Ştiri

Proiectele pe bani europeni, o fata morgana?!

Primarii Dobrogei vorbesc despre promisiunile făcute de premierul Victor Ponta

Cristian Telehoi – primar Cobadin – „Nu avem proiecte pentru co-finanţare, pentru că toate proiectele pe care noi le-am avut şi le-am depus, au fost respinse. Bineînţeles că avem însă proiecte pe care ne dorim să le vedem realizate. Un exemplu în acest sens este reabilitarea străzilor, acolo unde pentru finalizarea lucrării ne-ar mai fi necesare cam 2 miliarde de lei.  Atât timp cât banii ajung la cei cu investiţii utile, atunci este bine. Dacă sunt însă bani daţi pentru tot felul de prostii, atunci nu mai putem vorbi despre aspecte pozitive. Important este să se aloce bani pentru proiecte care ajută comunităţile locale, astfel încât contează mai puţin de unde vin aceşti bani, dacă vin de la Consiliul Judeţean sau de la Guvern. Consider că trebuie să se facă o selecţie riguroasă a proiectelor, nu să se dea bani pentru construire de piscine sau alte lucruri  mult mai puţin utile. Şi ar mai fi un lucru, dacă tot se alocă bani, atunci aceştia ar trebui să vină cât mai repede. Vă dau un exemplu, noi avem la Cobadin problema celor care asistă persoanele cu handicap. Pentru plata acestor asistenţi ne sunt necesare cam 6 miliarde şi jumătate de lei pe an, dar până acum am primit de la la stat doar  aproximativ 30%. În rest, nu ne confruntăm cu alte probleme grave, cum am înţeles că ar fi pe la alte primării.”

Un articol de Cristian CEALERA

Dorinela Irimia – primar Saraiu – „Nu avem niciun proiect întocmit şi implicit nu avem nicio posibilitate de a beneficia de această cofinanţare. Singurul proiect în desfăşurare este cel cu Ordonanţa 7, privind instituirea Programului de Dezvoltare a Infrastructurii din Spaţiul Rural, unde s-au alocat nişte bani pentru plăţi arierate. Noi avem însă propriri pe conturi şi nu putem cere şi alţi bani, se alocă doar celor cu datorii la stat. Dacă nu se îndeplinesc condiţiile, aceste fonduri se vor returna. În ceea ce priveşte instituţia care alocă banii pentru primării, mai mult cred că  ne interesează modul de împărţire al acestor fonduri, selecţia corectă. Multe dintre proiectele cu  bani în judeţul Constanţa au fost cele pe drumuri judeţene dar eu spun că nu este corect  să nu benficieze de fonduri de la stat toate primăriile. Şi noi avem drumuri de reabilitat,  dar nu au fost bani şi pentru noi. Ar trebui să existe un echilibru, alţii care fac anticameră la Bucureşti îşi ating obiectivele, noi suntem cu propririle…”

Cristian Cârjaliu – primar Agigea – „ Noi avem proiecte care  corespund cerinţelor acestei co-finanţări. Avem un centru de informare turistică pe fonduri europene, o grădiniţă prin Programul P.R.E.T (Proiectul  pentru Reforma Educaţiei Timpurii) şi un centru de tineret. Valoarea totală a acestor proiecte se  ridică la 2 milioane de euro. Programul cu grădiniţa aşteaptă de 3 ani , centrul de informare şi cel de tineret sunt şi ele în aşteptare… Consider că ar fi o măsură bună dacă banii pentru primării ar veni de la Consiliul Judeţean şi nu direct de la Guvern.  În primul rând s-ar elimina  etapele birocratice. Consiliul Judeţean poate centraliza nevoile din teritoriu şi ar înainta proiectele selectate în mod corect. Un alt cuvânt ar avea la Bucureşti un Consiliu Judeţean, decât o localitate obişnuită precum Agigea, care ar merge să îşi prezinte singură dosarul.. De aceea cred  că  această trecere ar fi o măsură benefică.”

