Interviu

Revolta împotriva ultimului baron al baltilor

Situatia pescarilor din zona complexului de balti Parches-Somova aferent rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii a devenit exploziva. Nu mai putin de 40 de kilometri de balta aflata de-al lungul Dunarii între localitatile Isaccea si Tulcea, au devenit, la propriu, feuda personala a lui Gheorghe Nastase, locuitor al comunei Somova, un individ cu relatii grele si influente în lumea politicului si administrativului tulcean si nu numai. Cu toate ca legea referitoare la regimul concesiunilor luciilor de apa si a resurselor piscicole a suferit importante amendamente, în nenumarate cazuri fiind vorba de anularea acelor concesiuni aflate pe curpinsul Deltei Dunarii, în cazul lui Gheorghe Nastase totul a ramas neschimbat.

Un articol de Stefan DORU COPOT

Nimeni nu ar fi avut nimic de comentat în aceasta privinta daca ceea ce se întâmpla acum cu oamenii, care s-au nascut din familii de pescari si care la rândul lor traiesc exclusiv din pescuit, nu ar fi ajuns în pragul disperarii din cauza abuzurilor la care sunt supusi de acest Gheorghe Nastase- alias Gogu. Caracterul de exploatare exclusiva a baltilor din complexul Parches-Somova de catre firma lui Gogu, SC. NMG Impex SRL, a facut ca modul de constrângere al pescarilor din zona sa fie extrem de dur, mai ales în ceea ce priveste alte formule de asociere, altele decât cea condusa de Gogu Nastase.
Nemultumirile celor aproximativ 40 de pescari ce îsi desfasoara activitatea de pescuit în perimetrul lacustru amintit, porneste de la simplul fapt ca toti si-au dat seama la un moment dat ca sunt exploatati la maxim si mai ales înselati.
Având drepturi depline si exclusive asupra celor 40 de kilometri liniari de balta, Gogu Nastase- în calitate de stapân al apelor, a conditionat pescuitul în domeniul sau de asocierea exclusiva a pescarilor din zona la firma sa. Aceasta, impropriu spus, asociere s-a materializat prin obligarea pescarilor de a-si înfiinta PFA-uri (Persoana Fizica Autorizata) urmata de semnarea unor contracte de prestari servicii cu firma lui Gogu, SC.NMG SRL. În acest fel pescarii au devenit direct angajatii lui Gogu.

Întelegeri fictive

În urma cu câteva zile reporterii Dezvaluiri.ro au efectuat o deplasare în zona unde au întâlnit si au stat de vorba cu mai multi pescari implicati în aceasta poveste. Suparati pe situatia în care se afla, oamenii au scos la iveala documente si declaratii cu privire la „colaborarea” cu Gogu Nastase. Interesant este însa chiar contractul de prestari servicii pe care l-au semnat toti pescarii. Contractul este încheiat între firma SC.NMG SRL si persoana fizica autorizata, durata acestuia fiind delimitata de însasi valabilitatea concesiunii. Concesiunea baltilor a fost autorizata printr-un alt contract încheiat între SC.NMG SRL si Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), contract cu numarul 7396. În baza acestui contract cu ARBDD, administratorul SC.NMG SRL în persoana Nicoletei Nastase, adica sotia lui Gogu Nastase, se declara ca fiind proprietar exclusiv al resursei piscicole din compexul Somova-Parches. Acelasi contract prevede ca plata serviciilor se face de catre concesionar, pretul pestelui achizitionat se stabilindu-se dupa criteriul : „pretul pestelui = pretul pestelui x 40%”. Modalitatea de plata a pestelui livrat este stabilita a se efectua în maxim cinci zile de la emiterea facturilor de catre pescarii în calitate de PFA.  Restul prevederilor din contract sunt un amestec de drepturi si obligatii din care oricine îsi poate da seama de caracterul documentului în sine, puternic în avantajul concesionarului. Ciudat este însa altceva. Contractele sunt încheiate precum am spus la început cu firma SC.NMG SRL, cu sediul în Somova, judetul Tulcea. Cautând un istoric ale acestei firme si o situatie financiara a acesteia am folosit criteriul cel mai la îndemâna si anume numele firmei care apare în contratele de prestari servicii încheiate cu pescarii. Din pacate în baza de date a Ministerului Finantelor nu am gasit nici o informatie care sa faca referire la SC.NMG SRL. În schimb folosind numarul Codului Unic de Inregistrare alocat chipurile societatii de mai sus, am identificat în aceeasi baza de date a MF, firma SC.NMG IMPEX SRL. Din punct de vedere juridic aceste diferente nu sunt deloc de neglijat, fiind vorba de doua entitati separate. Pe lânga aceste aspecte, contractele în sine par a nu fi deloc respectate, de aceea pescarii sunt extrem de nemultumiti de situatie. Problema este ca oricine ar renunta la colaborarea contractuala cu firma lui Gogu, nu mai are dreptul sa pescuiasca nicaieri în complexul concesionat de acesta.

