Politic

Remus Negoi: PSD vine cu un nou proiect, prin care DESCURAJEAZĂ VACCINAREA

Senatorul USR PLUS de Constanţa, Remus Negoi, acuză PSD şi PNL că tergiversează din motive politicianiste votarea Certificatului Covid, prin depunerea unui nou proiect și, implicit, reluarea procedurilor parlamentare.

Legat de forma actuală a proiectului legislativ, Negoi spune că aceasta descurajează vaccinarea prin introducerea posibilității testării permanente și gratuite și prin modul în care se calculează incidența de la care intră în vigoare certificatul verde:

Adoptarea legii Certificatului Verde este o urgență națională, care poate salva mii de vieți, iar soluția este adoptarea cât mai rapidă a legii certificatului verde deja aflat în comisiile de specialitate de la Camera Deputaților, cu amendamentele agreate între PSD-PNL și USR.

În loc să anunțe măsuri clare și concrete pentru pregătirea valului 5 și implicit accelerarea campaniei de vaccinare, în contextul apariției noii variante a coronavirusului, PNL-PSD tergiversează și politizează un proiect atât de important pentru sănătatea românilor, ducând la o amânare nepermisă a acestuia prin depunerea unui nou proiect și reluarea procedurilor parlamentare.. PSD vine cu un nou proiect prin care descurajează vaccinarea.

Dezavantaje ale noului certificat verde:

  • metrica propusă – creșterea cu de 1,5 ori a incidenței cumulate 3 săptămâni consecutiv nu este adecvată scopului asumat al Certificatului Verde – acela de a reduce incidența Covid-19;
  • pare mai degrabă un edulcorant politic decât o măsură în logică epidemiologică. Cu atât mai mult cu cât nu știm exact cum este influențată sensibilitatea testelor antigen de mutațiile variantei Omicron;
  • introducerea testării gratuite și permanente ca alternativă la vaccinare/trecerea prin boală nu va face decât să ofere soluții ezitării la vaccinare, să o perpetueze; imperativul de sănătate publică clar este creșterea ratei de acoperire vaccinală.

Și de aceea oferirea alternativei testării gratuite ar trebui să fie considerată doar o <măsură tranzitorie>.
Certificatul Verde trebuie să fie o protecție și un stimulent pentru vaccinare în același timp”.

Remus Negoi aminteşte că USR a propus încă din luna iulie aplicarea certificatului verde pentru accesul la activităţile neesenţiale, dar că fostul premier Câţu s-a opus. Parlamentarul constăţean acuză PNL şi PSD că politizează “în mod iresponsabil și cinic” acest subiect şi tergiversează adoptarea actului normativ:

Reamintesc faptul că Ioana Mihăilă, fostul ministru USR al Sănătății, i-a propus lui Florin Cîțu încă din iulie aplicarea certificatului verde pentru accesul la activitățile neesențiale. Măsura a fost aplicată abia la finalul lui octombrie.

Atâta timp cât au la dispoziție fie să se vaccineze, fie să fi trecut prin boală, fie să se testeze, nu se îngrădește nimănui dreptul la muncă. Dimpotrivă, li se facilitează continuitatea muncii, astfel încât un contact pozitiv este depistat din timp și nu va infecta pe ceilalți.

După ce a sabotat alături de PNL în Parlament proiectul privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă și implicit campania de vaccinare, PSD continuă să facă acest lucru, anunțând că va depune un nou proiect, dar asupra căruia nu s-a înțeles în totalitate cu PNL.

Pe scurt: ambele partide continuă să politizeze în mod iresponsabil și cinic, la fel cum a făcut și Cîțu, gestionarea pandemiei, creând și mai mult haos și incertitudine în jurul certificatului verde, a cărui aplicare s-a dovedit deja a fi un stimul foarte bun pentru vaccinare.

Nu ar trebui să ne mire: ne amintim că în ziua cu recordul absolut de morți de la începutul epidemiei, liderii de grupuri parlamentare PNL, PSD, UDMR și AUR respingeau dezbaterea urgentă a Legii Certificatului Verde în Camera Deputaților. Acesta e prețul pe care noul guvern îl pune pe sănătatea românilor”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top