Fără categorie

Războaiele daco-romane, reconstituite în Parcul Tăbăcărie

Ediţia a doua a Festivalului Antic Tomis – trei zile de spectacol grandios

Organizat în cel mai plin week-end al verii, evenimentul s-a bucurat de o asistenţă extrem de numeroasă, mii de turişti şi de constănţeni luând zilnic cu asalt Parcul de Reconstrucţie Istorică, amplasat în cel mai mare parc al oraşului Constanţa. Au fost trei zile intense, cu evenimente cultural artistice, organizate de la primele ore ale dimineţii şi până târziu în noapte. Atelierele daco-romane au atras sute de curioşi (adulţi, dar şi mulţi copii), dornici să afle mai multe despre viaţa strămoşilor noştri din urmă cu aproape două milenii. Bunătăţile gastronomice făcute după o reţetă veche de 2000 de ani, dar şi deliciile bucătăriei universale moderne au contribuit la crearea unei atmosfere plăcute. Legionarii romani, războinicii daci sau cei sarmaţi şi bastarni au lăsat la o parte armele şi armurile, “împrumutându-le” pentru scurt timp turiştilor dornici de instantanee inedite.

Un articol de Cristian CEALERA

Bătălia pentru Scytia Minor

În fiecare zi a evenimentului, legiunile romane şi războinicii barbari au făcut pentru câteva ore pace, pentru a defila în cadrul unor parade care au traversat atât şoselile Constanţei, cât şi pe cele ale staţiunii Mamaia. Cel mai mare succes l-au avut însă reconstituirile bătăliilor purtate între daci şi romani. Cucerirea Dobrogei (Scytia Minor) de către romani, povestea războaielor cu Dapyx şi Zyraxes (care au condus la cucerirea Dobrogei) au fost recreeate magistral de actorii de la Terra Dacica Aeterna Cluj şi de invitaţii lor din Polonia şi Bulgaria. Momente inedite au oferit şi tinerele dansatoare îmbrăcate în rochii albe lungi, nimfele Daciei sau iele, cum le-au poreclit unii spectatori şi care prin dansul lor i-au fermecat pe soldaţii romani.

Filme şi piese de teatru

Fiecare seară a festivalului a fost dedicată evenimentelor artistice. Copiii au asistat la piese de teatru cu păpuşi, pentru ca la orele apusului, pe ecranul amplasat în incinta taberei să ruleze filme documentare din Ciclul Cetăţile Pontice şi reconstrucţii 3 D. În ultima seară a festivalului a fost prezentată tragedia istorică Medeea. Cea de a doua ediţie a Festivalului Antic Tomis s-a încheiat, iar opinia unanimă a participanţilor a fost că evenimentul de anul acesta a fost şi mai reuşit decât evenimentul inaugural din 2012. Organizatorul Dan Frigioiu, directorul firmei Groove Hour promite că spectacolul va fi şi mai grandios la ediţia viitoare. Spectacolul s-a încheiat, dar ecourile sale sunt acum abia la început! Povestea continuă!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top