Fără categorie

Vitali Finoghen, primarul comunei tulcene Sarichioi: „Primarii sunt trataţi ca nişte subordonaţi, care trebuie doar să execute“

Interviu cu Vitali Finoghen, primarul comunei tulcene Sarichioi: „Primarii sunt trataţi ca nişte subordonaţi, care trebuie doar să execute“

Dezvăluiri: Ce avantaje şi dezavantaje are un primar care ajunge în fruntea unei comune precum Sarichioi?
Vitali Finoghen: Este greu de spus dacă sunt avantaje sau dezavantaje în timpul unui mandat de primar. Avantajele le regăseşti în momentul în care realizezi ceva în comună şi lumea îţi mulţumeşte, atunci când se întâlneşte cu tine pe stradă, când reuşeşti să realizezi anumite obiective, care rămân în urma ta, pentru o perioadă lungă de timp. Dezavantajele sunt date însă de faptul că niciodată nu vei reuşi să mulţumeşti pe toată lumea. Şi acest lucru poate provoca disconfort, pentru că oricât de multe ai realiza şi oricât ai munci, vei descoperi că lumea are în continuare lucruri de reproşat. Sunt foarte multe lucruri de făcut. Nu pot fi făcute toate odată, iar lumea este foarte nerăbdătoare şi dornică să se realizeze cât mai multe!

Au consemnat Andreea PAVEL

Cristian Andrei LEONTE

DZV: Cum aţi descrie mandatul
2008-2012? (Realizări, dezamăgiri, relaţia cu localnicii, relaţia cu parlamentarii etc)
V.F.: Dacă vorbim de mandatul 2008-2011, putem să observăm, ca întotdeauna, şi lucrurile bune, dar şi dezamăgirile avute.
La capitolul realizări putem trece:
-Construire alimentare cu apă potabilă, în localitatea Visterna (nu a avut deloc apă potabilă);
-Construire alimentare cu apă potabilă, în localitatea Sabangia (acum în implementare), care va fi finalizată în 2012;
-Construire canalizare menajeră în localitatea Sarichioi şi staţie tratare ape uzate, în faza de realizare branşamente electrice;
-Construire sală de sport competiţională cu 150 locuri;
-Realizarea a trei baze sportive omologabile pentru competiţii judeţene, în localităţile Sarichioi, Zebil, Enisala;
-Reabilitare şcoala cu clasele I-VIII Sarichioi, corp 1, prin Banca Mondială;
-Reabilitarea şcoala cu clasele I-VIII, Sarichioi, corp 2;
-Reabilitare şcoala cu clasele I-VIII, Zebil (mai sunt lucrări de efectuat);
-Reabilitarea acoperişurilor căminelor culturale, din Zebil şi Enisala (se va interveni pe interioare);
-Lucrări de pietruire a străzilor din comuna Sarichioi;
-Reabilitarea dispensarului din Sarichioi;
-Reabilitarea fostului dispensar din Sabangia şi acordarea acestuia ca sediu pentru OUAI Sabangia şi legumicultorii din localitate;
La capitolul dezamăgiri putem trece:
-Nerealizarea până în 2011 a „Reabilitării drumului comunal“, spre Visterna;
-Nu s-a obţinut finanţarea pentru Reabilitarea drumului judeţean 229,
Sarichioi-intersecţie E 87;
-Nerealizarea noului sediu al Primăriei Sarichioi;
-Neidentificarea unui spaţiu pentru realizarea pieţei şi târgului duminical;
-Nu s-a reuşit finalizarea „Reabilitării şcolii din Zebil“, o şcoală foarte mare şi foarte veche;
-Neidentificarea unor surse de finanţare pentru modernizarea „Sistemului de apă potabilă“ ,din Zebil;

DZV: Care sunt instituţiile pe ajutorul cărora vă bazaţi în derularea proiectelor?
V.F.: Instituţiile partenere în implementarea proiectelor sunt următoarele:
-Consiliul Judeţean Tulcea, prin preşedinte Victor Tarhon;
-Prefectura judeţului Tulcea;
-Instituţiile deconcentrate ale judeţului;
-Parlamentarii PDL;

DZV: Care sunt regretele pe care le aveţi, ca primar?
V.F.: Regret faptul că nu avem foarte mult timp pentru a petrece alături de populaţia comunei, prin localităţile comunei. Mai regret faptul că Instituţia Primarului nu are o importanţă foarte mare în relaţiile cu celelalte instituţii. Noi, primarii, suntem trataţi mereu ca subordonaţi, care trebuie numai să execute şi să asculte.

DZV: Mai candidaţi? Dacă da, de ce, în condiţiile în care salariul este mic, problemele sunt multe şi bugetul local nu este foarte generos?
V.F.: Sper să mai candidez încă o dată, numai şi pentru faptul că multe proiecte demarate în acest mandat îşi vor avea finalitatea în anii următori şi nu mi-ar plăcea ca alţii să se mândrească cu munca noastră.

DZV:  Dacă ar fi să vă alegeţi o localitate, alta decât Sarichioi, în care să fiţi primar, pe care aţi alege-o? De ce?
V.F.: Nu aş candida în nici o altă localitate, întrucât Sarichioiul este localitatea mea natală şi este locul unde doresc să muncesc şi să las ceva în urmă.

DZV:  Ce mesaj le transmiteţi localnicilor?
V.F.: Pe localnicii mei îi rog  să aibă răbdare, în primul rând, privind necesităţile comunităţilor lor pentru dezvoltarea localităţilor respective, pentru că se fac toate eforturile necesare obţinerii finanţărilor pentru obiective de investiţii în fiecare localitate. În al doilea rând, trebuie să aprecieze că eforturile depuse în cei trei ani de mandat sunt vizibile şi evidente în fiecare localitate, niciuna nefiind evitată de investiţiile din zonă. În al treilea rând, doresc să conştientizeze că şi eforturile noastre sunt inutile dacă nu ne facem datoria de cetăţean. Altfel spus, „De unde nu-i, nici noi nu avem ce da!“. Mă refer aici, mai ales, la plata taxelor şi impozitelor, pentru că trebuie să recunoaştem, drepturile ştim să ni le cerem, dar obligaţiile ni le lăsăm mai la coadă… sau mai deloc!

DZV: Ce mesaj le transmiteţi oamenilor din fruntea ţării? (miniştri, parlamentari, preşedinte)
V.F.: Pe cei care conduc ţara îi rog să aibă grijă de populaţie, şi aşa sărăcită de această criză, şi de măsurile ce au trebuit să le ia, astfel ca viaţa noastră, a tuturor, să nu aibă de suferit. Cred că ar trebui să aibă o mai mare implicare în viaţa satelor din România, pentru că viaţa începe de la sat. Ar trebui să ia măsuri pentru descentralizarea mult promisă, astfel încât să nu fim subordonaţi oricărui mic funcţionar, care vine să verifice anumite documente, din cadrul Instituţiei Primarului.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top