UNITA Asigurări, născută în zodia fraudelor !Nu întâmplător se spune că în spatele firmelor de asigurări din ţara noastră se ascund cadre din fosta Miliţie trecută rapid prin procesul de rebranding din care a rezultat actuala Poliţie. Această ipoteză este confirmată şi de istoria recentă a societăţii UNITA – Asigurări care până să fie achiziţionată de austrieci s-a capitalizat prin diferite operaţiuni financiare obscure cu banii poporului român.
Un articol de Laura P. POPESCU
UNITA Asigurări a fost înfiinţată pe 3 septembrie 1990 la Timişoara de afaceristul Goschy Josef, personaj controversat despre care mai multe publicaţii au susţinut că este ofiţer în rezervă al fostelor servicii de securitate comuniste – deşi dacă analizăm parcursul de businessman al acestuia am putea sesiza cu precădere orientări răsăritene.Dacă în primii ani de activitate UNITA a operat numai în domeniul asigurărilor de viaţă, începând din 1996 societatea şi-a diversificat activităţile prin lansarea asigurărilor de incendiu şi alte pagube de bunuri (probabil în aşteptarea unor mari incendii la Timişoara!). Astăzi pare greu de înţeles ce profil psihologic trebuie să fi avut un afacerist pentru a înfiinţa în 1990 tocmai la Timişoara, la numai nouă luni de la Revoluţie, o firmă de asigurări de viaţă, după ce Timişoara fusese declarat oficial oraş martir din cauza sutelor de morţi căzuti în timpul evenimentelor din decembrie ’89. Desigur că afacerile presupun mereu viziune, perseverentă şi mai ales cinism şi judecând istoric pracursul său economic pare că “agentul” Goschy Josef era înzestrat cel puţin cu aceste calităţi.
Triada UNITA – FPS – ONT a decapitat turismul românesc
În perioada anilor 1998 – 2000 prin intermediul lui Costică Ulpiu Mladin fostul şef al Inspectoratului S.R.I. – Cluj Napoca, patronul UNITA-Asigurări Goschy Josef obţine sprijinul lui Radu Sârbu – la momentul respectiv şeful local al Agenţiei Naţionale “Fondul Proprietătii de Stat” (FPS) din Cluj, reuşind astfel să achiziţioneze peste 26 de unităţi hoteliere din Cluj şi ulterior din întreaga ţară. După ce în septembrie 1998, Radu Sârbu a fost numit preşedinte al Fondului Proprietăţii de Stat sub guvernul Radu Vasile, rezervistul Costică Ulpiu Mladin este şi el chemat la “oaste” fiind numit consilier special şi şef al Directiei de Control din cadrul F.P.S.-Bucureşti. Din această nouă poziţie Costică Ulpiu Mladin l-a ajutat pe Josef Goschy dar şi pe alţi afacerişti israelieni să pună mâna pe mai multe hoteluri ce aparţineau Oficiului Naţional de Turism – deci Statului Român.
UNITA TURISM HOLDING S.A. – fosta tentaculă a grupului UNITA Asigurări
Metoda economică utilizată pentru înstrăinarea proprietăţilor ONT-ului către patronul UNITA a fost utilizată pe larg în multe din privatizările aferente perioadei ’96-2000; Astfel, unităţile turistice (aflate încă în proprietatea statului prin FPS) contractau mai multe credite de la diferite bănci iar banii împrumutaţi, în loc să fie folosiţi pentru investitii, erau re-dirijati către compania de asigurări UNITA care folosea aceste fonduri pentru achitarea ratelor pentru achiziţionarea hotelurilor de la Fondul Proprietăţii de Stat. În felul acesta unităţile turistice îşi achitau singure “privatizarea” şi deci transferul din proprietatea statului în proprietatea privată a grupului condus de Josef Goschy, singurul păgubit al afacerii fiind evident Statului Român. Și astfel au apărut în peisajul economic societăţile private UNITA TURISM HOLDING S.A. şi UNITA TURISM S.R.L., unde azi, alături de Josef Goschy, îi regăsim pe asociaţii Eichert Ilse, Eichert Werner, Elisabeth Goschy şi Mircea Bolog.
