Fără categorie

Cristian Moșnianu, candidat PPU-SL la Consiliul Local Constanța:“E timpul pentru o schimbare a clasei politice”

Dezvăluiri: Cine este candidatul pentru Consiliul Local Constanţa, Cristian Moşnianu?

Cristian Moşnianu: Cristian Moşnianu este un tată, un prieten, un mentor, un profesor, un luptător, un om echilibrat, un om simplu. Mai nou, o voce a tinerilor ce se doreşte a fi auzită în administraţia locală.

 

Dezvăluiri: De ce ați ales să candidați pentru un loc în Consiliul Local? De ce din partea PPU?

Cristian Moşnianu: Din partea P.P.U. – S.L. pentru că este un partid nou, de centru , el reprezintă calea de mijloc, fiind totodată considerat partidul clasei de mijloc. La Consiliul Local, pentru că acolo pot să-mi aduc contribuţia substanţială pentru comunitatea constănţeană şi acolo a considerat toată echipa că pot aduce plus valoare politicii locale constănţene. Consiliul Local Constanţa are nevoie de profesionişti, în adevaratul sens al cuvântului, ţinând cont de faptul că mulţi candidaţi mi-au fost studenţi.

Dezvăluiri: Care ar fi primele inițiative pe care le-ați avea în Consiliul Local Constanţa?

Cristian Moşnianu: Cele trei mari proiecte pe care ne propunem să le susţinem, să le finanţăm sau cofinanţăm şi să le implementăm sunt:
a) – Spitalul de pediatrie Constanța: spital care cuprinde 16 secții, printre care se numără chirurgia pediatrică și una de medicină materno-fetală, în cadrul căreia vor fi tratate și supravegheate sarcinile cu probleme. Acest spital va fi administrat de municipalitate. Valoarea construcției, fără echipamente, ajunge la aproximativ 2,5 milioane de euro, iar o investiție de aproximativ trei milioane de euro rezolvă și problema dotărilor. Cea mai sigură sursă de finanțare pentru o asemenea investiție sunt banii europeni. Cofinanțarea de maximum 10% poate fi asigurată ușor din banii locali.
b) – Industrializarea Constantei prin crearea de Parcuri Industriale: Parcurile industriale reprezintă o zonă strict delimitată teritorial în care se desfăşoară activităţi economice, de cercetare ştiinţifică, de producţie industrială şi servicii conexe, de valorificare a cercetării ştiinţifice şi/sau de dezvoltare tehnologică, într-un regim de facilităţi specifice, în vederea valorificării potenţialului uman şi material al zonei. Prin Legea nr. 186/2013 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale și Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal se prevăd facilităţi pentru iniţiatorii și investitorii din parcurile industriale, prin scutirea de taxe şi impozite naţionale şi locale.
c) – Constanța, capitala tinerilor din România.

Dezvăluiri: Cât de mult vă va ajuta experiența universitară în viitoarea activitate publică locală?

Cristian Moşnianu: Experienţa mea managerial-administrativă (Preşedinte al Ligii Studenţilor din Universitatea „Ovidius” Constanța (1997-2003), Vice-preşedinte al Alianţei Organizaţiilor Studenţeşti din România (1998 – 2000), Director administrativ al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice (2008-2012), Director educativ la Universitatea „Ovidius” Constanţa (2012), Prodecan al al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice (2012-2014), Preşedinte al Comisiei Relația cu studenţii şi absolvenţii din cadrul Senatului Universităţii „Ovidius” Constanţa (2012-2016), Director resurse umane la o companie privata cu peste 250 de angajaţi (2015 – prezent), dar şi studiile (economist, master în drept şi economie, doctor în economie, conferenţiar universitar, expert resurse umane) mă indrituie să cred că sunt pregătit, din toate punctele de vedere, să mă ocup de problemele constănţenilor din poziţia de consilier al municipiului Constanţa. Şi vă asigur, nu sunt puţine aceste probleme şi nici uşor de rezolvat. Important este să existe voinţă şi implicare.

Dezvăluiri: Sunteți unul dintre artizanii cei mai înfocaţi ai luptei anticorupție din Universitatea Ovidius, veți face același lucru și în activitatea administrativă?

