Politic

Remus Negoi: De 5 ani mărțișorul nu mai este doar un simbol al românilor și al câtorva popoare din Balcani, este un simbol universal

Senatorul Remus Negoi a susținut o declarație politică în plenul Senatului cu ocazia împlinirii a 5 ani de la acceptarea Mărțișorului în patrimoniul mondial UNESCO și a subliniat faptul că, în ciuda vremurilor tulburi pe care le trăim, tradițiile și obiceiurile românești trebuie duse mai departe.

„Tradițiile și obiceiurile românești au fost duse mai departe, în ciuda oricăror vremuri tulburi. S-au împlinit cinci ani de când ”Mărțișorul” a fost inclus în patrimoniul imaterial UNESCO. Dosarul a reunit România și alte trei țări: Republica Moldova, Macedonia și Bulgaria. Înscrierea ”Mărțișorului” în UNESCO a fost o demonstrație că spațiul Est -European este unit prin tradiții și practici similare, care îmbogățesc patrimoniul imaterial al omenirii.

Includerea mărțișorului în patrimoniul cultural al lumii reprezintă o recunoaștere a valorii de simbol a unei tradiții care vine încă din antichitate și care s-a păstrat până astăzi, ca semn de bucurie al începutului și de prețuire pentru persoanele cărora le dăruim mărțișoare.

Pornind de la două fire de lână, unul roșu și unul alb, mărțișorul s-a rafinat de-a lungul timpului, cu mătase și argint, și continuă să vorbească despre speranța și puritatea începutului, despre vitalitate, frumuseţe și iubire. La simbolismul cromatic al şnurului de mărţişor, s-a adăugat, în timp, amuleta însoţitoare, care particularizează mesajul său cu încărcătură alegorică.

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, al cărei vicepreședinte sunt, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, a organizat la Palatul Parlamentului, cu prilejul celor 5 ani de la includerea mărțișorului în patrimoniul UNESCO, Expoziția-Atelier ”Mărțișorul – Povestea unei tradiții”. 

Chiar dacă suntem în mijlocul unei perioade dificile, nu am putut să nu marcăm ziua de 1 Martie. Meșteri populari din România, Bulgaria, Macedonia și Republica Moldova, țări alături de care a fost înscris dosarul mărțișorului în UNESCO, au demonstrat cum duc tradiția mai departe, chiar și în aceste vremuri dificile. În actualul context, poate este și mai important că acest dosar al ”Mărțișorului” este rezultatul cercetărilor și muncii depuse de specialiști români, dar și de cei din Bulgaria, Macedonia și Republica Moldova, areal în care practicile începutului de primăvară sunt oarecum unitare și, cu siguranță, au aceleași funcții sociale, culturale și simbolice. A fost o demonstrație, de altfel, nu singura, că spațiul est european este unit prin tradiții și practici similare, care îmbogățesc patrimoniul imaterial al omenirii.

La deschiderea oficială a expoziției, care a avut loc luni, au participat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, ambasadori și reprezentanți ai  ambasadelor țărilor partenere. De asemenea, în Sala ”Dimitrie Cantemir”, a avut loc dezbaterea „Patrimoniul imaterial, salvgardare prin legiferare”, în cadrul căreia specialiști, reprezentanți ai instituțiilor implicate în salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, ai mediului academic și universitar, și parlamentari au formulat puncte de vedere pe marginea necesității modificării Legii 26/2008 privind patrimoniul cultural imaterial. 

M-aș fi bucurat ca evenimentul nostru să se fi petrecut într-o stare de normalitate și nu într-un moment de profundă îngrijorare și tristețe, când războiul a devenit o realitate pentru Europa și pentru întreaga omenire. Din fericire, toate tradițiile și obiceiurile noastre au fost duse mai departe, în ciuda oricăror dificultăți, necazuri sau amenințări. Avem datoria să le păstrăm, indiferent de vremurile tulburi prin care trecem”, a declarat senatorul.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top