Ştiri

TVA-ul la pâine amâna euroalegerile

Toamna acestui an se anunta a fi o perioada politica tulbure. Înca înainte de a fi început, sesiunea parlamentara are o agenda supra-încarcata. Cu toate acestea, este înca neclar, atât pentru publicul larg, cât si pentru marea masa a politicienilor, care va fi directia în care vor evolua lucrurile, cine va fi în urmatorul guvern, sau macar daca actualul guvern va cadea sau va prinde si 2008 la Putere. Dupa ce aliantele reformate de energiile Referendumului prezidential din primavara s-au disipat, iata ca miscarea-surpriza a PSD, de a prabusi Guvernul Tariceanu II, care fusese instalat cu sprijinul lor, pare sa se fi borsit, înca dinainte de a fi pusa în practica. Între timp, toate partidele politice se întrec în a propune si adopta masuri populist-electorale, fara a fi siguri, însa, pentru ce fel de scrutin se pregatesc.

Un articol de RÃZVAN PETRE

Politica pasilor pe loc

Vacanta parlamentara a debutat în forta, cu alegerile europene programate, înca, a avea loc în toamna, si cu Guvernul Tariceanu sustinut, înca, de voturile PSD. Cu cele doua teme pe masa, liderii politici s-au retras la tratative secrete, la tarmul marii, la munte, sau la scoli si training-uri de vara. Alianta de conjunctura PSD-PNL, ce parea a functiona, atâta timp cât adversarul comun – Basescu – e înca tare pe pozitii, s-a destramat, însa, peste noapte. Revendicarea paternitatii majorarii pensiilor, dar si alte probleme de strategie pe termen mediu, au facut ca cei doi parteneri sa se îndeparteze unul de celalalt. S-a ajuns pâna la anuntarea de catre social-democrati a unei motiuni de cenzura împotriva Guvernului, proiect caruia i s-au alaturat PRM si PC. Dar iata ca si acest proiect îsi pierde energia, si pare sa fie compromis înca înainte ca motiunea sa fie depusa la Parlament, caci conservatorii si peremistii îsi retrag sprijinul pentru initiativa PSD. De partea cealalta, PD-ul se multumeste sa se plânga de manevrele Guvernului, fara însa a fi decis sa îl confrunte pe Tariceanu în vreun fel. Cu euro parlamentarele amânate sine die, democratii pierd energiile acumulate la Referendum, dar nu prea au ce face. Bugetul pe 2008, organizarea alegerilor europene si votul uninominal sunt proiectele cele mai arzatoare de pe ordinea de zi, însa ce nu s-a decis înca este care va fi majoritatea ce le va sustine.

Boc acuza: Vendetta lui Tariceanu

La sfârsitul saptamânii trecute, presedintele PD, Emil Boc, acuza Guvernul ca directioneaza fondurile alocate învatamântului preuniversitar pe criterii politice, favorizând edilii PNL si PSD, în detrimentul celor democrati. El prezenta ca argumente doua acte normative date, unul în primavara, si celalalt, în urma cu doua saptamâni. Boc a prezentat doua grafice care arata ponderea fiecarui partid la împartirea banilor pentru învatamântul preuniveristar. În martie 2007, când PD era înca partid de guvernamânt, prin HG 300, primarii PD au primit 31,7% din cele 543 de milioane RON, urmati de cei ai PSD, cu 31,3%, si de PNL-24,3%. Prin hotarârea de Guvern adoptata pe 7 august, distribuirea altor 320 de milioane de lei arata o cu totul alta imagine si descrie în termeni concreti miza jocurilor politice din ultima vreme. Primarii PNL beneficiaza de 42,6% din suma, secondati de edilii social-democrati, cu 38,8%. În schimb, democratii trebuie sa se multumeasca doar cu 7,6%, cu putin mai mult decât primesc primarii UDMR. Potrivit lui Boc, aceste procentaje arata privilegierea liberalilor si demonstreaza câstigul PSD, în urma amenintarilor cu motiunea de cenzura care urma sa fie depusa daca primarii pesedisti nu beneficiaza de mai multe fonduri. "Asistam la o mita politica a Guvernului cu bani de la buget.” a declarat presedintele PD.