Niculae Coliu – primar Ciucurova – „Noi  am depus un proiect pe Măsura 322 privind modernizarea satelor dar acesta nu a trecut. Asta e birocraţia în România. Am adunat 59 de puncte şi am fi avut nevoie de minim 64. Ar fi o măsură bună  ca fondurile  să vină prin Consiliul Judeţean dar aş putea spune că cea mai bună măsură ar fi ca  aceşti bani să vină direct la noi. Avem aşteptări foarte mari de la stat dar cu această criză…Ne confruntăm cu probleme la Legea 416, unde oamenii au grădini de 2000 de mp cum zice legea, dar nu sunt productive, sunt  cu mult pietriş. Ar trebui să apară un amendament care să facă distincţia între cele productive şi cele neproductive. Sunt oameni bătrâni, care trăiesc greu, pensionari, mulţi dintre ei cu probleme medicale. Singurul spital la care ei  pot ajunge este cel de la Tulcea, pentru că cel de la Babadag s-a închis. În ce priveşte problema fondurilor, important este în primul rând să vină banii, de unde or veni aceştia. Noi avem destule proiecte, pentru canalizare, asfaltare, grădiniţă. În localitatea noastră sunt mulţi copii, ne zbatem de câţiva ani să deschidem o grădiniţă şi nu reuşim. Proiecte sunt destule, mai trebuie însă să vină şi banii.”

Titu Neague – primar Bărăganu –  „Avem un proiect care ar putea fi realizat prin această co-finanţare. Este vorba despre un proiect pentru  Eoliene, la pachet cu o staţie de Biogaz. Această Eoliană are o putere de 235 de kilovaţi pe oră, o energie suficientă pentru a asigura iluminatul. Proiectul ar trebui să fie gata la anul iar valoarea sa este de 1 milion de euro, finanţare aprobată. Mai avem un alt proiect aprobat, cel al  unei grădiniţe noi şi sperăm ca acesta să fie şi el terminat cât mai repede. Cu privire la schimbarea instituţiei de unde vin banii, da, ar fi  cea mai bună măsură ca aceştia să fie daţi de Consiliul Judeţean. Banii trebuie împărţiţi bine, în funcţie de nevoi. Fondul acesta , compus din fonduri pentru primării, este ca o pâine, trebuie împărţită la toată lumea.”

Gheorghe Moldovan – primar Albeşti – „Nu avem proiecte europene co-finanţate aşa că, din păcate, astfel de bani, nu vor ajunge cu siguranţă la noi. Eu am un proiect  pe 125 dar este în derulare, suntem la procedura de achiziţie. Este un proiect pe modernizarea de drumuri de exploataţii agricole. Cât despre suma alocată, nu ştiu dacă este deajuns dar dacă statul a considerat că suma e suficientă, probabil ştie mai bine. Ei deţin răspunsul…Despre descentralizarea propusă de domnul Ponta, cred că aceasta este o măsură de compromis. Ori este descentralizare, ori nu… Venirea banilor direct de la Consiliul Judeţean, aceasta ar fi într-adevăr măsura cea mai bună pentru rezolvarea problemelor. Dacă se face însă o descentralizare, numai aşa de dragul vorbelor, atunci asta este, pentru că sincer şi până acum, tot aşa au venit banii. Mi-e teamă însă că această descentralizare e mai mult una de campanie, ca să sune bine, dar nu cred că putem vorbi de o descentralizare reală. Este o schimbare pe hârtie dar în realitate, situaţia rămâne aceeaşi. Până acum, nu tot aşa a fost? Ce se modifică? Practic, nu se schimbă nimic. Acestea sunt poveşti, ca să zică şi Ponta ceva.”