Tepuiti la sânge

Într-o zi buna de pescuit în timpul sezonului pescarii pot recolta în jur de 2-3 tone de peste. Predat firmei lui Gogu, pestele este apoi distribuit altor firme din Buzau, Galati, Bucuresti. Dupa spusele pescarilor, lunar firma lui Gogu are un câstig net de peste 500 de milioane de lei vechi. Oficial însa câstigurile declarate sunt extrem de mici, parând ca firma lucreaza chiar în pierdere.  Pescarii spun ca „se lucreaza” mult la facturi, se declara cantitati de peste capturat cu 60-70% mai mici decât în realitate. Diferenta pâna la realitate este transformata în bani negri. Aceiasi pescari spun ca sunt prostiti în fata chiar în momentul predarii pestelui capturat, dându-li-se bonuri de cântar în care cantitatile de peste predat sunt mult mai mici decât în realitate. În ceea ce priveste plata pestelui prins, acestia spun ca sunt tot la mâna lui Gogu. Pretul de achizitie este fixat de el, si ca de obicei, este cu mult sub nivelul normal, pescarii vazându-se deseori în postura de a fi nevoiti sa primeasca sume ridicole si jignitoare în schimbul unor cantitati bunicele de peste.

Presiuni

Situatia de fata a avut ca efect coalizarea pescarilor într-o asociatie pescareasca nou înfiintata. Asociatia Pescarilor Parches-Tulcea are ca scop contracararea efectelor concesiunii asupra complexului Somova-Parches si cauta sa suspende monopolul firmei lui Gogu Nastase asupra fondului piscicol din zona amintita. De mentionat este faptul, destul de important, ca Ghoerghe Nastase, cu toate ca s-a proclamat ca proprietar al resurselor piscicole, acesta nu a facut pâna în prezent nici o repopulare cu puiet de peste, asa cum ar fi fost normal sa o faca.
Vazând ca pescarii care l-au slugarit atâta vreme încep sa se revolte si sa scoata la iveala magariile petrecute în ograda SC.NMG SRL, Gogu a trecut la atac. În urma cu o saptamâna a convocat pescarii la o sedinta sugerându-le ca ar fi bine sa semneze un alt contract de prestari servicii, contract care însa cuprindea o clauza ce le interzice sa mai pescuiasca pentru altcineva. De asemenea ar fi adresat si amenintari de genul „daca nu pescuiti pentru mine, o sa pescuiti în Dunare”. Din surse confidentiale am aflat ca în cursul saptamânii acestea, Gogu ar intentiona sa organizeze o masa cu pescarii, în scopul de a-i trage din nou de partea lui. Deja i s-a adus la cunostinta faptul ca un numar de treizeci de pescari au semnat un document prin care îsi exprima adeziunea în ceea ce priveste actiunea de anulare a concesiunii baltilor din complexul Somova-Parches.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top