Politic

Remus Negoi propune marcarea filmelor realizate în perioada comunistă: Văzute azi, producțiile pot transmite oamenilor că viața în comunism nu era tocmai rea

Senatorul Remus Negoi a propus un proiect de lege ce solicită ca propaganda totalitară comunistă din producţiile TV să fie marcată corespunzător, pentru a nu crea o falsă imagine a realităţii acelor vremuri.
„În timp ce oamenii sunt avertizați când sunt difuzate la televizor producții ce conțin violență, nuditate, limbaj licențios sau scene macabre, nu există nicio avertizare că producţiile realizate în perioada comunistă ar putea conţine o mică piesă din complexul angrenaj de propagandă al regimului totalitar.
Am propus un proiect de lege pentru ca posturile TV să-și anunțe publicul la începutul difuzării oricărui film sau oricărei emisiuni din perioada comunistă despre faptul că producţia a fost realizată în condiţii social-politice care nu permiteau libertatea de creaţie şi de exprimare, iar pe întreaga durată a difuzării la televizor sau cinematograf a respectivei producții, pe ecran să fie afişat un simbol care să-i transmită telespectatorului că filmul sau emisiunea s-a realizat în condiții de cenzură.
Propunerea legislativă a declanșat o dezbatere publică aprinsă, iar poziţia Consiliului Naţional al Audiovizualului nu a fost una de susţinere a acestei iniţiative.
CNA este de părere că „semnalizarea doar pe baza criteriului realizării lor în perioade de regim totalitar ar fi discriminatorie şi restrictivă de drepturi”.
Nu este vorba despre discriminare atâta timp cât în prezent filmele sunt însoțite de simbolurile AP, 12, 15 sau 18, care îi semnalează telespectatorului că poate fi expus la mesaje inadecvate. Dacă semnalizăm că respectivele producții au fost realizate pe timpul în care se practica cenzura, acest lucru nu este o judecată de valoare.
CNA spune că „o astfel de clasificare ar pune în discuţiile caracterul acelor producţii, întrucât se asimilează conţinutului respectiv ideea de cenzură”.
De fapt, nu facem decât să atragem atenția că, în vremea totalitarismului comunist din România sau din alte țări comuniste, lipsa libertății de creație şi de exprimare a fost permanentă.
CNA a propus ideea ca televiziunile să organizeze o dezbatere înaintea filmului, cu invitați care să cunoască producțiile cinematografie respective.
O dezbatere înaintea oricărui film este nepractică, din lipsă de resurse materiale și din cauză că aceasta poate fi deturnată, în funcție de invitați, într-o apologie a regimului comunist.
Văzute azi, producțiile realizate în timpul regimului comunist fie le pot transmite oamenilor că viața în comunism nu era tocmai rea, fie contribuie la preluarea unei istorii contrafăcute, extrem de păguboase.
Trebuie să ținem cont că peste 45% din populația actuală a României avea vârstă preșcolară sau nu se născuse în timpul regimului comunist. În primul rând, pentru acest segment de populaţie am gândit această lege pentru că, neavând experiența directă a vieții într-un regim totalitar, această categorie este mai vulnerabilă la propaganda directă sau indirectă”, a declarat Negoi.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top