COMUNICATE

Reforma lui Nicolaescu și-a rupt picioarele la Eforie Nord

Managerul Spitalului Clinic de balneologie, medicina fizica si recuperare din Eforie Nord este acuzat de grave abuzuri savârsite asupra salariatilor unitatii, de angajarea unor lucrari de renovare în scopuri oculte si de valorificarea unor instalatii la fier vechi, fara evidentierea veniturilor în contabilitate. Ministrul Nicolaescu pregateste acoperirea neregulilor, pentru a nu fi obligat de evidente sa accepte ca reforma initiata de el este dezastruoasa, chiar si pentru cazul particular al spitalului din Eforie Nord.

Un articol de Adrian Cârlescu

Prin interpelarea înregistrata la Camera Deptatilor sub numarul 32271/13.06.2007, deputatul constantean Mircea Iustian sesiza o serie de aspecte extrem de grave ce se petrec la Spitalul Clinic de balneologie, medicina fizica si recuperare din Eforie Nord, produse din culpa managerului Petrisor Vasile. Deputatul semnala faptul ca, înca de la momentul învestirii în functie, Petrisor Vasile a convocat o sedinta de intimidare cu cei 200 de salariati ai unitatii, pentru a le pune în vedere ca le va sparge capul (sic!) daca vor vorbi în exterior, riscând totodata concedierea, în baza demisiilor semnate în alb aflate pe biroul sau. La doar câteva zile, noul manager a dispus ca salariatii sa sponsorizeze unitatea cu sume variind în functie de venituri. Astfel, s-au adunat peste 80 de milioane de lei vechi, însa banii nu au fost evidentiati în contabilitate.

Operatiunea ”fierul vechi”

În luna decembrie 2006, din dispozitia sa au fost taiate patru cazane imense de apa calda, calorifere, boilere si zeci de metri de conducte de mare calibru, iar ”fierul vechi” rezultat a fost predat la un centru de colectare, fara ca sumele sa ajunga în casieria spitalului. În data de 15 ianuarie a.c., distrugerea si valorificarea patrimoniului spitalului a continuat, prin descinderea în forta a unor ”recuperatori”, care au fortat usa ambulatoriului cu o ranga, dupa care au taiat toate caloriferele din cladire. Directoarea medicala a confirmat pentru portar ca operatiunea a avut loc din dispozitia managerului. În luna mai, alte instalatii din ”fier vechi” au fost devalizate, însa de data aceasta, pentru a acoperi abuzurile trecute, sumele obtinute din valorificare au fost înregistrate în contabilitate. Deputatul Iustian subliniaza, în interpelarea sa, un interes suspect al managerului Petrisor Vasile pentru baile reci ale unitatii, pentru refacerea carora unitatea a investit 25 de miliarde de lei vechi, bani alocati prin hotarâre de guvern. ”Se pare ca baile reci sunt pregatite sa fie date la cheie, pe banii publici, probabil unui investitor preferential, dupa declararea lor ca nerentabile, asa cum reiese din bilantul contabil al anului 2006”, se mai arata în document.
Dupa ce salariatii au fotografiat toate incidentele petrecute, iar informatiile au început sa circule si în afara unitatii, managerul a convocat, în data de 18 mai a.c., o sedinta largita, amenintând angajatii ca începând din acel moment unitatea va recolta prin sondaj probe pentru alcoolemie, fara nici un motiv prealabil. Mai mult, a dispus pe loc prelevarea de sânge de la un maseur nevazator, doar pentru a da un exemplu edificator. Salariatul a formulat o plângere penala la adresa managerului însa acesta s-a laudat în fata personalului ca nu i se poate întâmpla nimic, de vreme ce are linie telefonica directa cu însusi ministrul Sanatatii.

Musamalizarea

Ca ultim amanunt, deputatul a mentionat ca Petrisor Vasile a fost numit la conducerea spitalului din Eforie Nord pe criterii politice, fiind membru PNL si neavând nici un fel de competenta sau experienta în conducerea unei astfel de unitati. În acest context, deputatul a solicitat ministrului efectuarea unui control ”în speranta ca veti identifica un nou succes al reformei în sanatate”. Dupa aproape o luna de zile, ministerul si-a precizat punctul de vedere, anuntând desemnarea unei comisii de control. Pe de alta parte, în raspunsul semnat de ministrul Nicolaescu se precizeaza ca Petrisor Vasile a fost numit în urma concursului si nu pe criterii politice, desi orice comentariu în aceasta privinta era de prisos. Neputinta ministrului de a accepta ca Petrisor Vasile a fost numit manager pentru ca plimba foile pe la PNL indica, în cele din urma, si soarta controlului anuntat de minister.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top