălarea de bani proveniţi din traficul de droguri şi de persoane, sunt folosite în scopuri de protecţie şi de campanie electorală a aleşilor. Cazul de notorietate „Vulpea” de la 0962, este cel mai concret. Mulţi agenţi de informaţii din acest sistem fiind frustraţi de faptul că munca lor este exploatată, nu în interesul statului român ci în interesul pervers al grupurilor de interese mafiote, sponsorii de bază ai anumitor exponenţi ai clasei politice. (Vom reveni)

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top