Adrian Vartolomei, primar Ghindăreşti – „Deocamdată, noi nu avem astfel de proiecte, care să poată fi incluse într-o astfel de suplimentare a co-finanţării. Ştiţi cum este la început de drum, ne zbatem şi noi, să vedem ce proiecte am putea să depunem. Canalizarea este deja începută, staţia de epurare la fel. Sperăm şi noi, ca toată lumea, ca la un moment dat, să ajungă şi la noi astfel de fonduri. Nu pot să mă exprim eu, dacă 100 de milioane de euro este o sumă suficientă pentru întreaga ţară, ei au stabilit suma.Nu cred că ar putea fi suficientă pentru toată ţara, însă, cu siguranţă, nu au fost bani destui. În ceea ce priveşte măsura schimbării, eu spun că ar fi bine ca banii să nu mai vină direct de la Guvern.  Ar fi mult mai bine să vină de la Consiliul Judeţean, pentru că acesta este cel mai aproape de noi. Consiliul Judeţean ar fi cel mai în măsură să ne gestioneze banii şi el ar şti mai bine ce nevoi există în teritoriu, unde sunt probleme mari etc. Ar fi mai uşor pentru toate primăriile din judeţul nostru, dacă banii ar veni de la Consiliile JudeȚene.”

Eugen Ion –  primar Jurilovca – „ Comuna Jurilovca nu are proiecte pe co-finanţări la ora actuală. Atunci când mi-am preluat mandatul, am găsit două proiecte, unul pe măsura 125 şi altul pe măsura 322, care practic nu au fost eligibile. De fapt, unul a fost eligibil dar nu a intrat la finanţare, iar celălalt nu a fost eligibil de la bun început. Eu intenţionez să le reevaluez, să încercăm să îndreptăm erorile care au fost, să putem să le depunem pentru a doua oară. Unul dintre proiecte prevede modernizarea drumurilor de exploatare, aceasta este definiţia exactă dar noi ţintim să fie centura ocolitoare a comunei Jurilovca, dacă se realizează acest drum. Proiectul de pe 322 este un proiect mai complex dacă pot spune aşa, cu afterschool, canalizare şi asfaltare drumuri comunale, pietruire şi asfaltare. Ar fi greu să mă pronunţ dacă suma de 100 de milioane de euro ar fi deajuns pentru toată ţara, dar din punctul meu de vedere, orice ban este binevenit şi este foarte bine că există o astfel de suplimentare. În toate există un început.
De asemenea, cred că ar fi o măsură bună dacă banii pentru primării ar veni de la Consiliile Judeţene. Aceste instituţii, în colaborare cu primăriile, ştiu cel mai bine ce nevoi există în localităţi, în comune. La fel de bine, cred că această modificare ar face să apară şi un control mai strict asupra banilor, strict pe aceste investiţii.”

Nicolae Topoleanu, primar Măcin – „Avem, într-adevăr, mai multe proiecte pe co-finanţare europeană. De fapt, avem un proiect pe planul integrat de dezvoltare urbană, cu patru segmente. Este vorba practic de patru proiecte într-unul singur, iar acest proiect este în derulare. Nu ştiu câte proiecte au ceilalţi primari să pot aprecia dacă suma alocată de dânşii este suficientă. Având în vedere că suntem criticaţi că nu absorbim fonduri europene, cred că ar trebui să suplimenteze aceste fonduri. Toată lumea ne critică, pe noi primarii că nu absorbim fonduri, şi este adevărat faptul că faţă de ţările învecinate suntem codaşi, din acest punct de vedere. Tocmai de aceea, descentralizarea propusă de domnul Ponta s-ar putea să fie o măsură bună, care ar uşura foarte mult treaba, din punctul de vedere al documentaţiei şi al rapidităţii. Pe de altă parte, o să fie o măsură pur politică iar când spun asta, mă refer la faptul că anumite primării pot pierde astfel de finanţări, din cauza culorii politice. Acum, cum va vrea Dumnezeu.Rămâne de văzut cum se vor desfăşura lucrurile.”

