Ştiri

Soseaua din coasta Guvernului

Saptamâna trecuta, proiectul grandios al primarului Mazare, de realizare a unei sosele de coasta, care sa uneasca Portul Tomis cu Mamaia, a primit o noua lovitura.

Dupa ce, odata cu iesirea PD de la guvernare, Guvernul Tariceanu II a parut ca se apleaca cu interes asupra problemelor ridicate de edilul Constantei, alianta PSD-PNL începe sa se destrame, si, odata cu ea, si planurile lui Radu Mazare. Desi a primit aviz favorabil si a fost încurajat într-o serie de proiecte, inclusiv prin vizita ministrului transporturilor, Ludovic Orban, si prin reorientarea politicii ministerului mediului, primarul Constantei se vede, acum, refuzat pentru a doua oara.

Un articol de RÃZVAN PETRE

Daca prima oara a dat vina pe minstrul Sulfina Barbu, acum Mazare îi ataca pe oamenii din subordinea proaspatului ministru Korodi, pe care îi catalogheaza drept tâmpiti. Fie politica dâmboviteana si-a spus cuvântul, PNL si PSD despartindu-se la fel de usor cum se coalizasera, fie feuda dintre Nicusor Constantinescu si sefii PSD locali a contat mai mult decât calculele facute la centru. Un lucru este cert – proiectul soselei de coasta este amânat, din nou, sine die.

Aviz negativ

Proiectul înaintat de Primaria Constanta, de construire a unei sosele de coasta, ce ar uni principalele zone turistice ale municipiului, a fost respins de autoritatea centrala de mediu, saptamâna trecuta, pe motiv ca ar contraveni legislatiei în domeniu. Nu este prima încercare a edililor constanteni, proiectul fiind respins si anterior, din motive similare. Nemultumit de rezultatul discutiilor purtate personal cu ministrul Mediului, precum si de interventiile nereusite ale conducerii PSD pe lânga Guvern, Radu Mazare a denuntat îndaratnicia specialistilor de la Mediu, într-o conferinta de presa. Vorbind despre conditiile în care proiectul a fost înaintat, din nou, spre avizare, Radu Mazare a declarat: "L-am rugat sa analizeze încadrarea în lege printr-o derogare care sa permita construirea soselei de coasta. Avem toate studiile de impact, avizele de la toate comitetele, inclusiv de la cel al zonei costiere, singurul care lipseste este avizul de mediu, iar raspunsul pe care l-am primit astazi (n. r. – miercurea trecuta) spune ca nu se poate realiza soseaua de coasta". Avizul negativ din partea Ministerului Mediului l-a scos din pepeni pe edilul constantean, care s-a lansat într-o avalansa de acuze la adresa specialistilor ministeriali si a celor ce încurca destinele turismului românesc: „…Niste tâmpiti! Ne chinuim sa dezvoltam turismul si nu se poate construi ceva ce exista în toata lumea pentru ca nu vor tâmpitii de la Ministerul Mediului… La noi, au facut din statiunea Mamaia – Sovata, iar toate investitiile sunt blocate. Un minister de tâmpiti!”. Concluzia primarului a fost una singura: „Discutam despre turism, ne plângem tot timpul ca niste babe, dar avem numai tâmpiti drept conducatori. Nu se vrea sa se faca turism în România!”

Tatonarile continua

Avizul negativ al Ministerului Mediului nu înseamna îngroparea proiectului soselei costiere. Întruniti în sedinta, consilierii locali au hotarât sa petitioneze Guvernul, în speranta ca se va reveni asupra hotarârii initiale. Consilierii au adresat un memoriu primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu. Ei vor astepta raspunsul premierului, iar în cazul în care nu îl vor primi în decursul unei luni de zile, vor invita senatorii si deputatii Constantei în sedinta extraordinara, pentru expunerea problemei în Parlament. În cazul în care nici unul din aceste demersuri nu va da roade, consilierii locali au anuntat ca se ia în considerare initierea unui referendum local pe tema soselei de coasta.
Înduplecat, se pare, de insistenta Primariei, Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a declarat ca intentioneaza sa discute cu primarul Radu Mazare pe marginea proiectului privind soseaua de coasta a municipiului Constanta. Cu ocazia a ceea ce seamana, din ce în ce mai mult, cu începutul unei mari taraganari, ministrul a declarat: „În actuala forma, proiectul nu poate fi avizat, dar poate sa sufere mici modificari. Proiectele de infrastructura sunt necesare, dar trebuie sa vedem cum facem…”

Mediu vs Biserica

O alta problema „de mediu” cu care s-a confruntat Radu Mazare, a fost distrugerea parcului de la Casa de Cultura. Prezent la inaugurarea unui din foisoarele pentru pensionari, primarul a fost apostrofat agresiv de pensionarii si constantenii aflati în zona, care i-au reprosat ca strica parcul cu constructii, dându-si acordul pentru demararea lucrarilor la Catedrala Eroilor. În replica, Mazare le-a spus celor prezenti ca acordul fusese dat de fostul primar, Mihaiesi. Ferindu-se sa intre în opozitie fatisa cu Arhiepiscopia, primarul a mai declarat, sugubat: „Pe lânga DNA, afurisenia ma manânca!”
Proiectul de amplasare a Catedralei în parcul de la Casa de Cultura a stârnit aprige proteste. Recent, asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de constiinta, faimoasa pentru combaterea proiectului similar din Parcul Carol, Bucuresti, a anuntat ca va depune plângeri penale împotriva celor ce se fac responsabili de mega-constructia ce se va ridica lânga Casa de Cultura. Mai nemultumiti sunt, însa, locuitorii din zona, care sunt martorii disparitiei parcului, sub betoanele Arhiepiscopiei. Dupa ce a fost amplasata peste mormintele antice din parcul de la gara, apoi în Parcul Tabacarie, Catedrala eroilor va ajunge în parcul Casei de Cultura, unde mai exista, deja, un paraclis si o biserica, ridicate recent.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top