Ştiri

Realitatea din satul românesc, cea mai mare enigmă pentru reprezentanţii Guvernului

Secretarul de stat al MDRT nu înţelege de ce primarii nu fac împrumuturi bancare

După ce România a pierdut sute de milioane de euro nerambursabili pe care i-ar fi putut accesa prin proiecte europene, Barna Tanczos, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), a aflat şi el motivul din cauza căruia administraţiile locale au eşuat lamentabil în obţinerea banilor UE: cofinanţarea. Dacă s-ar fi apucat mai devreme de întocmit statistici şi cerut opinii cu privire la astfel de probleme, Tanczos ar fi constatat că principalele  cauze ale dezastrului accesării fondurilor a fost altul şi s-a aflat în tot acest timp chiar în „ograda” sa: incompetenţa specialiştilor români în proiecte UE şi birocraţia ucigătoare din cadrul MDRT.

Un articol de Andreea PAVEL
MDRT a uitat dezastrul provocat de împrumuturile bancare

Acum, când răul oricum a fost făcut, iată că hoţul strigă hoţul şi vina pentru neputinţa accesării fondurilor europene este aruncată, cum era de aşteptat, în cârca primarilor. Secretarul de stat consideră că deşi capacitatea de elaborare a crescut foarte mult, la fel şi volumul proiectelor, absorbţia fondurilor europene este împiedicată de cofinanţare, adică de cele 20 de procente din valoarea proiectului pe care trebuie să le suporte administraţia locală. Tanczos ridică din umeri şi face pe niznaiul când vine vorba de reticenţa primarilor sau a altor reprezentanţi ai autorităţilor locale faţă de împrumuturile bancare. Dacă secretarul de stat Tanczos nu înţelege de ce primăriile nu se dau în vânt după colaborarea cu băncile, îl îndemnăm, pe de-o parte, să privească în urmă cu doar câteva luni, la dezastrul provocat din cauza împrumuturilor bancare ce nu au mai putut fi restituite şi, pe de altă parte să citească presa locală constănţeană: aici va constata că iniţial, primarii nu au fost deloc reticenţi în a semna contracte cu firmele de construcţii şi de a demara proiecte, având încredere în cuvântul Guvernului. Doar că, la un moment dat, reprezentanţii Executivului au ridicat din umeri spunând că nu mai au bani pentru asigurarea cofinanţării şi au lăsat primăriile baltă.

Tanczos ştie de popriirile din cauza Guvernului?

Un exemplu este cazul şefului filialei costănţene a Asociaţiei Comunelor din România (A.Co.R), Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna. Primăria din localitatea pe care o administrează are poprire pe conturi (contul bancar blocat) de mai bine de două luni, din cauză că Guvernul i-a lăsat cu ochii în soare pe reprezentanţii primăriei, atunci când a venit vorba de plata cofinanţării la unul dintre proiectele demarate de administraţia locală.
Pe această cale, îi transmitem secretarului de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării, Barna Tanczos, că reprezentanţii dobrogeni ai A.Co.R., Mariana Gâju (Constanţa) şi Dumitru Enache (primarul comunei Stejaru, Tulcea) mai au o singură întrebare (aceeaşi pe care o ridică toţi primarii din Dobrogea): Dacă primarii fac împrumuturi bancare pentru cofinanţare, de unde vor primi bani pentru ca, ulterior,  să le achite?

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top