Gherghina Vrămuleţ – primar Mahmudia – „ Avem două proiecte bazate pe co-finanţarea europeană care sunt în desfăşurare în prezent, ne aflăm în faza licitaţiilor. Nu cred că suma alocată de stat ar fi suficientă pentru rezolvarea problemelor în întreaga ţară. În ceea ce priveşte descentralizarea, eu cred că este acceaşi Mărie, cu altă pălărie. Ce, până acum, cum a fost? Nu veneau tot prin consiliile judeţene? Nu este vorba de nicio schimbare.”

Gheorghe Grameni – primar Mihai Viteazu –  „Am un astfel de proiect dar nu a fost aprobat încă. Nu mai îmi aduc aminte cu exactitate data la care a fost depus, l-am avut pe măsura 322, apoi am primit răspunsul că proiectul nostru este eligibil dar la finanţare a căzut la punctaj. După aceea, am vorbit cu ministrul  mediului, când domnul Borbely a fost la Constanţa  mi-a spus să îl depun acolo, l-am depus şi nici până în ziua de azi  nu am primit niciun răspuns.
Am avut o discuţie la care a luat parte şi reprezentantul Consiliului Judeţean, care se ocupă de aceste proiecte. Nu pot să înţeleg nimic, la televizor spune că nu accesăm bani europeni, că nu depunem proiecte… Doamna de la Consiliul Judeţen a spus că este o anumită sumă de bani pentru 60-70 de proiecte, iar în realitate sunt depuse 1700 de proiecte, deci nu crede  că noi avem vreo Șansă. În ceea ce priveşte descentralizarea, cred că este cea mai proastă măsură. Păi, ori este descentralizare, ori nu mai este?Mai nou am auzit că şi taxele şi impozitele pe clădiri, le va lua direct ANAF-ul.

Alexe Anastase – primar Mihail Kogălniceanu (Tulcea) – „Eu nu am auzit de o asemenea măsură. Noi avem un proiect pe fonduri structurale, care este finalizat, se află la ultima tranşă de plată. Referitor la această sumă de 100 de milioane de euro, în ritmul în care se mişcă accesarea fondurilor structurale, consider că suma este prea mare. Dacă Ponta a declarat aşa ceva, a făcut o mare greşeală, dar eu nu cred că a declarat aşa ceva. Personal, nu cred că ar fi o măsură bună ca banii să vină din altă parte, noi trebuie să luptăm pentru descentralizare, nu pentru centralizare.”

Lili Pâslaru – primar  Pecineaga  – „Avem astfel de proiecte. Pe ordinea de zi a ultimei şedinţe, în cadrul Consiliului Local am avut trei programe: de extindere şi reabilitare a sistemului de alimentare cu apă, construirea unui sistem de canalizare  şi a unei staţii de tratare a apei  filtrate, şi nu în ultimul rând, reabilitarea şi modernizarea drumurilor de interes local, în conformitate cu hotărârea guvernului  576/97. Aceste proiecte se află în faza de studiu de fezabilitate.În ceea ce priveşte întrebarea dacă suma este suficientă pentru întreaga ţară, răspunsul este unul simplu: Sunt sigur că aceşti bani nu vor ajunge, dar ştiţi cum este, primul venit, primul servit. Cât despre necesităti, necesităţi sunt peste tot, dar contează cât de repede se mişcă fiecare primărie, care este ordinea pe care o are fiecare la depunerea dosarelor. Bineînteles, se va ţine seama şi de situaţiile specifice fiecărei comune. Nu cred că ar fi o măsură bună ca pe viitor, banii să vină din altă parte, pentru că este mai bine ca aceste sume, să treacă prin filtrul organelor executive centrale. Mă gândesc la situaţii care vor apărea ca fiind specifice, banii vor fi alocaţi în funcţie de anumite criterii. De aici vor apărea probabil anumite discuţii neprincipiale şi nemulţumiri. Aceasta este părerea mea personală şi  instituţională.”

