COMUNICATE

Pentru prima oara în 20 de ani, importam curent de la rusi!

Desi proiectul strategiei energetice nationale, elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor în luna mai, statueaza ca obiectiv central cresterea sigurantei energetice si mai ales independenta energetica a României, practica demonstreaza ca documentul în cauza este un simplu slogan publicitar si o manipulare grosolana. În spatele declaratiilor de intentie despre independenta si securitate energetica, oficialii români procedeaza tocmai pe dos, reusind contrapereformanta de a amputa productia nationala de energie în favoarea importurilor din Transnistria si de a renunta la investitii, chiar cu pretul pierderii specialistilor. Astfel, Electrica a semnat deja un contract de import cu compania ruseasca Inter RAO UES, operatorul termocentralei de la Cuciurgan, iar EoN Moldova a anuntat deja ca va importa, la rândul ei, energie electrica (ruseasca, desigur!) din Republica Moldova.

Un articol de STEFAN KOSTOFF

Specialistii români în energetica nucleara îsi cauta de lucru în strainatate

Un grup de 114 specilisti în energie nucleara, angajati ai Echipei de Management care realizeaza Unitatea 2 de la CNE Cernavoda, au adresat mai multor companii internationale o scrisoare de intentie privind disponibilitatea angajarii într-un proiect similar, pentru o perioada de la unul la cinci ani, în orice tara. Semnatarii scrisorii subliniaza faptul ca angajamentele lor fata de constructorul Unitatii 2 de la Cernavoda va expira la data de 26 august 2007, când se estimeaza ca U2 sa devina operationala. ”Putem participa la realizarea oricarui proiect industrial, fie individual, fie ca grup. Avantajul grupului este acela ca ne cunoastem foarte bine unul cu celalalt, avem încredere în cunostintele, abilitatile si consecventa tutoror membrilor, astfel încât putem lucra mai eficient.”, se arata în documentul citat. Semnatarii scrisorii subliniaza faptul ca experienta lor de lucru este de la 5 la 15 ani în domeniul constructiilor nucleare, evidentiata în cadrul lucrarilor efectuate la Unitatea 1 si Unitatea 2 de la CNE Cernavoda, coordonate de un consortiu multinational. Limba oficiala a proiectelor deja realizate a fost engleza, însa specialistii români subliniaza abilitatea de a folosi documentatii si în limbile franceza si italiana.

Exodul specialistilor

În finalizarea Unitatii 2 de la CNE Cernavoda au fost implicati aproximativ 3.000 de angajati, din care 1.000 au provenit din structurile Echipei de Management (denumirea consortiului format dintre AECL Canada, Ansaldo Italia si SNN România), iar aproximativ 2.000 de la firmele subcontractoare, care au realizat diverse lucrari pe platforma. La începutul acestui an, lucrarile de constructie la U2 au fost finalizate, unitatea intrând în perioada de teste, în vederea integrarii în productie, prognozata pentru luna septembrie. În acest context, firmele subcontractoare (din care 17 sunt îsi au sediul chiar în Cernavoda) si-au încheiat misiunea, retragându-si angajatii. Lipsa lucrarilor a determinat firmele în cauza sa identifice alte oportunitati de afaceri, însa o parte din angajati, în principal specialistii, au migrat deja spre locuri de munca din domeniul constructiilor, mult mai bine platite, din Uniunea Europeana. Echipa de management si-a diminuat si ea structura de resurse umane, astfel ca la momentul de fata din cei 1.000 de specialisti (750 de români si 250 de canadieni si italieni) au mai ramas aproximativ 600, iar exodul continua, chiar si cu episodul mentionat de noi în preambulul articolului. Salariul unui specialist român din echipa de managemet a proiectului variaza între 600 si 1.000 de euro impozabili pe luna, în vreme ce specialistii canadieni, de pilda, sunt platiti cu salarii de peste 6.000 de euro pe luna, veniturile realizate aici nefiind impozabile în Canada. Exodul specialistilor români caracterizeaza chiar si sectorul de productie a energiei. Desi angajatii U1 au salarii cu 50% mai mari decât specialistii în constructii din echipa de management a proiectului, acestia îsi numara, ca la armata, zilele ramase din contractele încheiat înca de când erau în facultate, pentru a putea pleca în strainatate.

Strategia energetica nationala, o poezie rupta de realitate

Migrarea specialistilor români din domeniul energetic demonstreaza discrepanta dintre vorbe si fapte ce caracterizeaza actala guvernare. Desi proiectul strategiei energetice nationale, elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor în luna mai, statueaza ca obiectiv central cresterea sigurantei energetice si mai ales independenta energetica a României, practica demonstreaza ca documentul în cauza este un simplu slogan publicitar si o manipulare grosolana. În spatele declaratiilor de intentie despre independenta si securitate energetica, oficialii români procedeaza tocmai pe dos, reusind contrapereformanta de a amputa productia nationala de energie în favoarea importurilor din Transnistria si de a renunta la investitii, chiar cu pretul pierderii specialistilor. Astfel, Electrica a semnat deja un contract de import cu compania ruseasca Inter RAO UES, operatorul termocentralei de la Cuciurgan, iar EoN Moldova a anuntat deja ca va importa, la rândul ei, energie electrica (ruseasca, desigur!) din Republica Moldova. Deficitul comercial al României, si asa alarmant de mare, va creste în plus datorita importurilor de energie. Contractul semnat cu rusii reprezinta si o gura de aer pentru regimul separatist de la Tiraspol, a carui condamnare oficiala de catre România se dovedeste, astfel, o imensa ipocrizie. Din anul 1986, România devenise independenta fata de Rusia, în privinta importurilor de energie electrica, însa canicula din 2007 a rasturnat o politica veche de peste 20 de ani. Specialistii din domeniul energetic spun ca sistematizarea Dunarii, prin realizarea unor hidrocentrale la Macin si Cap Bala ar putea asigura necesarul de apa pentru racire la CNE Cernavoda, chiar si în conditii de seceta, realizarea acestor lucrari fiind benefica si pentru navigatie sau pentru sistemele de irigatii. Mai mult, cele doua investitii ar fi amortizate în timp prin producerea de energie hidro nepoluanta, care ar contribui decisiv la independenta energetica si la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera (prin posibilitatea disponibilizarii unitatilor termo poluante), permitând totodata dezvoltarea unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda, care, de asemenea, nu emit gaze cu efect de sera si nu concura la încalzirea globala si schimbarile climaterice, cea mai mare provocare a mileniului III. Orice argument este, însa, de prisos, atunci când oficialii, atentie!, de la Bucuresti, nu de la Moscova, fac interesele rasaritului, în dauna intereselor nationale.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top