Fără categorie

Problemele Municipiului Constanța, pe agenda deputatului Bogdan Huțucă

Deputatul constănțean a luat atitudine față de incapacitatea administrației municipiului de a atrage fonduri europene. Un alt aspect avut în vedere a fost dezbaterea pentru elaborarea unui plan urbanistic pentru zona peninsulară – inima orașului Constanța și principala zonă turistică. Bogdan Huțucă a criticat faptul că administrația municipiului nu a atras deloc fonduri europene anul trecut. În paralel, a fost emisă o listă de propuneri pentru planul urbanistic al peninsulei, rămas în suspensie încă din anul 2011.

Fonduri europene zero

Deputatul Huțucă a făcut un bilanț al situației fondurilor europene atrase de administrația locală în ultimul an, ajungând la o concluzie îngrijorătoare: Nu numai că nu s-a reușit atragerea de finanțări, ci, mai mult, sume importante au trebuit să fie restituite din cauza neregulilor la licitații.
„Așa cum am atras atenția în repetate rânduri, Primăria Constanța a atras anul trecut ZERO lei, ZERO bani din fonduri europene. Mai grav, Primăria a pierdut mai multe proiecte pentru care obținuse finanțare, fiind nevoită să restituite toți banii europeni cheltuiți până atunci. Nu mai vorbim despre faptul că aproape toate proiectele implementare în ultimii ani au fost sancționate de UE cu numeroase corecții financiare, în principal pentru nerespectarea legislației privind organizarea licitațiilor. Așadar, avem în față o administrație locală incapabilă să facă proiecte și să atragă fonduri comunitare, condusă de un primar fără nici cea mai mică viziune de dezvoltare a Constanței”, a declarat deputatul.

Propuneri pentru PUZ Peninsulă

Zona peninsulară a Constanței, areal turistic de importanță locală și națională, a rămas fără plan urbanistic actualizat din 2011. Recent, ca parte a unui proiect în care sunt prinse mai multe municipalități din UE, primăria Constanța a lansat în dezbatere un nou PUZ. Mai exact, primăria a lansat în dezbatere ideea de PUZ, pentru că din partea administrației nu a fost formulată nicio propunere.
În replică, organizația PNL condusă de deputatul Bogdan Huțucă a formulat o serie de propuneri care vizează punerea în valoare a patrimoniului istoric imobiliar și rezolvarea unor probleme acute ale zonei, legate de stoparea dezvoltării haotice, mobilitate urbană și locuri de parcare. Printre propuneri se numără:
– Obligația noilor proprietari de a păstra și renova fațadele clădirilor, fără a efectua modificări asupra lor sau regimului de înălțime a clădirilor
– Oprirea emiterii de autorizații de construire până la elaborarea Planului Urbanistic General al municipiului
– Locuri de parcare, proporțional cu numărul de spații locative, și care să nu fie obținute prin șmecheria închirierii/împrumutului de locuri de parcare existente.
– Oprirea tranzacționării de către primărie a imobilelor aflate în posesia acesteia, până la finalizarea PUZ.
– Amenajarea ca parcuri a spațiilor verzi și ca piațete a terenurilor virane aflate în proprietate primăriei. Același tip de amenajări pentru terenurile private aflate în situații similare – cu reducere de 100% a impozitului pentru proprietarii care dau terenurile pentru amenajare în acest scop.
– Anularea proiectului unei parcări subterane peste obiectivele istorice de valoare inestimabilă din Piața Ovidiu. Extinderea și supraetajarea parcărilor existente la Poarta 1 și Plaja Modern.
– Reconfigurarea traseelor de transport, cu declararea Centrului Istoric ca zonă pietonală, crearea de piste de biciclete, facilități de acces pentru persoanele în vârstă și cele cu handicap, comunicații rutiere între cele două laturi ale peninsulei.
– crearea unui traseu turistic pentru Centrul Istoric, deservit de mijloace de transport noi, nepoluante și silențioase.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top