Ştiri

Primarii Dobrogei nu cred în absenteism la alegerile parlamentare şi sunt convinşi că USL-ul va câştiga

Edilii din judeţul Constanţa vorbesc despre ultimul eveniment electoral al anului 2012

Alegerile parlamentare se apropie cu paşi repezi iar formaţiunile politice ale României sunt în plină fierbere. Listele de candidaţi au fost definitivate iar acum cei care vor să ocupe un scaun în Senat sau în Parlament îşi pregătesc campania şi promisiunile aferente, cu ajutorul cărora speră ca pe 9 decembrie să obţină cât mai multe voturi. Am discutat cu primarii localităţilor dobrogene despre toate problemele legate de acest ultim mare eveniment politic al anului 2012. Dacă va ieşi lumea la vot, ce grupări politice ar avea de câştigat de pe urma unui eventual absenteism şi cât de mult se implică comunităţile locale în organizarea şi desfăşurarea acestui scrutin, acestea au fost doar o parte dintre întrebările puse de reporterii Dezvăluiri şi la care numeroşi primari din judeţele Constanţa şi Tulcea au binevoit să răspundă. De asemenea, am discutat şi despre modul în care implicarea primarilor ar putea conduce ulterior la anchete şi declaraţii la DNA, aşa cum s-a întâmplat în multe localităţi din ţară, după organizarea referendumului. Edilii dobrogeni sunt însă liniştiţi cu privire la acest ultim aspect şi cei mai mulţi dintre ei spun că un scrutin desfăşurat în condiţiile legii nu are cum să nască probleme grave de ordin penal. Primarii din Constanţa şi Tulcea sunt convinşi că lumea va ieşi la vot într-un număr cât mai mare, chiar dacă pe 9 decembrie, vremea ar putea fi una destul de rea. Mare parte dintre edilii intervievaţi (majoritatea membri PNL şi PSD) pronostichează o victorie destul de clară a USL-ului, în condiţiile în care majoritatea candidaţilor sunt parlamentari în funcţie şi care merg pe cartea experienţei în domeniu şi pe cea a continuităţii.

Un articol de Cristian CEALERA și Viviana MIHĂLȚEANU

Niculae Dragomir – primar Ostrov

“ Cu siguranţă, lumea va ieşi la vot pe 9 decembrie. Nu cred că vor fi probleme legate de absenteism. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, consider că toată lumea va avea de pierdut, nu ar câştiga nimeni de pe urma unei astfel de situaţii. Implicarea primarilor într-un astfel de eveniment este destul de mare. Trebuie organizată în detaliu activitatea, în sensul că trebuie pregătite locaţiile, panourile de afişaj pentru toţi candidaţii. Nu cred că vor fi probleme legate de vot, pentru că trebuie respectată legea şi dacă se face acest lucru, nu vor exista niciun fel de probleme.”

Ion Ovidiu Brăiloiu – primar Eforie

“Eu cred că lumea nu prea va mai ieşi la vot. Ca procentaj, cred că vom avea cam aceeaşi situaţie ca la referendum, undeva pe la 50%. Acum o să plouă, o să ningă, o să fie vreme proastă, vor fi yilele acelea de după Sfântul Nicolae…. De câştigat cred că va avea, ca de obicei UDMR-ul, în sensul că etnicii maghiari vor fi mai implicaţi, vor fi îndemnaţi să iasă la urne în număr cât mai mare şi în acest fel, or să îşi obţină procentul necesar pentru a-şi păstra numărul de parlamentari. Românii nu or să vină prea mulţi, dar ei cu siguranţă vor ieşi la vot aproape toţi. În ceea ce priveşte atribuţiile primăriei cu ocatia acestui eveniment, acestea sunt legate strict de organiyare, de asigurarea condiţiilor pentru ca procesul de votare să se desfăşoare fără incidente şi în conformitate cu legea. Avem atribuţii pentru asigurarea spaţiilor, a ştampilelor, cu buletinele şi toate celelalte detalii legate de acest proces. Sunt sigur că după ceea ce s/a întâmplat la referendum, toată lumea implicată în această acţiune va fi de această dată  mult mai atentă, tocmai pentru a evita incidentele de acest fel”