În prezent societatea UNITA TURISM HOLDING S.A. mai deţine în patrimoniu 21 de hoteluri şi un camping respectiv: hotelul Transilvania din Alba Iulia, Traian din Brăila, Onix şi Safir de la Cap Aurora, Belvedere, Casa Albă, Sport şi Făget din Cluj-Napoca, Deva şi Sarmis din Deva, Traian din Drobeta Turnu-Severin, Bianca şi Radu din staţiunea Fântânele, Moldova din Iaşi, Lacu Sărat, Flora şi camping-ul Lacu Sărat din localitatea cu acelaşi nume, hotelurile Amerial, Comandor şi Orfeu din staţiunea Mamaia, Constanta, hotelul Central din Suceava, Transilvania din Târgu-Mureş, Egreta din Tulcea.
Hotelurile UNITA au fost “pierdute” de stat prin “firme paravan”
Pentru a şterge urmele acestor afaceri obscure mai multe hoteluri au fost preluate de la Fondul Proprietăţii de Stat de către proprietarul UNITA prin intermediul altor societăţi. Un bun exemplu îl reprezintă privatizarea hotelului Traian din Drobeta Turnu Severin ce a fost vândut într-o primă etapă societăţii PER SCORILO S.R.L. înmatriculată în 1991 în Drobeta Turnu Severin, administrată în prezent de Cotea Ion, pentru ca la doi ani diferentă hotelul Traian să ajungă tot în proprietatea UNITA Turism – adică la Josef Goschy. În context poate este interesant de amintit şi faptul că, Conform Hotărârii nr. 47 din 16 decembrie 1998 a Parlamentului României, ministerul turismului a fost desfiinţat, asta după ce pe 19 octombrie 1998 Ministrul privatizării, Petre Sorin Dimitriu demisionase din functie.
O altă metodă practicată de Josef Goschy în prăduirea statului a fost utilizarea de împrumuturi bancare sub tutela juridică a organizaţiilor PAS ale salariaţilor din societăţile comerciale ce deţineau în proprietate hotelurile privatizate. Practic Josef Goschy s-a folosit, evident ilegal, de facilităţile acordate de statul român salariaţilor din unităţile de turism prin contractarea de împrumuturi cu plata în rate pe cinci ani şi o dobândă redusă de numai 10%. În aceste circumstanţe Departamentul Post Privatizare al Fondului Proprietăţii de Stat trebuia să observe şi să anuleze respectivele privatizări însă sub conducerea lui Radu Sârbu şi a consilierului său Costică Ulpiu Mladin, F.P.S. nu a mişcat un deget, hotelurile fiind achiziţionate astfel de UNITA Tursim sub coordonarea lui Josef Goschy.
UNITA – de la neamţul de origine maghiară la austriecii de origine germană
Pentru a scăpa definitiv de legăturile economice incomode, în decembrie 2000, afaceristul Josef Goschy a vândut 51% din participatiile UNITA-Asigurări societăţii austriece “Wiener Stadtische Wechselseitige Versicherungsanstalt Vermogensverwaltung”, iar după un an, în 2002,diferenţa de până la 99% a fost achiziţionată tot de austrieci prin intermediul companiei “Wiener Stadtische Allgemeine Versicherung A.G.” La momentul tranzacţiei amintite UNITA avea aproximativ 1000 de angajaţi şi 180 de sedii în toată ţara, volumul primelor estimate pe anul 2000 fiind de 230 de miliarde de lei (ROL) din care 50% obţinute din încasările de pe domeniul asigurărilor auto, 30% din asigurarea bunurilor şi restul de 20% din asigurările de viaţă. Şi astfel “moştenirea” a fost transferată de la foştii băieţi “deştepţi” austriecilor de la Vienna Insurance Group – companie deţinută în proporţie de 71% de “Wiener Stadtische Wechselseitige Versicherungsanstalt Vermogensverwaltung” iar restul de 29% fiind achiziţionate pe bursă de investitori din Europa, Irlanda, Marea Britanie, America de Nord şi Austria. Va urma.