Politic

Remus Negoi a adresat o interpelare către ministrul Agriculturii cu privire la situaţia viticultorilor din Dobrogea afectaţi de secetă

Senatorul Remus Negoi a adresat o interpelare în plenul Senatului către ministrul Agriculturii, Adrian Ionuț Chesnoiu, cu privire la situaţia viticultorilor din Dobrogea afectaţi de secetă. Negoi vorbește despre condiţiile climatice din ultimii ani ce au dus la scăderea considerabilă a suprafeţei cultivate cu viţă de vie de la aproximativ 25.000 de hectare până la circa 4.000 de hectare. De asemenea, senatorul atrage atenția că guvernul nu şi-a respectat promisiunea de acordare a ajutoarelor pentru acoperirea pierderilor masive cauzate de seceta pedologică din această regiune, deşi riscul pierderilor pentru bugetul de stat în cazul calamitării culturilor este mult mai mare decât valoarea despăgubirilor.

„Dobrogea este o zonă recunoscută pentru agricultură, în general, și pentru cultura viței de vie, în special. În ultimii 30 de ani, însă, condiţiile climatice au afectat puternic agricultura din această regiune, iar viticultorii sunt printre cei mai afectaţi de secetă.

De la o suprafață de viță-de-vie de aproximativ 25.000 de hectare, cultivată cu struguri pentru vin, s-a ajuns, în acest moment, la o suprafață de doar circa 4.000 de hectare.

Seceta pedologică din ultimii ani a adus pagube importante viticultorilor, iar aceştia nu au primit nici până acum ajutoarele pentru acoperirea pierderilor. Guvernul nu şi-a respectat promisiunea de a aloca sprijin financiar celor care deţin plantaţii de viţă de vie în această regiune şi care au suferit pierderi importante din cauza lipsei precipitaţiilor. Din acest motiv au rămas active mult mai puține hectare de viță de vie decât cele care erau până acum.

Există un raport de calamitate a unor culturi de viță de vie din Dobrogea, asumat de către autorități precum Primăria Cogealac, Direcția pentru Agricultură Constanța şi APIA Constanța. Din acest document rezultă că în cazul culturii de lucernă, calamitatea este de 80%, iar la viţă de vie de 70%. Cifrele sunt extrem de îngrijorătoare şi justifică acordarea unor ajutoare fermierilor.

În cazul culturii de viță-de-vie, costul estimativ este de cel puţin 15.000 lei/ha, iar pentru a asigura supraviețuirea plantațiilor de viță-de-vie în Dobrogea, viticultorii au nevoie de minimum 40% din această sumă. Este extrem de important ca aceştia să primească banii cât mai curând posibil, astfel încât să-și permită să desfășoare lucrări manuale de primăvară, fără de care campania agricolă ar fi total compromisă.

Riscul pierderilor pentru bugetul de stat în cazul calamitării culturilor este mult mai mare decât ajutorul solicitat. În cultura de viță-de-vie sunt implicați minimum 20 de angajați lunar, pentru o suprafață de 100 de hectare. Aceste locuri de muncă aduc bani la bugetul de stat, iar pentru fiecare dintre aceşti salariaţi se plătesc taxe precum CAS sau CASS.

Pe de altă parte, ajung bani la buget şi din colectarea TVA-ului aferent vânzării strugurilor. Într-un an normal din punct de vedere climateric, un hectar de viță-de-vie produce o medie de 10 – 11 tone de struguri şi acest lucru înseamnă minimum 1.200 lei / hectar doar din taxa pe valoare adăugată.

Tinând cont de această situaţie, am adresat o interpelare ministrului Agriculturii, în plenul Senatului, în numele viticultorilor din zona Dobrogei. Am solicitat respectarea angajamentelor pentru acordarea despăgubirilor de secetă promise pentru sezonul 2020, similar celorlalte culturi de toamnă, cum ar fi grâu, orz sau rapiță, respectiv pentru acoperirea unui procent estimativ de 40% din costul de înființare sau exploatare a culturii de viță de vie.

De asemenea, am cerut să le fie plătite fermierilor care deţin culturi de viţă de vie despăgubirile de calamități inclusiv pe anul 2021, în cazul celor care au avut producția medie la hectar mai mică de 6 tone de struguri pentru că acest lucru a însemnat pierderi suplimentare.

Viticultorii au nevoie de aceste sume de bani întrucât seceta din 2020 i-a afectat și anul acesta, pentru că plantațiile nu au avut suficienți ochi de rod pentru cultura toamnei 2021.

Aştept un răspuns din parte ministrului Agriculturii, cât mai curând posibil şi sper ca fermierii Dobrogeni care deţin culturi de viţă de vie să fie ajutaţi de către guvern să depăşească această perioadă dificilă cauzată de condiţiile climatice”, transmite Remus Negoi.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top