Vasile Neicu – primar Pantelimon

“Lumea va ieşi la vot, aşa cum a făcut-o şi acum doi ani, şi acum patru ani, şi la referendum… În mediul rural, dacă este frig, sunt zero grade afară, bătrânii nu ies din casă. La noi, lumea şi-a manifestat voinţa de a merge la urne şi cred că vom avea un procent destul de mare, depinde însă şi de condiţiile atmosferice din acea zi. La nivel naţional, etnicii maghiari cred că vor avea un procent foarte mare la prezenţă, vor fi împinşi de la spate de politicienii UDMR, pentru a obţine locurile din Parlament. Acum nu cred că vor mai exista incidente, aşa cum s-a întâmplat la referendum. Noi, primăria avem obligaţia să punem la dispoziţie toate cele necesare pentru ca procesul de vot să fie unul în regulă. Tocmai pentru a nu avea incidente la astfel de evenimente, noi la Pantelimon, am ţinut să le facem periodic oamenilor informări detaliate legate de modul în care votul se face legal. Atât timp cât votezi corect şi ai făcut ceea ce spune legea, nu ai cum să ai vreo problemă. Dacă cineva voteayă de şapte ori, atunci evident, vorbim de probleme deosebit de grave, dar cred că acum, la parlamentare, nu ne vomconfrunta la nivel naţional cu astel de situaţii. De altfel, la nivelul întregii Românii, cred că vom avea parte de un procentaj normal al prezenţei la vot.”

Mircea Dedu – primar Mircea Vodă


„Nu cred că vom avea o situaţie asemănătoare celei de la referendum, în ceea ce priveşte preyenţa la vot. Atunci a fost cu totul altceva. De această dată, cred că oamenii vor ieşi la vot pentru a/şi manifesta opţiunile. Nici data aleasă pemtru aceste alegeri nu consider că ar reprezenta o problemă, oamenii vor veni să îşi exercite dreptul, indiferent de vreme sau de ziua aleasă. Dacă va exista însă totuşu absenteism, nu ştiu dacă vreo formaţiune politică ar putea avea de câştigat de pe urma acestei situaţii. Când în trecut, lumea nu a ieşit la vot, nu cred că a existat cineva care să profite de acest lucru. Ca autorităţi locale, noi primăriile, ne vom ocupa strict de organizarea scrutinului în condiţii cât mai bune. Normal, eu ca repreyentant al partidului meu îmi doresc rezultate pozitive, la nivel local. Nu putem şti însă ce se va întâmpla, trăim în România şi porice este posibil”

Mihai Soare – primar Siliştea

“Cred că vom avea parte de o prezenţă normală la vot, nu chiar ca la referendum. Ţinând cont de evenimentele din ultima perioadă, cred că putem vorbi totuşi de un electorat puţin apatic. Şi vremea, bineînţeles că ar putea infuenţa preyenţa la vot. Trebuie să recunoaştem însă că la nvel rural, vorbim de obicei de o preyenţă mare în cayul alegerilor locale, când oameni sunt interesaţi de cei care îi vor conduce direct în următorii patru ani. Atunci când avem însă parte de parlamentare, procentul care se înregistreayă la ţară este unul, undeva mai jos. Dacă nu va veni lumea la vot şi vom avea acest absenteism, nu cred că cineva ar avea de câştigat. Poate doar partidele mai mici, însă oricum, absenteismul nu ar putea aduce cine ştie ce modificări. Noi, la Siliştea avem obligaţia ca 9 decembrie, procesul de votare să se desfăşoare normal, aşa cum cere legea şi ne vom asigura că sunt create toate condiţiile de organizare”

Ion Herdean – primar Istria

„Sunt convins că oamenii vor ieşi la vot şi că vom avea un procent bun, în ceea ce priveşte prezenţa la urne. Cred că la noi, la Istria, vom avea peste 60%. Ca reprezentant al partidului meu, sunt sigur că domnii Puiu Haşotti şi Gheorghe Dragomir vor câştiga noi mandate, un lucru extrem de benefic pentru comunitatea noastră, întrucât ei ne/au ajutat mereu foarte mult. Chiar şi dacă vremea nu va fi una prea bună, cred că persoanele vârstnice vor veni să îşi exprime opţiunile, fiind mereu implicate şi interesate de ceea ce se întâmplă în ţara noastră, la nivel politic. Aşadar, nu cred sub nicio formă că la noi celpuţin am putea să vorbim despre absenteism. Ca primar al comunei, mă voi asigura ca toate condiţiile legii să fie întocmai respectate iar procesul de votare să se desfăşoare aşa cum trebuie. Atât timp cât se votează corect şi cum cere legea, nu putem vorbi nici de incidente. Sunt sigur că totul va fi în regulă”

Florin Micu – primar Tuzla

„Eu ştiu ce să zic, dacă va ieşi lumea la vot?. Eu cred că lumea va veni. Dacă vor să facă ceva pentru ţara asta, consider că ar trebui să îşi exprime opţiunea, dacă nu, atunci să stea acasă şi să accepte consecinţele. Indiferent ce procent se va înregistra, indiferent câţi vor veni efectiv la vot, opinia mea fermă este că tot USL-ul va câştiga. La aceste alegeri, noi la Tuzla ne vom ocupa exclusiv de organizarea în detaliu a procesului de vot, vom asigura respectarea legii, pentru a evita apariţia oricărui incident. Eu sunt ferm convins că la noi nu vor fi niciun fel de incidente. Nu se pune o astfel de problemă, atât timp cât totul este făcut aşa cum trebuie”.

Actualitate

To Top