COMUNICATE

Revolta proprietarilor la Tuzla

Primarul Ghebenei, victima propriilor sale ilegalitati

Gravele abateri de la litera legii petrecute în Primaria comunei Tuzla sub obladuirea personala a primarului Avram Ghebenei au început sa rabufneasca. Tot mai multa lume înselata si prostita ani de zile de actuala gasca din primaria comunei, a început sa scoata la vedere acte si documente care atesta marea mascarada a reîmproprietaririi în baza Legii 18 din 1991. De aproximativ 17 ani de zile, zeci de locuitori ai comunei înca asteapta punerea în posesie fapt amânat si deseori împiedicat de cei de la conducerea primariei. Lasând de o parte celelate scandaluri imobiliare în care este implicat Avram Ghebenei, acum o alta isprava a acestuia scoate în evidenta intentiile sale perverse de a însela lumea. Este cazul a trei familii din Tuzla  care s-au trezit ca pe 80% din proprietatea lor (ipotetica în prezent) trece un drum construit abuziv de Ghebenei, fara  aprobarea lor.

Un articol de DORU COPOT

Conform actelor de mostenire aflate în posesia familiilor Nicolae Patrascuta, Elisabeta Moraru si Steliana Vânatoru, un lot de teren în suprafata de 1600 de metri patrati a fost împartit în trei conform unui proces de succesiune. În baza documentului de succesiune, fiecare mostenitor a avut de primit câte o parcela pentru care a primit si un document de proprietar. Lotul respectiv se afla pozitionat în Est-ul comunei spre mare, exact în zona unde cu câtiva ani în urma primarul Ghebenei a efectuat un artificiu imobiliar, trecând toata acea zona periferica comunei Tuzla din domeniul extravilan în cel intravilan. Aici, a fost planuita construirea unui cartier rezidential compus din vile de vacanta pentru cei cu mare dare de mâna. Într-un timp extrem de scurt, primaria a conceput un plan cadastral, a lotizat totul în parcele si a început sa vânda. Pentru a creste pretul terenurilor si pentru a creea „aspect comercial” Ghebenei a „trântit” din fonduri Sapard si câteva drumuri frumoase de acces în zona, ca sa poata spune clientilor ca au si facilitati deosebite. Ei bine, aceste drumuri au fost construite fara a se tine seama de faptul ca traseul lor traverseaza proprietatile unor oameni. De asemenea, firma care a construit drumul a fost informata de primarie ca pe traseul drumului nu exista nici un alt proprietar si ca tot terenul se afla  exclusiv pe domeniul primariei.
Rascoala cu buldozerul

Conform legii aceste persoane pe terenul carora din motive fortuite se construiesc drumuri trebuiesc sa fie despagubite material. La Tuzla nu s-a petrecut acest lucru. În schimb, în momentul în care proprietarii au observat abuzul comis de primar si au încercat sa regleze în vreun fel situatia, Ghebenei le-a spus ca le da loturi de pamânt de aceeasi suprafata, în imediata vecinatate a drumului construit de el. Oamenii de care am pomenit mai sus au acceptat într-un sfârsit propunerea lui Ghebenei, dar din anul 2004 si pâna în prezent, acesta din urma refuza sistematic sa le faca acte de proprietate pe parcelele promise. Situatia este cu atât mai ciudata cu cât, unora din membrii acelor familii, li s-ar fi spus ca singura modalitate de a se alege cu ceva din toata aceasta aventura cu primaria, este sa vânda tot. Daca nu, nu or sa vada niciodata actele de proprietate pe noile parcele.
În acest context, membri familiilor Patrascuta, Moraru si Vânatoru au luat o decizie inedita.  Sunt hotarâti ca dupa ce în prealabil someaza primaria, sa distruga drumul care le acopera proprietatile. Astfel, am aflat ca deja au si gasit sa închirieze pentru o zi un buldozer cu care vor proceda la distrugerea constructiei. De asemenea decizia pagubitilor a fost întarita si de faptul ca în urma a numeroase adrese înaintate Prefecturii Constanta, Oficiului de Cadastru si a altor organisme competente în rezolvarea acestui gen de situatii, nu au primit absolut nici un raspuns oficial. Totodata, în repetate rânduri li s-a sugerat sa apeleze exclusiv la exercitiul instantei de judecata, dar nici în acest mod dreptatea nu li se va putea garanta.

Confrom legii, Avram Ghebenei, în calitate de primar, a încalcat:

Art 481 din Codul Civil care spune „ Nimeni nu poate fi silit a ceda proprietatea sa, afara numai pentru cauza de utilitate publica si primind o dreapta si prealabila despagubire.”
Art.44 din Constitutia României, referitor la garantarea proprietatii, precum si Legea 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitatea publica.
În nici unul din cazurile celor trei familii afectate de actiunile lui Ghebenei, acesta din urma nu a demonstrat „utilitatea publica”, acele drumuri fiind facute în interes personal si de afaceri în contextul în care drumurile interioare din comuna Tuzla sunt distruse în totalitate. Totodata, primaria Tuzla a cheltuit fonduri Sapard pentru modernizarea drumurilor localitatii, dar se pare ca grosul banilor din finantare a luat o alta destinatie.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top