COMUNICATE

Prejudicii de milioane de euro din cauza tranzactiilor imobiliare „fantomă”

Potrivit site-ului www.magazinuldecase.ro, primul serviciu de tranzactii imobiliare directe din România, la baza aparitiei ofertei imobiliare false stau agentiile de cartier, singurele care ofera de fapt, servicii pe segmentul rezidential low si medium.
De asemenea, este indicata o suprasaturatie a pietei, iar competitia acerba dintre aceste agentii iese în evidenta prin avalansa de oferte false cu care inunda media.
Conform celor mai recente date furnizate de Registrul Comertului, doar în Bucuresti functioneaza 3.651 de agentii imobiliare. Dintre acestea, cele mai multe se pot încadra cu usurinta în sectorul “agentiilor imobiliare fantoma”.

Un articol de ANDREEA PAVEL

Conform aceleiasi surse, un alt pion, care completeaza „la fix”, „aptitudinile” agentiilor imobiliare „fantoma” este… proprietarul „fantoma”! Piata imobiliara este “captusita” de falsi proprietari, care vând, pe banda rulanta, în schimbul unor sume atragatoare, locuinte sau terenuri asupra carora nu detin nici un act autentic. Politistii si agentii imobiliari au identificat mai multe tehnici infractionale care au bagat în buzunarele “proprietarilor-fantoma” milioane de euro provenite de pe urma tranzactiilor frauduloase. Aceste sume uriase sunt practic stoarse de la cumparatorii sau vânzatorii de locuinte de buna credinta. Ei platesc pretul naivitatii, care nu este deloc mic. Metodele de prevenire a infractiunilor imobiliare sunt, în majoritatea situatiilor, simple si eficiente. Astfel, cumparatorul se poate interesa printre vecini daca proprietarul s-a recomandat cu numele real. În plus, beneficiarul tranzactiei ar trebui sa discute cu administratorul blocului, sa verifice extrasul de carte funciara, care arata clar daca locuinta este sau nu intabulata si, totodata, sa întrebe la Administratia Financiara cine plateste impozitul. Pentru a stabili buna credinta a persoanei care încheie actul de vânzare-cumparare, clientul poate cere si o copie xerox dupa contractul de telefon. Nici agentiile imobiliare nu reprezinta o garantie, în conditiile în care, potrivit legii, acestea nu raspund juridic daca se dovedeste, în final, ca la mijloc a fost vorba de o înselaciune.

Portretul robot al agentiei „fantoma”

Agentiile imobiliare “fantoma” îsi schimba sediul (punctele de lucru) cel putin de doua ori pe an, pentru a nu fi gasite de catre cei pe care i-au înselat. Sediul social este, de obicei, o garsoniera sau un apartament unde, aceeasi mici “afaceristi” dorm si gatesc. Desi azi, pe piata imobiliara se cunosc agentiile imobiliare serioase si renumite, sunt foarte multi cei care îsi doresc sa economiseasca câteva sute de euro prin lipsa comisionului. Astfel, multi clienti pica în plasa atractiva a agentiilor “fantoma”. Asadar, apeleaza la agentiile care nu practica obiceiul comisionului (acest lucru ar însemna ca respectivele agentii fac munca voluntara si nu se explica modul în care ei ar reusi sa plateasca agentii, secretara, telefoanele, întretinerea si publicitatea), iar întrebarea logica ar fi: de ce nu au înfiintat o societate caritabila si au înfiintat o societate de prestari servicii? Altii, doar putin mai sceptici, apeleaza la agentiile care cer o suma foarte mica, în schimbul serviciilor prestate (lucru care, de asemenea, ar însemna ca nu se apreciaza munca si eforturile agentilor imobiliari). Înselându-se în toate cazurile, pentru ca asemenea unui copil, si-au pus sperantele în filantropia dubioasa si nefondata a unor necunoscuti, zeci de oameni ramân cu buzunarele goale si cu ochii în soare. Pentru ca astfel de cazuri sa nu se repete, solutia ar fi ca toti posibilii clienti sa se intereseze, înaintea începerii colaborarii cu agentia respectiva, de veridicitatea actelor agentiei si a proprietarilor, de cursurile de specialitate pe care trebuie sa le fi sustinut agentii si de punctele de lucru înregistrate. De asemenea, sediile trebuie sa fie dotate corespunzator si sa aiba posturi telefonice fixe. Un loc unde se pot cere informatii utile despre agentia cu care se doreste a se încheia o tranzactie, este reprezentat de asociatiile imobiliare. Acestea detin toate informatiile necesare despre agentiile imobiliare membre si seriozitatea lor pe piata imobiliara. Toate agentiile imobiliare serioase sunt membre la una sau mai multe asociatii imobiliare. Agentiile imobiliare care nu sunt membre în nici o asociatie nu pot fi monitorizate sub nici o forma.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top