Ştiri

Respectarea normelor legale la alegeri, singura condiţie pentru a evita drumurile la DNA

Edilii din judeţul Tulcea vorbesc despre ultimul eveniment electoral al anului 2012

Alegerile parlamentare se apropie cu paşi repezi iar formaţiunile politice ale României sunt în plină fierbere. Listele de candidaţi au fost definitivate iar acum cei care vor să ocupe un scaun în Senat sau în Parlament îşi pregătesc campania şi promisiunile aferente, cu ajutorul cărora speră ca pe 9 decembrie să obţină cât mai multe voturi. Am discutat cu primarii localităţilor dobrogene despre toate problemele legate de acest ultim mare eveniment politic al anului 2012. Dacă va ieşi lumea la vot, ce grupări politice ar avea de câştigat de pe urma unui eventual absenteism şi cât de mult se implică comunităţile locale în organizarea şi desfăşurarea acestui scrutin, acestea au fost doar o parte dintre întrebările puse de reporterii Dezvăluiri şi la care numeroşi primari din judeţele Constanţa şi Tulcea au binevoit să răspundă. De asemenea, am discutat şi despre modul în care implicarea primarilor ar putea conduce ulterior la anchete şi declaraţii la DNA, aşa cum s-a întâmplat în multe localităţi din ţară, după organizarea referendumului. Edilii dobrogeni sunt însă liniştiţi cu privire la acest ultim aspect şi cei mai mulţi dintre ei spun că un scrutin desfăşurat în condiţiile legii nu are cum să nască probleme grave de ordin penal. Primarii din Constanţa şi Tulcea sunt convinşi că lumea va ieşi la vot într-un număr cât mai mare, chiar dacă pe 9 decembrie, vremea ar putea fi una destul de rea. Mare parte dintre edilii intervievaţi (majoritatea membri PNL şi PSD) pronostichează o victorie destul de clară a USL-ului, în condiţiile în care majoritatea candidaţilor sunt parlamentari în funcţie şi care merg pe cartea experienţei în domeniu şi pe cea a continuităţii.

Un articol de Cristian CEALERA și Viviana MIHĂLȚEANU

Georgian Caraman – primar Babadag

„Sper ca pe 9 decembrie lumea să iasă la vot, să își exprime punctul de vedere pentru că așa este normal. Înainte alegerile aveau loc pe 27, 28 noiembrie și cred că persoanele care ieșeau atunci, vor ieși și de această dată, pentru că până la urmă vorbim de 2 săptămâni diferență, nu mai mult. Nu cred că data va influența în mod negativ alegerile. Cei ce sunt români adevărați și vor să își exprime votul, vor ieși indiferent de vreme. Cu două săptămâni mai târziu, nu cred că ar fi vreo problemă. Eu sper din tot sufletul ca USL-ul să câștige și lumea să se prezinte la vot. Primarul are un rol important în localitatea pe care o reprezintă.Ține de implicarea fiecăruia în campanie și de sprijinul pe care îl acordă celor ce candidează pe colegiul respectiv. Dacă se va ajunge iar la situații de dispută în ceea ce privește alegerile, rămâne de văzut, eu însă mă simt așa de curat, încât nu am nicio problemă în sensul ăsta, nu am de ce să îmi fac griji.”

Anica Toma – primar Carcaliu

„Eu cred că va ieși lumea la vot doar că, trebuie mai întâi, să îi informăm. Foarte multă lume nu este informată, nu știe despre ce este vorba, mai ales la noi la țară, știți cum este.E posibil să întâmpinăm probleme în sensul în care lumea nu prea înțelege de ce trebuie să iasă, iar  un alt factor ar fi temperaturile scăzute ce cred că vor veni. Lumea trebuie informată pentru că ei nu se uită la televizor atât de mult, trebuie discutat și explicat și abia apoi să avem așteptări de la oameni. Implicarea primarului, în mod evident, este importantă. De exemplu la noi, fiind o etnie de ruși lipoveni se pune și problema limbii. Mă bucură însă faptul că sunt curioși și mă întreabă.Toată lumea vine la primar să întrebe, să afle toate informațiile, tocmai pentru că, cum vă spuneam, întâmpină greutăți cu limba. Nedeținând toate informațiile, vin la mine și mă întreabă. Și nu vorbesc doar de situația actuală, a alegerilor, așa se întămplă cu orice problemă au dânșii. Cred că este un lucru bun pentru că mereu au avut ușa deschisă pentru orice problemă, mă cunosc de mică, sunt fiica satului. Cred totuși că implicarea primarului trebuie să se rezume la oferirea informațiilor, să nu se forțeze în vreun fel cetățeanul. Votul este liber, dacă vrei mergi, dacă nu, nu. Dacă la referendum am văzut că au fost probleme, care sincer cred că au fost doar niște exagerări, să sperie lumea, sper ca de această dată să decurgă totul normal.”

Sorin Vals – primar Greci

„Cu siguranță va ieși lumea la vot. Poate fi pusă în discuție problema temperaturilor scăzute ce vor fi pe 9 decembrie, insă dacă dânșii așa au hotărât, înseamnă că e bine.Chiar dacă numărul alegătorilor va fi scăzut, eu cred că USL-ul va câștiga. Evident, implicarea primarului este importantă atunci când vine vorba și de aceste alegeri.
În cazul nostru nu au fost niciun fel de probleme la referendum, pentru că totul a fost transparent și legal. Nu avem nicio temere din punctul ăsta de vedere, nici pentru alegerile parlamentare.”

