Consiliul European

Base, fura moastele!

În viata sa pamânteasca, Sf. Nicolae a fost episcop al Bisericii Crestine din Asia Mica. Dupa moarte, sfântul a fost îngropat în biserica în care slujise, în orasul Myra. Popularitatea de care se bucura în timpul vietii a fost sporita de proprietatile miraculoase ale moastelor sale, izvorâtoare de mir. Mii si mii de pelerini se înghesuiau la Myra, pentru a vedea cu ochii lor minunea si pentru a se vindeca de felurite suferinte.
În acelasi timp, în orasul-port Bari, din Italia, afacerile mergeau prost. Întrunit în sedinta de urgenta, Consiliul Municipal al orasului a gasit solutia: Au angajat un grup de marinari, ce plecau în voiaj catre Myra, sa fure moastele Sf. Nicolae. Zis si facut. Înarmati cu sabii si topoare, marinarii au atacat biserica, au luat moastele si le-au dus în tara lor natala. Sfântul Nicolae din Myra a devenit Sfântul Nicolae din Bari, iar banii pelerinilor, dati pe cazare, masa si alte dracii au intrat si tot intra, de peste 1000 de ani, în buzunarele negustorilor italieni. Ecce turismo!

Un articol de RÃZVAN PETRE

M-am întâlnit odata cu un baiat pe care l-am întrebat cu ce se ocupa. „Marketing!”, mi-a raspuns. Cum asa. Pai, zice el, vând Nimic. Daca ai un Nimic de vânzare, da-mi-l mie si ti-l plasey pentru o suma buna, cu comisionul de rigoare. Acuma, tipul ori era un individ deosebit, ori un mare mincinos. Eu cred ca putin din amândoua. Orisicât, baiatul parea ca o duce bine, fara sa se speteasca, deci chiar îi reusea trucul. Vindea nimic, si probabil ca s-ar fi descurcat si mai bine daca ar fi vândut Ceva.
Turismul românesc are mai mult decât Ceva de vândut. Practic, le avem pe Toate – peisaje, munte, mare, vinuri, mâncaruri, ape minerale, fete frumoase, vânatoare, pescuit, senzatii tari, oameni primitori, biserici si manastiri. Din pacate, sistemul turistic românesc este un exemplu clasic despre cum niste oameni care au Ceva nu reusesc sa vânda Nimic.
Nu întâmplator am început articolul cu povestea moastelor Sf. Nicolae. Turismul religios este una din cele mai vechi tipuri de ocupatie de acest gen. Indiferent ca este vorba de Ierusalim, Mecca, Gange, sau de yoghinii de la Costinesti. Afisele cu pelerinaje organizate de Biserica Ortodoxa Româna au înflorit pe usile locasurilor de cult. Motivul e simplu – administratia bisericeasca a priceput ceea ce guvernantii nostri vor întelege, poate, peste vreo 10 ani: Poti face un pelerinaj de jumate de tara, cu cazare si masa incluse, cu doar 2 milioane de lei vechi. Pelerinul astfel agatat va cheltui alte câteva milioane pe carti bisericesti, icoane, CD-uri cu muzica religioasa, amintiri, carti postale, etc. Turistul religios nu e jupuit la transport, cazare si masa, în schimb cheltuie o suma cel putin egala cu costul pelerinajului pe alte servicii si efecte, de la acatiste la Acatistiere. Încercati, prin comparatie, sa va închipuiti ca un turist cazat la Mamaia, cu 6 milioane pe noapte, ar putea cheltui 6 milioane de lei pe zi, pe distractii, servicii si efecte! Exista si astfel de exceptii, dar majoritatea rupta-n tur îsi înghesuie familionul în camere închiriate pe juma’ de milion de la „particulari” evazionisti, face plaja la prosop si manânca porumb fiert la cina. Între timp, Manastirea Dervent are de zece ori mai multi turisti decât bogatul Muzeu de Arheologie Constanta, complexul de la Adamclisi si cetatea Histria, la un loc!
Poate ca nu ar strica ca somnorosii din ministere sa mai arunce o privire prin catastifele manastirilor. Turismul pe litoral a mers mai bine anul asta, dar la munte a fost dezastru asta-iarna. Per ansamblu, situatia e maro. Moastele turismului comunist se degradeaza, turismul balnear e la pamânt, Herculanele si Techirghiolul ce le dregeau oasele nemtilor miros a namol. În disperare de cauza, l-am putea tocmi pe marinarul Base sa fure vreun sfânt din Italia, sa mai sporim baza de pelerini si încasarile din turism… Ba, se fura moastele!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top