Exclusiv

Suspendarea, o caricatura de cinci minute

La o zi dupa suspendarea lui Traian Basescu, lânga Universitatea de Arte, au aparut, peste noapte, panouri cu o reprezentare grafica ilustrând imaginea presedintelui, alaturata celebrei replici: “Plec în 5 minute!”. Panourile pe care se afla mai multe lucrari de pictura, apartin artistului plastic Dumitru Gorzo, în vârsta de 32 de ani, care a reusit sa stârneasca cele mai interesante „razboaie” cu prejudecatile si cu  inertia publicului.

Un articol de ANDREEA PAVEL
                      DORU COPOT

Optiunea lui Gorzo pare a se încadra în deja cunoscutele forme neconventionale de campanie electorala. Mesaje cât mai aluzive, originale, renuntarea la discursul tipic etc. Ne-amintim aici de mesajele ce contineau bancuri, trimise de simpatizantii apusi ai aliantei D.A., prin intermediul telefoanelor mobile, mesaje cu glume legate de Adrian Nastase, asa-zisele preferinte sexuale ale acestuia, sau ideea ca Romaní ar putea emigra în Congo. În aceeasi categorie putem plasa aparitia extrem de mediatizata a Elenei Basescu, cu un tricou ce purta mesajul “Tata e cool!”. Toate aceste mesaje cu caracter ludic si o oarecare urma de ironie, sau autoironie nu fac decât sa coloreze peisajul monoton al vietii politice. Practic, românul apeleaza la ceea ce-i ramâne, când nu-i mai ramâne nimic în fapt: hazul de necaz.
Revenind la panourile aparute ca din senin în dimineata imediat urmatoare suspendarii, acestea poarta ca slogan replica lui Basescu, rostita în momentul în care promitea sa plece în cinci minute, daca Parlamentul îi va cere demisia, urmând ca mai apoi sa se razgândeasca. De-atunci, adversarii politici l-au poreclit “Basescu 5 minute”.
Ciudat în toata aceasta poveste este faptul ca panourile cu caricatura presedintelui au fost montate în Bucuresti exact la o zi dupa suspendare, probabil undeva în toiul noptii, caci dimineata la prima ora, bucurestenii se amuzau deja probabil de operele lui Gorzo. În fapt, panourile luate în discutie reprezinta o preluare dupa niste “desene” mai vechi ale artistului, cu imaginea lui Ceausescu cu aripioare de înger si cu un mesaj si mai tragi-comic: “Revin în 5 minute!”. Pe lânga politicieni, Gorzo se mai agata si de alte entitati, cum ar fi cea divina. Dumitru Gorzo a intrigat poate cel mai mult prin graffiti-ul cu imaginea lui Iisus Hristos, alaturata mesajului: “Iisus recomanda berea!”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top