Gheorghe Murat – primar Topalu – „Comuna noastră are foarte multe proiecte. Avem un proiect cu port turistic la Capidava, la Topalu, port care este absolut necesar şi benefic pentru turism, întrucât avem aici un obiectiv unicat în România, Muzeul de Artă Plastică. Aici avem opere originale de Nicolae Tonitza, de Palade, de Grigorescu. Mai avem şi două mânăstiri, care se construiesc chiar acum, malul Dunării este destul de atractiv, aşadar sunt multe locuri frumoase şi care pot atrage vizitatori. De asemenea, intenţionăm să reabilităm şi cetatea de la Capidava, unde am vrea să facem un muzeu de arheologie, care se impune. Ar fi o măsură benefică pentru turismul din ţara noastră, mai ales acum, când ştim că statul român nu stă prea bine la acest capitol şi cred că trebuie să luptăm pentru rezolvarea acestei probleme. Aceste proiecte sus-menţionate sunt deja depuse la Consiliul Judeţean, alături de proiectul pentru extinderea iluminatului public şi extinderea reţelei de apă potabilă. Pe Ordonanţa 7 am avut un proiect cu un teren de sport pe care, din păcate, l-am oprit, pentru că ne-au dat doar patru mii de lei. Tot pentru acesta am mai primit o sumă şi de la Consiliul Judeţean, dar oricum nu am putut să îl finalizăm din diferite motive care se cunosc. Nu ştiu dacă suma de o sută de milioane de euro este suficientă pentru România, nu mă pot pronunţa eu …Este o sumă destul de infimă pentru toate primăriile, pentru că fiecare primar are promisiunile lui în campania electorală şi trebuiesc duse la împlinire în folosul comunităţii, desigur. Revenind, eu nu vă pot spune ce se întămplă pe ţară, doar la nivel local… Despre descentralizare ce vă pot spune, indiferent prin ce mod, că vin de la guvern sau de la consiliile judeţene, noi ne dorim ca aceşti bani să vină. Numai că atunci când vorbim despre descentralizare,   până acum, am avut parte doar de vorbe, fapte, mai puţin. De autonomie şi de descentralizare se vorbeşte zilnic dar faptele se lasă aşteptate. Suntem blocaţi şi cu organigrama. Pleacă cinci oameni de la primăria noastră şi în locul lor vine doar unul. Dacă mai plecăm doi de pe aici, putem închide şi primăria. Că dacă nu ai personal, tu, ca primar, ce poţi să faci? Nu trebuie nici umflat personalul dar nici doi, trei oameni, indiferent, dacă primăriile sunt de 12 mii de locuitori sau de 3 mii de locuitori, cerinţele sunt aceleaşi.”

Ion Beiu – primar Saligny – „Nu am proiecte bazate pe co-finanţarea europeană. Nu cred că ar avea cum sa ajungă la noi astfel de bani, dacă aceşti bani sunt destinaţi doar proiectelor. Noi nu am înaintat astfel de proiecte, dacă fac, credeţi că mai apuc vreun ban?! Că doar proiectul nu se face asa, cum baţi din palme. Cât despre suma alocată, cred că acei bani sunt puţini. Consider că descentralizarea propusă de domnul Ponta ar fi o măsură bună pentru că, Consiliile Judeţene ştiu mai bine ce trebuie în fiecare judeţ, mult mai bine decât o ştie Bucureştiul.

