Actualitate

Statul român, proprietar de ruine. Primarul comunei Mihai Bravu: „Facem degeaba hârtii pentru a le prelua”

Statul român, prin diferite instituții centrale, administrează adevărate ruine răspândite în toată țara. Deși au trecut poate chiar zeci de ani de când anumite construcții nu mai sunt folosite, statul nu face nimic cu ele, contribuind astfel la crearea unei imagini defavorabile localităților unde imobilele deteriorate se află.

Comuna Mihai Bravu, județul Tulcea, are pe teritoriul său doua astfel de clădiri cu care instituțiile centrale nu fac nimic, dar nici nu doresc să ajute administrația locală să le poată prelua.

„Avem o clădire a ADS-ului (Agenția Domeniilor Statului), care avea destinația de cabinet veterinar. Asta era în urmă cu mai bine de zece ani de zile. Medicul s-a mutat în altă parte, iar clădirea a rămas în paragină”, explică pentru „Dezvăluiri” Tănase Răducan, primarul comunei Mihai Bravu.

Administrația locală a făcut o adresă către ADS pentru a putea prelua clădirea în vederea reabilitării și utilizării ei pentru departamentul de situații de urgență: depozitarea unor materiale, spații de urgență, parcare mașină pentru stingerea incendiilor și altele.

„Clădirea prezintă pericol, oricând poate cădea acoperișul. Mai mult, estetic arată foarte rău. Am făcut un parc pentru copii chiar în apropierea acestei clădiri și contrastează”, explică primarul.

Clădirea ADS-ului nu este singurul imobil deținut de stat și uitat în paragină în Mihai Bravu. O altă construcție este părăsită de 30 de ani. Ea aparține de ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) și a fost cândva un birou sau locuință de serviciu.

„Este o construcție tip bloc. Clădirea ar putea fi reabilitată și folosită ca locuințe de serviciu pentru profesori sau medici. Așa stă și se distruge în continuare. Partea de nord a clădirii nu mai are tencuială, curge apa prin ea. Niște clădiri ale statului român de care tot statul, prin comuna noastră, ar putea beneficia de ele”, spune Tănase Răducan.

Primarul din Mihai Bravu crede că este vorba despre neglijență. „Noi, ca primari, am făcut adrese scrise către ADS, către ANIF. Directorii de aici, de la județ, au spus că ei nu pot face nimic, că soluția este la București. De acolo am primit răspuns că trebuie să inventarieze bunurile și s-a ajuns la sume, după evaluarea lor, care te determină mai bine să cumperi de la un privat o clădire. Că știm și noi cât valorează un imobil. Pur și simplu nu vor să fie bine. Le lăsăm să se dărâme”.

Tănase Răducan consideră că Guvernul se poate implica printr-o Hotărâre care să vină în sprijinul administrațiilor locale, să poată prelua astfel de construcții deteriorate și să le reabiliteze, apoi să fie utilizate în folosul comunității. În caz contrar, oamenii vor sta neputincioși și se vor uita cum construcțiile se degradează pe zi ce trece și nimeni nu beneficiază de pe urma lor.  

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top