Opinii

Primarul Gherghina Vrămuleţ: „Scăderea producţiei minei ne-a afectat foarte mult. Ne reorientăm către alte zone de investiţii”

Cum arată viitorul carierei de piatră din comuna Mahmudia?

Cariera de piatră Min-Est Mahmudia, din localitatea tulceană cu acelaşi nume, a fost, în trecut cel mai important investitor din zonă. Şase sute de angajaţi ai societăţii locuiau în comună, iar veniturile la bugetul local erau considerabile: între cinci şi şase miliarde de lei vechi pe an. Din cauza dependenţei de Combinatul Siderurgic de la Galaţi, cariera nu are autonomie în ce priveşte producţia anuală. În contextul în care producţia Combinatului a scăzut dramatic în ultimii ani, la fel s-a întâmplat şi cu producţia carierei din Mahmudia. În prezent, doar 100 de familii mai au un venit asigurat de societatea Min-Est, iar veniturile la bugetul local au scăzut la două miliarde pe an. Despre actuala situaţie, dar şi despre viitorul carierei din localitatea tulceană, am discutat cu primarul Gherghina Vrămuleţ şi cu directorul societăţii, Lorin Poiană.

A consemnat Andreea PAVEL

Gherghina Vrămuleţ, primarul comunei Mahmudia: „Populaţia din localitatea Mahmudia a  crescut de-a lungul anilor, iar exploataţia minieră a rămas principala noastră sursă de venit. Reducerea activităţii ei, de la 5-6 miliarde de lei vechi pe an, la doar două miliarde, a făcut ca venitul bugetului local, din taxe şi impozite, să scadă drastic. Apoi, reducerea personalului carierei de piatră, de la 600 de oameni care îşi desfăşurau activitatea acolo, la doar 100 în prezent, a făcut ca lumea să fie nemulţumită iar locuitorii să rămână practic fără locuri de muncă. Noi, oamenii din comuna Mahmudia, trebuie să ne reorientăm către alte domenii, însă variantele sunt foarte puţine. Totuşi oamenii s-au reorientat către agroturism, pescuit şi agricultură. Administraţia locală încearcă, în limita posibilităţilor, să creeze locuri de muncă, prin investiţii cu fonduri europene. Nu prea văd un viitor pentru carieră, atât timp cât este în strânsă legătură cu Combinatul Siderurgic Galaţi. Avem însă şi beneficii datorită amplasării carierei pe raza comunei noastre. De Ziua Satului,  care coincide cu Ziua Minerului, ne-au oferit focuri de artificii. Cariera ne mai pune la dispoziţie 1000 tone de piatră, pe an, cu care reuşim să mai cârpim drumurile.
Lorin Poiană, directorul „Min-Est“, Mahmudia: „Bineînţeles că producţia carierei nu mai este aceeaşi ca înainte. Mina este legată de Combinatul Siderurgic de la Galaţi. În funcţie de realizările celor de acolo, este asigurată şi producţia carierei de la Mahmudia. Mina are un statut subsidiar combinatului de la Galaţi. Acest combinat este patronat de firma „Arcelor Mittal“, a cărei strategie este dictată  de reprezentanţii din Luxemburg. Tonajul este de asemeni controlat de cei de acolo. Între mine şi doamna primar, Gherghina Vrămuleţ, există o relaţie bună. De asemenea, între mină şi primărie este o relaţie strânsă,  deoarece cei doi parteneri au nevoie de sprijin reciproc. Primăria pune la dispoziţie terenuri, eliberarea avizelor şi forţa de muncă, iar cariera de piatră pune la dispoziţie cele mai bune utilaje în domeniu şi oferă locuri de muncă oamenilor din comuna Mahmudia. Taxele locale, conform legii,
sunt achitate la zi. Are o importanţă capitală, pentru că mina este una dintre minele mari din ţară. Dacă vreţi un termen de comparaţie, mina Sitorman, din Constanţa, era concurenta noastră. De la o producţie de trei milioane de tone pe an, înainte de 1989, în prezent, am ajuns la un milion de tone. Însă cei de la Sitorman, de la patru milioane de tone, au ajuns în momentul de faţă la aproape zero. Nu ştiu politica lor foarte bine. Cariera de piatră oferă ajutorul administraţiei locale din Mahmudia ori de câte ori aceasta solicită ajutor. În prima duminică din august, de Ziua Minerului, oferim locuitorilor focuri de artificii, mici, bere şi o mică petrecere dedicată angajaţilor minei. La un moment dat, am sponsorizat echipa de fotbal a comunei. Mai ajutăm cadrele didactice cu transportul. Însă nu vrem să ne lăudăm, pentru că facem asta pentru oamenii din zonă.  Cantităţile de piatră pe care le donăm administraţiei locale periodic reprezintă tot un ajutor prin care vrem să punem umărul la îmbunătăţirea vieţii oamenilor din Mahmudia“.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top