Paternitate incerta

Proiectul legislativ care a aprins cel mai puternic spiritele, în vara aceasta, a fost cel al majorarii pensiilor. Masura tipic pre- sau post-electorala, ea a fost adoptata cu entuziasm general, si cu o sustinere larga, chiar prea larga. Rând pe rând, toate partidele politice s-au pronuntat în favoarea acestei majorari, iar sustinatorii ei autodeclarati au reunit persoane ce nu se suporta, partide aflate în opozitie unul cu celalalt, Guvernul si Presedintia, la un loc. Odata proiectul devenit litera de lege, consensul a facut loc certurilor, fiecare partid asumându-si paternitatea majorarii pensiilor.
Într-o reeditare a acestui scandal, politicienii se calca în picioare acum sa demonstreze ca initiativa reducerii TVA la produsele alimentare de baza le apartine. Dupa majorarea pensiilor si subventiile agricultorilor, PSD a lansat ieri înca o propunere populista menita a atrage cât mai mult din voturile electoratului: reducerea TVA la alimentele de baza. "Nu este nimic neobisnuit, vom insista sa avem o astfel de lege, chiar si daca va fi nevoie de convocarea unei sesiuni extraordinare, absolut necesara din cauza scumpirilor anuntate pentru aceasta toamna la pâine si lapte", a afirmat presedintele partidului, Mircea Geoana. În replica, liderii Partidului Conservator au declarat: "Dupa proiectul de majorare a pensiilor, initiat de PC si însusit de PSD, înca un proiect al Partidului Conservator intra pe lista de prioritati a PSD, cu sanse maxime de a fi preluat de acesta". Social-democratii si conservatorii sunt într-o competitie acerba pentru asimilarea paternitatii proiectului, cu atât mai mult cu cât si liberalii, prin vocea ministrului agriculturii, Decebal Traian Remes, au anuntat ca au în vedere aceeasi masura populista. În aprilie 2006, Senatul a adoptat cu voturile parlamentarilor PSD, PRM, PD si PC propunerea conservatorilor privind reducerea de la 19 la 9% a TVA pentru produse de baza precum pâine, produse de panificatie, carne, peste, lapte, ulei, zahar, orez si oua, dar proiectul a fost, ulterior, îngropat la Camera Deputatilor, cu largul concurs al PNL.

Proiecte importante, lasate pe dinafara

Pe scena politica, domneste o tacere apasatoare. Deocamdata, nimeni nu stie ce guvern vom avea în toamna. Liberalii si PSD amâna alegerile euro parlamentare pentru a mai creste în sondaje, social-democratii tinând Guvernul la perete, cu amenintarea motiunii. UDMR trebuie sa înfrunte concurenta agresiva a radicalilor maghiari din UCM, iar PD îsi face calcule, daca este timpul sa revina la putere, sau este mai bine sa astepte si sa profite de pe urma erodarii PNL la guvernare. Motiunea PSD agita apele, liberalii fiind nevoiti sa se aseze la masa tratativelor. În sânul partidului, Geoana face fata din ce în ce mai greu presiunii liderilor din teritoriu, si este hotarât sa obtina maxim de pe urma amenintarilor la adresa guvernului, ceea ce pare din ce în ce mai greu, odata cu retragerea sprijinului pe care PRM si PC îl acordau initiativei PSD. Suparati, datorita schimbarii de atitudine a social-democratilor pe tema votului uninominal, ei au anuntat ca vor reflecta la momentul oportun daca sa fie pentru sau împotriva initiativei PSD. Tot la capitolul „vot uninominal”, dezbaterea pare sa se fi estompat, chiar si presedintele Basescu (care declara ca merge pâna la convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pe aceasta tema) pare sa o fi lasat mai moale. Pe lânga discutarea oportunitatii votului uninominal, alegerile euro parlamentare nu par sa mai fie pe agenda partidelor politice. Desi presiunea externa este maxima, instabilitatea politica din România face ca acest scrutin extrem de important sa fie „pasat” cel mai probabil, pâna la iarna, chiar cu riscul compromiterii pe plan extern a imaginii tarii. Nu în ultimul rând, un alt proiect de maxima importanta ce se vede amânat este cel al bugetului pe 2008. Nefiind sustinut de o majoritate clara, acesta are sanse „bune” sa fie primul dupa perioada CDR care va fi adoptat cu întârzieri de luni de zile.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top