Nicolae Ianuş – primar Baia

„Așa cum a ieșit și până acum lumea, aşa va ieși și de data aceasta. Când cineva îsi dorește să iasă la vot, iese indiferent de vremea de afară. Din punctul meu de vedere, data este aleasă bine. Nu există învingători prin neprezentare la vot. Cei care doresc să susțină pe cineva, trebuie să iasă la vot. Unii insistă și unii alegători sunt plictisiți, dar lumea totuși mai trăiește cu sparanța că lucrurile se pot îndrepta în țara asta și ca atare, o să iasă la vot. Eu zic că vom avea o prezență de peste 50%, cu siguranță. Destul cât să fie în spiritul democrației, să fie 50+1 mereu, pentru că altfel ne băgăm în altfel de probleme. Politicianul este foarte important când vorbim de aceste alegeri, pentru că să nu uităm că și primarul este politician, chiar dacă este ales.Nu face politică, face politica comunității, dar totuși a candidat pe o listă, aparține unui partid și atunci normal că se va implica. În ceea ce priveşte problema efectelor de după alegeri…Probleme cu DNA-ul mai devreme sau mai tărziu toți avem, indiferent dacă facem sau nu ceva, asta este deja o practică la noi. E păcat că se ajunge mereu aici. Mie îmi este teamă de Dumnezeu și de lege, dar așa, că o sa fac campanie elecrorală și să îmi fie teamă că voi avea probleme, nu, nu se pune problema. Atâta vreme cât mă știu curat în campania electorală, și fac această campanie elegant, în spiritul legii, nu am de ce să îmi fie teamă.”

Alexe Anastase – primar Mihail Kogălniceanu

„Nu cred că vom avea probleme cu prezența la vot. Mai degrabă nu iese lumea vara, că iarna toată lumea stă acasă și dacă este frig, este și mai bine. Nu am făcut o analiză a prezenței la vot și cine va câștiga, dar dacă prezența este redusă, atunci este clar că nu se exprimă foarte clar voința cetățenilor.Eu personal îmi doresc să fie prezență maximă, astfel încât rezultatul să fie real și legal. Dar indiferent cât de multă lume iese la vot, USL-ul va câștiga detașat la alegeri, fiindcă eu nu pot să cred că la alegeri se vor adeveri sondajele care apar prin mass media. Știm bine că la noi în județ, majoritatea comunelor sunt USL și deci ne vom mobiliza, vom face în așa fel încât alianța noastră să câștige. Cum noi avem peste 60% de primari și consilii locale, județene, sigur că procentul, din punctul meu de vedere, va fi de peste 60%. Importanța implicării primarului contează, cred eu, în proporţie de 90%. Sper să nu întâmpinăm probleme referitor la acestă implicare, să nu ne întoarcem la comunism. Am văzut ce s-a întămplat până acum, când au fost acuzate persoane care au mobilizat oamenii la vot și nu au fost condamnate persoane care au ieșit pe sticlă și au rugat oamenii să nu vină. Eu cred că nu e corect să spui cuiva să nu își exercite dreptul legal.”

Matei Eugen – primar Peceneaga

„Cred că, într-o mare măsură, oamenii vor ieşi la vot. Vremea nu cred că este un impediment, în schimb un motiv probabil al neprezentării la vot, cred că ar putea fi numărul mare de voturi de scrutin într-un singur an, localele, refendumul și acum aceste alegeri. Oamenii, văzând și contextul în care suntem în ziua de astăzi, sunt dezamagiți și unii dintre ei nu vor ieși la vot. Dacă prezența la vot va fi redusă, unul ca Dan Diaconescu va avea de câștigat. Depinde şi din ce partid face parte primarul fiecărei comunităţi, dacă acesta se implică, rezultatul va fi bun, dacă nu, nu. Rezultatul se va vedea după încheierea scrutinului. Cred deci că implicarea primarului contează destul de mult. Poate că unii primari au mers prea departe cu atribuțiile pe care le aveau, dar dacă îți faci datoria, nu ai nicio treabă. Sincer, dacă un procuror are ceva cu un primar, îi găsește nod în papură…”

Neculai Sandu – primar Turcoaia

„Prezența oamenilor la vot depinde în mod direct de implicarea primarului. Dacă primarul își dă interesul scoate peste 50%, asta este ceea ce eu am de gând să fac. Lumea iese din casă, că vremea nu este o problemă, se încălzește cu un pahar de vin fiert și o să iasă la vot. Dacă primarul, cu întreaga echipă, cu consilierii,  își dă interesul acțiunea lor, îi va scoate pe oameni la vot. Implicarea primarului în rezultatul alegerilor contează foarte mult, pentru că el este cel care îi face să participe la vot. El este liderul comunei, cel care poartă diverse discuții cu oamenii și le explică. Nu pot să nu mizez pe USL. Acestă alianță va câștiga cu un procent de 60%, cel puțin. Cu siguranță lumea va ieși la vot, iar cei care sunt USL-iști declarați sunt peste 50%, deci nu vor fi probleme.Nu avem motive să întâmpinăm probleme, doar nu le dăm nimic oamenilor, nu le promitem nimic, doar purtăm discuții cu dânșii și le spunem că este bine să iasă la vot și că este necesară o schimbare. Dacă votează pentru unii sau pentru alții, asta este treaba lor.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top