Litoralul românesc

Primarul comunei Ostrov (Tulcea) Onea Nicolae, implicat într-un dosar penal, mai vrea un mandat dând mită electorală?

Ajuns la 70 de ani, fostul tehnician agricol, actualmente primarul comunei tulcene Ostrov, Onea Nicolae, candidează din nou la funcția de edil. Singura schimbare, ca de fiecare dată, este doar partidul pe care-l reprezintă, acum PSD ( în 2012 a fost PDL). Metodele sale de campanie au rămas aceleași: mită electorală în rânduri de porumb sau loturi cu lucernă date oamenilor din comună în schimbul votului. În plus, „palmaresul” primarului cuprinde și o implicare într-un dosar penal aflat în cercetare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Că de marile „realizări” din timpul celor trei mandate nu se poate vorbi prea mult…

 

Dosar penal in rem pentru abuz în serviciu

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a deschis în luna martie un dosar penal in rem (se cercetează fapta) unde apar și numele candidatului la Primăria Ostrov – Onea Nicolae (actualmente primar în funcție), fiul acestuia – Daniel Onea, Dincă Gabriela – notar public și Spanachi Niculae – secretarul Primăriei.
Concret, dosarul penal nr. 24/P/2016 s-a deschis pentru cercetarea faptelor de abuz în serviciu (art. 297 Cod Penal), fals intelectual (art. 321 Cod Penal) și uz de fals (art. 323 Cod Penal) săvârșite în legătură cu încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui teren cu o suprafață de peste 10.000 de mp în condiții care contravin prevederilor legale.
Se pare că în anul 2013, în incinta Primăriei Ostrov, s-a încheiat acest contract fără respectarea formei autentice cerute de lege, la inițiativa și cu ajutorul primarului Onea Nicolae, tatăl lui Daniel Onea, cel care apare ca și cumpărător în dosar. Secretarul primăriei, Spanachi Niculae s-a ocupat de întocmirea actelor, uitând că meseria sa este de economist, nu de notar public, iar Primăria este instituție publică, nu birou notarial.
După doi ani de la încheierea acestui contract de vânzare-cumpărare în birourile primăriei, aceleași părți merg și-l redactează din nou la un notar public, Dincă Gabriela, persoană apropiată de familia primarului Onea, așa cum declară localnicii. Toate aceste aspecte sunt acum cercetare de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța care au decis începerea urmăririi penale in rem, deocamdată.
Mită electorală în… rânduri de porumb
Onea Nicolae se mai poate mândri și cu o nouă plângere penală pentru infracțiunea de corupere a alegătorilor, faptă prevăzută la art. 386, al.1 Cod Penal. Concret, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin s-a depus o plângere în data de 10 mai în care organele statului sunt sesizate că în comuna Ostrov, candidatul la funcția de primar Onea Nicolae, le oferă gratuit oamenilor rânduri de porumb în schimbul votului. Activitatea ilegală a candidatului este susținută de angajați ai firmei SC Onea SRL (care aparține fiului acestuia, Daniel Onea). Primitorii acestei mite electorale sunt amenințați, conform plângerii penale, că vor fi deposedați de aceste rânduri de porumb în cazul în care nu este votat Onea Nicolae. Dacă în alți ani aceste rânduri de porumb erau date pentru cultivare oamenilor contra cost, iată că în an electoral, primarul în funcție care are și calitatea de candidat, s-a hotărât să facă pomeni electorale încălcând lege.
Prin localitate circulă informația că ceea ce se întâmplă acum este doar o reiterare a ceea ce a făcut Onea Nicolae cu ocazia fiecărui scrutin electoral. Așadar, mita electorală a dat roade dacă ne gândim la cele trei mandate pe care le-a avut. Și, gurile rele susțin că urmează ca oamenii să primească și loturi de lucernă gratuit, în schimbul votului.

Trei mandate de „împliniri mărețe”

Condusă timp de 12 ani, localitatea Ostrov arată în multe locuri dezolant. Lipsa unei preocupări din partea edilului este mai mult decât elocventă, iar imaginile cu dispensarul, căminul cultural, sau sala de nunți vorbesc singure, nemaiavând nevoie de prea multe comentarii.
În ciuda rândurilor de porumb sau a altor încercări de a le fura votul locuitorilor, aceștia ar trebui să se gândească mai întâi că li se fură viitorul lor și al copiilor.
Din păcate, de pe site-ul primărie Ostrov nu am reușit să aflăm prea multe date referitoare la investițiile derulate în comună, valoarea acestora, beneficiarii și oportunitatea lor. De proiecte europene, nici nu mai vorbim…

Consiliul Local convocat în ședință imorală!

Bravele fapte ale actualului primar Nicolae Onea, candidat la un nou mandat din partea PSD, continuă cu o convocare a membrilor Consiliului Local în ședință de lucru. Acești membri au trecut de curând în barca PSD (l-au urmat pe Onea), regăsindu-se pe listele social-democraților la alegerile CL din 5 iunie.
Instituția Prefectului a fost sesizată cu privire la încălcarea art. 12 alin. (3)  din Legea 393/2004, modificată prin Legea 115/2015 care prevede: „În cazul prevăzut la art. 9 alin. (2) lit. h1)[pierderea calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei listă a fost ales], în termen de 30 de zile de la data sesizării partidului politic sau a organizației cetățenilor aparținând minorităților naționale pe a cărei listă consilierul local sau consilierul județean a fost ales, prefectul constată, prin ordin, încetarea mandatului consilierului local sau județean înainte de expirarea duratei normale a acestuia și declară vacant locul consilierului local sau județean”. Însă, până la reacția impusă de lege din partea prefectului vor trece alegerile, dar va rămâne o ultimă ședință de Consiliu Local convocată și susținută prin forțarea la limită a prevederilor legale, știut fiind că acești consilieri nu mai pot avea calitatea respectivă. Să sperăm că activitatea procurorilor va continua și după data de 5 iunie 2016.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top