Vasile Delicoti – primar Poarta Albă – „Avem mai multe proiecte pe co-finanţarea europeană, ele sunt deja semnate contractele, iar acum facem licitaţiile. În ceea ce priveşte descentralizarea, cea mai bună măsură ar fi desfiinţarea Consiliilor Judeţene şi banii să vină pe formulă, la fiecare localitate. De asemenea cei 30 % din bugetul judeţean ar trebui să vină direct la fiecare localitate, iar aceasta să îşi gestioneze banii, aşa cum crede şi cum poate. Ori, acum aceşti bani care trec prin consiliul judeţean, sunt adesea blocaţi acolo, după bunul plac al consiliilor judeţene, al consilierilor de pe acolo, care împart banii cum vor ei prin hotarâri de consiliu… Dacă banii ar ajunge la primării, atunci vedem care este de fapt situaţia: Dacă sunt gospodari,fac, dacă nu,nu! Primarii nu ar trebui să stea la mâna consiliilor judeţene. Şi dacă eşti prieten cu preşedintele faci proeictul,dacă nu eşti prieten, nu faci…concurenţa nu este aşadar una loială. Adică, eu am proiecte clare pe cofinanţare şi nu mi se dau bani de la Consiliul Judeţean pe criteriul acesta. Banii de la consiliile judeţene, în toată ţara, indiferent de culoarea politică, se dau pe cunostinţe şi nu pe criterii, şi atunci despre ce concurenţă mai putem vorbi?! Nu ştiu pe ce regulă funcţionează sau dacă există vreo regulă. Nu ştiu, adică trebuie să te faci prieten cu preşedintele sau să te faci preş ca să poţi să faci treabă, căci până la urmă, noi primarii, nu ştiu dacă facem treabă pentru noi. Că dacă oamenii te iubesc, te înţeleg şi când faci, şi când nu faci! Probabil sunt foarte mulţi primari, care nu stau doar în funcţia asta, cum sunt Și eu. Mai bine chiar, am timp de afacerile mele şi de familie. Dar dacă tot sunt aici,să fac ceva. Ce, trebuie să mă umilesc ca să fac?!Ce, iau toate realizările cu mine?! Dacă fac o şcoală acum, o iau cu mine sau ce?! În concluzie, aici este durerea, că nu există reguli şi criterii.Singurul criteriu este: dacă eşti prietenul sau preşul celor care îmaprt banii!„

Valentin Vrabie – primar Peştera – „Noi nu avem proiecte bazate pe co-finanţarea europeană. În primul rând, trebuie să se lanseze, să se accepte nişte proiecte la Peştera, şi după aceea vorbim. Normal că nu sunt de ajuns aceşti 100 milioane de euro, nici nu ştiu dacă ajung pentru Judeţul Constanţa! Nevoi sunt multe,greutăţi din ce în ce mai mari, aşa că este nevoie de multă finanţare de la Guvern, de co-finanţare. Este nevoie de fonduri suplimentare pentru că, vedeţi, colectarea taxelor şi impozitelor este redusă, oamenii nu au bani, nu au de unde să plătească, pentru că bugetul nu mai este acela estimat. Omul ajunge iar cu mâna întinsă la Consiliul Judeţean.Ce să zic, cred că măsura cea mai bună ar fi să se aloce bani fiecărei unităţi administrativ-teritoriale,pe o formulă anume,şi fiecare primar să se gospodărească cum ştie el mai bine, cu acea sumă! În mod normal, banii ar trebui împărţiţi frăţeşte şi fiecare primar care administrează banii, să îşi dovedească eficienţa şi capacitatea managerială.”

Marin Ion –  Primar Băneasa – „Avem ceva proiecte de la vechea adimistraȚie a primăriei Băneasa. Avem depuse proiecte pe alimentarea cu apă şi canalizare, pentru o staţie de epurare, un cămin cultural la Făurei, o sală de sport (aproape gata, mai avem câte un aviz de făcut, dar în mare e gata). Mai avem de asemenea proiectul pentru construire de poduri şi podețe, precum şi iliminatul public, pe care îl vom face prin programul de revizuire a energiei electrice. Sunt, într-adevăr, depuse de ceva timp, s-a cam aşternut praful pe ele dar eu sper să ajungem la finalizare cu ele, într-un viitor cât mai apropiat. Nu cred că banii alocaţi sunt destui pentru toată țara, dar, dacă fiecare ar primi câte puţin, tot ar fi ceva. Soluţia dată de domnul Ponta, pentru descentralizare, nu cred că este bună. Ar fi vechea poveste cu PSD-ul…Sper însă , odată cu alianţa din  USL, să primească toată lumea în mod egal, desigur în funcție de mărimea localității şi în funcție de necesităţi.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top