Ştiri

”Casa Verde”, veştejită de preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu

Nicolae Nemirschi îi cere lui Boc demiterea lui Mihai Toti. Pe 16 ianuarie a.c., ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a înaintat premierului Emil Boc propunerea de revocare din funcţie a lui Mihai Toti, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

 

Un articol de Andreea PAVEL

 Iniţiativa demiterii lui Toti vine în contextul în care, din câte se pare, acesta nu a fost în stare să respecte termenul de publicare a listei instalatorilor validaţi din cadrul programului ”Casa Verde”, care prevedea înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme bazate pe folosirea energiilor regenerabile. Programul are la bază Ordinul Ministrului Mediului nr. 1632 din 24.12.2008.

Proiectul ”Casa Verde” este amândat pentru a treia oară, de data aceasta însă, pentru o perioadă nedeterminată. Motivele? În afara faptului că bugetul AFM nu a fost încă aprobat, ministrul Nicolae Nemirschi susţine că a depistat câteva probleme din cauza cărora programul a trebuit amânat. Una dintre acestea ar fi incompetenţa de care au dat dovadă cei de la AFM în privinţa validării instalatorilor. Pe de altă parte, din declaraţiile lui Nemirschi reiese faptul că există nereguli în ghidul solicitantului, care nu menţionează câţi dintre cei care produc echipamentele de energie eoliană, de panouri solare, sau pompe geotermale, trebuie să fie din România sau din Uniunea Europeană. Conform declaraţiilor acestuia, Nemirschi nu vrea ca ”produse din Asia, care au preţuri mici şi o calitate necorespunzătoare, să fie cele mai vândute prin acest program”.

Ministrul Mediului a vorbit şi despre o probabilitate destul de mare ca interesul solicitanţilor acestor bani să vizeze casele de vacanţă ale acestora: ”Nu mi se pare oportună cheltuirea atâtor bani pentru aceste locuinţe, pe care oamenii le folosesc de cel mult câteva ori pe an”, conchide Nicolae Nemirschi.

Ministrul Mediului are şi o explicaţie pentru faptul că programul Casa Verde întâmpină atâtea obstacole şi s-a soldat până în prezent cu o serie amânări. Nicolae Nemirschi susţine că proiectul a fost făcut rapid şi că păstrează un iz electoral…

 Mihai Toti şi gafele cu ştate vechi

 În august 2008, Mihai Toti, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, a răspuns unei adrese înaintate de Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice, care făcea referire la distribuirea banilor colectaţi din taxa de poluare. În lunile iulie şi august ale anului trecut, în contul Administraţiei Fondului de Mediu (AFM) au ajuns aproape 300 milioane de RON, bani strânşi numai din această taxă! S-a dovedit ulterior că la ordinele fostului ministru, Atilla Korodi, mai puţin de 0,025% din suma strânsă doar în aceste două luni a fost alocată împăduririlor! Pe de altă parte, deşi în iulie, Trezoreria Constanţa a virat 3-4 milioane RON din taxa de poluare, conform declaraţiei lui Mihai Toti, AFM a ”previzionat” un venit de doar 450.000 RON până la sfârşitul anului!

”Aceasta (450.000 RON, n.red.) reprezintă suma previzionată a fi încasată, începând cu 1 iulie 2008 şi până la data de 31.12.2008, nicidecum cea încasată până în prezent”. Această explicaţie nu poate fi decât infantilă, în contextul declaraţiei lui Laurenţiu Mateizăr, trezorerier şef, care a mărturisit pentru ziarul DEZVĂLUIRI următoarele: ”În ultima zi a fiecărei luni, Trezoreria Constanţa virează într-un cont special al AFM banii proveniţi din taxa de poluare. Suma ajunge, în medie, la 3-4 milioane RON!”. În concluzie, nu se ştie după ce logică, sau cât de mare o fi fost precauţia şi scepticismul lui Toti, încât să ”previzioneze” (la mijlocul lunii august) doar 450.000 RON ca venit din taxa de poluare din iulie până în decembrie a.c., dacă la sfârşitul lunii iulie, aceştia au încasat de la o singură trezorerie din România, între trei şi patru milioane de RON!

O altă gafă din acelaşi buget rectificat pentru anul 2008, este alocarea a doar 500 RON pentru reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor, din ”previzionarea” unui buget total de 611.990,46 RON. Cum să duci la îndeplinire un asemenea proiect, cu o sumă mai mică decât un salariu minim pe economie?! Această întrebare am adresat-o şi AFM-ului. Mihai Toti a explicat sec: ”Nu este vorba de 500 lei, ci de 500.000 lei, sumă pe care o considerăm suficient de mare pentru a susţine proiecte destinate reconstrucţiei ecologice şi gospodăririi durabile a pădurilor”. Nu ştim cum a ajuns Toti la această explicaţie, pentru că dacă ar fi vorba de 500.000 RON din totalul de 611.990,46 RON, atunci toate calculele bugetului s-ar decala. Ori, dacă a fost vorba de o simplă omitere a trei zerouri, atunci înseamnă că tot tabelul a fost greşit.

În prezent, ”palmaresul” lui Toti este completat şi de eşecul de la parlamentare, şi de incapacitatea de a finaliza o listă cu instalatori pentru programul ”Casa Verde”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top