COMUNICATE

Interlopii si politicienii îsi cripteaza convorbirile telefonice

Tehnologie militara americana pusa în slujba celor certati cu legea
 
Dezvaluirile din ultima vreme facute pe tema interceptarii  si ascultarii telefoanelor mobile de catre serviciile secrete, mai ales de cel al Administratiei si Internelor, au determinat aparitia pe piata Hi-tech din România a unor oferte de aparatura telefonica menita sa faca imposibila ascultarea de catre altcineva a convorbirilor telefonice private.
Din pacate, acest gen de aparatura a început sa fie folosita în masa mai ales de infractori, care, ca de obicei au grija sa fie cu doi-trei pasi înaintea autoritatilor, mai ales când este vorba despre tehnologia de ultima ora ce le poate asigura anonimatul afacerilor ilegale.

Un articol de DORU COPOT

În contextul scenariilor actuale, conceptul de „privacy” poate fi uzitat pentru a justifica folosirea aparaturii respective. De asemenea, acelasi concept a devenit paravanul celor care comercializeaza la vedere atât aparatura telefonica speciala conceputa pentru a nu fi ascultata, cât si aparatura sofisticata de ascultare a celorlalte tipuri comune de telefoane din gama GSM.
Recent, o firma specializata în comercializarea aparatelor telefonice speciale a început sa emita, folosind bloguri si mesaje E-mail directionate catre anumiti clienti, oferte de vânzare a unor aparate telefonice în sistem GSM care au la baza tehnologie de comunicatii militare americane. Nu vom pomeni numele acelei firme deoarece nu vrem ca acest material sa fie confundat cu unul publicitar. Acest gen de aparate au la baza sistemul Cryptech  (brevet de inventie nr.to2003a337), acesta fiind un software de protejare a comunicatiilor GSM, bazat pe o tehnologie militara de codificare de înalt nivel. Sistemul a fost implementat pe un telefon mobil de tip Qtek 8500, fiind usor de utilizat, datorita unei interfete extrem de accesibile. Cryptech nu necesita procese de instalare speciale sau setari complexe, telefonul mobil fiind livrat la domiciliul clientului cu software-ul instalat direct de catre producator. Sistemul transforma vocea în date, o codifica si o trimite în timp real, prin canalul de date GSM, catre un alt aparat echipat cu software Cryptech, asigurând o codificare „end-to-end”. Criptarea  convorbirilor este realizata prin combinarea protocolului Diffie-Hellman cu algoritmul AES 256 (algoritmul folosit de guvernul S.U.A. pentru protejarea documentelor strict secrete). Cheile de codificare sunt simetrice si sunt usor de configurat chiar de catre utilizator, asigurând în felul acesta o protectie totala.(cheia de codificare nu este cunoscuta nici macar de catre producatorul aparatului). Stocarea cheilor simetrice de codificare este protejata de o parola, iar
cheile sunt afisate pe ecran doar în format dispersat (hash), eliminându-se astfel riscul citirii lor, în cazul furtului sau pierderii telefonului.  Sistemul permite efectuarea convorbirilor codificate si între aparatele care nu folosesc chei simetrice (comune), numai pe baza protocolului  Diffie-Hellman. Aceasta tehnologie beneficiaza de o  solutie audio, care asigura absenta totala a ecoului.
Deja la nivel national au fost achizitionate câteva mii de asemenea aparate, clientii provenind din rândul functionarilor publici, oameni politici, politisti si nu în ultimul rând lumea interlopa, pretul acestor aparate nefiind deloc de neglijat. Un asemenea telefon poate fi achizitionat la un pret pornind de la 700 de euro.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top