Opinii

Revizuirea Constituției, agreată de primarii din Tulcea

La începutul acestei săptămâni liderii USL au avut o discuție asupra propunerilor de modificare a Constituției și au convenit asupra amendamentelor la legea fundamentală, urmând ca propunerile să fie înaintate Comisiei de revizuire a Constituției, au declarat surse din USL, citate de Mediafax. Una dintre propuneri prevede ca partidul care a obținut în urma alegerilor parlamentare cel mai mare număr de mandate să îi poată propune președintelui persoana nominalizată pentru poziția de prim-ministru, urmând ca seful statului să facă oficial nominalizarea premierului. De asemenea, liderii USL au propus ca președintele să fie definit prin Constituție drept șef al statului, iar mandatul acestuia să fie de 4 ani, la fel ca cel al Parlamentului, însă data alegerilor să fie decalată, urmând a fi stabilită între 1 aprilie – 1 noiembrie, pentru a se evita astfel organizarea alegerilor în perioada iernii.

Un articol de Viviana MIHĂLȚEANU

În plus, premierul obține atribuții de reprezentare a țării la reuniunile Uniunii Europene, cu excepția situației în care subiectele aflate în discuție țin de problematica de securitate sau de politică externă a Uniunii Europene. Acestea sunt o parte dintre propunerile USL de modificare a Constituției, iar pe marginea acestora am stat de vorbă cu o parte din primarii județului Tulcea, pentru a afla de ce Constituția actuală are sau nu nevoie de aceste modificări.

Nicolae Ianuș – primar comuna Baia

„Aceste propuneri ale USL-ului sunt foarte normale și necesare. Nu trebuie să se mai întâmple ca atunci când presedintele Traian Băsescu a zis că indiferent de partidul care va obține majoritate, dânsul va alege primul ministru, fără să țină cont de acest aspect. În ceea ce privește mandatul președintelui, cred că ar fi bine ca acesta să rămână la 5 ani, pentru că președintele e președinte! Un alt lucru bun este acela că dânșii vor să existe o perioada bine determinată în care se vor organiza alegerile. Organizarea alegerilor pe timp de iarnă  este dificilă, pentru că oamenii cu greu ies la vot când sunt minus zece grade afară. Atunci când vorbim de primul ministru și de atribuțiile sale, e firesc ca munca sa să fie bine stipulată, să nu se lase loc interpretărilor. S-a întâmplat în trecut să existe discuții pe tema aceasta și cel mai bine e să nu se mai ajungă la astfel de discuții, să se clarifice totul.”

Neculae Mușat – primar comuna Cerna

Cu mandatul de 4 ani sunt de acord. Nu știu însă dacă este nevoie de o astfel de titulatură, de șef al statului. Nu poți să îi spui unui președinte, șefu. Din respect pentru funcția de președinte nu cred că trebuie să i se spună șef. Trebuie să rămână cu titulatura de președinte al țării și nu cu cea de șef, eu așa consider. Dacă alții o văd altfel, o să vedem ce o să iasă. Știți ce, am impresia că suntem în campanie electorală permanentă, nu ne mai apucăm odată de treabă. Avem alegerile prezidențiale, europarlamentare, parlamentare și locale. Ar trebui comasate aceste alegeri și să mai scoatem din perioada de campanie electorală, căci nu este bine pentru nimeni să ne împungem așa tot timpul în aceste campanii. Este un lucru bun decalarea alegerilor între 1 aprilie și 1 noiembrie, pentru că perioada de iarnă presupune niște condiții proaste de vreme și prezența la vot este afectată în mod evident, alegerile trecute fac dovada în acest sens. Primăvara sau toamna cred că sunt condiții optime de desfășurare a alegerilor.
Cine trebuie să ne reprezinte la reuniunile Uniunii Europene este o temă veche  de discuție. Cred că ar trebui fiecare , în funcție de îndatoririle pe care le are definite de constituție, să participe la reuniunile repective. Degeaba se duce un președinte de țară să discute probleme economice, chiar și cu toți consilierii dânsului, nu cred că reușește să acopere informațiile pe care le au primul ministru și cei din guvern. Desigur că atunci când vorbim de probleme externe, președintele este în măsură să conducă astfel de discuții.

Eugen Matei – primar comuna Peceneaga

Propunerea dânșilor ca partidul care a obținut în urma alegerilor parlamentare cel mai mare număr de mandate să îi propună președintelui persoana nominalizată pentru poziția de prim-ministru, este foarte bună. Până acum ajungea un partid minoritar să intre într-o coaliție, să facă anumite clauze și mai apoi ajungea să desemneze primul ministru, iar membrii cabinetului făceau parte dintr-o altă formațiune politică și rezultatele le vedem cu toții.
Fiind din USL și pentru că am avut indirect acest conflict generat între președinte și primul ministru, mi se pare normal ca primul ministru să ne reprezinte ca și executiv al țării.
De altfel, mi se pare corect ca alegerile să nu mai aibă loc pe perioada iernii, astfel se reduc și cheltuielile pentru alegeri. Cu cât vremea este mai nefavorabilă, cu atât cheltuielile sunt mai mari. Din păcate însă, problema cea mare este că oamenii s-au săturat să voteze, dezamăgirile continuă să apară. Nefăcându-se pași înainte, oamenii bagă toți politicienii în aceeași oală.

Sterian Gherghișan – primar comuna Văcăreni

Mi se pare normal ca prim-ministrul să fie propus de partidul care a obținut în urma alegerilor parlamentare cel mai mare număr de mandate  pentru că și primul ministru are nevoie de un sprijin. Dacă nu ai majoritate nu prea reușești să faci treabă și esti pe post de marionetă. Astfel se vor rezolva problemele pe care și le-a propus partidul respectiv să le rezolve alături de primul ministru.
Cred că ar fi bine ca mandatul președintelui să fie iar de 4 ani dar, ceea ce e și mai important, să coincidă cu cel al Parlamentului. Altfel se intersectează. Ideal ar fi ca mandatul președintelui să coincidă cu cel al primarilor. Să pornim toți la drum și la finalul acestuia să fim judecați toți.
E bine că dânșii propun să se evite efectuarea alegerilor în perioada iernii pentru că astfel costurile sunt mai mici plus că atunci când condițiile meteo sunt favorabile, vin mai mulți oameni la vot.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top