Cristian Moşnianu: Ştiu că s-a bătut monedă foarte mult pe celebrul Raport al Corpului de Control al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice referitor la aspectele neconforme semnalate la Universitatea „Ovidius” Constanţa. Nu vreau să-mi arog merite pentru munca asiduă, timp de un an de zile, a unei echipe (Comisiei Relaţia cu studenţii şi absolvenţii) dar şi a unui intreg Senat universitar. Nu a fost o perioadă uşoară, iar rezultatul muncii s-a concretizat printr-un număr de rapoarte care au ajuns la M.E.N.C.S. Poate şi datorită faptului ca am avut toleranţă zero faţă de neconformităţile semnalate, chiar dacă au fost încriminaţi în mod direct colegi şi prieteni de-ai mei, mi-a atras renumele de luptător anticorupţie în universitate. Menţionez că, alături de mine, în lupta anticorupţie, se află foarte multi alţi colegi care m-au susţinut, atât pe mine cât şi pe o parte a conducerii Universităţii. Această activitate m-a determinat, în 2016, să candidez la funcţia de Rector al Universităţii „Ovidius” Constanţa. Am toată convingerea că Rectorul prof. Univ. dr. Sorin Rugină, împreună cu echipa de conducere, va face toate demersurile necesare ca cea mai mare universitate din sud-estul României să revină la normalitate şi pe un loc meritoriu într-un clasament naţional. Vă asigur, pe această cale, că voi avea toleranţă zero şi pentru lucrurile nelegale din administraţia locală. Niciodată, dar absolut, NICIODATĂ, nu voi tolera ca interesele de grup să substituie adevărata agendă a constănţeanului. Voi milita pentru o transparenţă TOTALĂ a deciziilor Consiliului Local Constanţa. Este o PROMISIUNE!

Dezvăluiri: De ce ar vota un alegător cu Cristian Moșnianu?

Cristian Moşnianu: Întrebarea nu este atât de grea pe cât pare: pentru că este tânăr, are voinţă, putere de muncă, competenţă, integritate, experienţă, este prima dată când face politică, şi nu în ultimul rând, este alături de oameni. Dovada: pe 4 iunie, la Alba Iulia, îmi va fi înmânat titlul de Profesor Bologna. Şi, ca să citez de pe site: „Gala Profesorului Bologna este singura inițiativă națională menită să omagieze și răsplătească performanța didactică a profesorilor, punând în lumină acei profesori care reușesc să inspire și să stârnească interes prin metode de predare adaptate la nevoile și interesele studentului de azi. Dincolo de activitatea de cercetare și rezultatele profesionale ale profesorilor, evenimentul își propune să răsplătească calitatea de dascăl și îndrumător a profesorului universitar român, calitate care în general este uitată în acordarea distincțiilor și premiilor dedicate cadrelor didactice. Titlul de „Profesor Bologna” este cu atât mai semnificativ cu cât acesta vine exclusiv din partea studenților – cei care sunt cei mai îndreptățiți să recunoască și să aprecieze performanța didactică a profesorilor lor. (http://www.profitari.ro/gala/despre-proiect.html”.
Multumesc studenţilor şi A.N.O.S.R. pentru acest titlu: pentru mine EDUCAŢIA este primordială. Ştiu ca pot face PERFORMANŢĂ şi în administraţia locală. Noi nu vindem iluzii. Noi nu minţim. Suntem prea tineri pentru asta.
Un politolog contemporan spunea: „Campania electorală pentru locale a fost croită în coerenţă cu înţelegerea dintre PSD şi PNL pentru alegerea dintr-un singur tur de scrutin a primarilor. Această înţelegere aproape că a anulat orice miză, doar DNA-ul stricând pe ici pe colo ceea ce partidele au stabilit. De ce să fi permis acestea cheltuirea de resurse pentru a mima un spectacol electoral când rezultatele au fost aproape predeterminate?! Nu putem să le acuzăm, în acest sens, de lipsă de sinceritate. Prin această înţelegere şi prin limitarea finanţării campaniei, cele două partide au trântit uşa în nas nou veniţilor în politică.”
Eu cred ca fiecare dintre noi, pe 5 iunie, va veni la vot şi va vota ce trebuie. Refuz să cred că în 2016 lumea mai poate fi atât de ușor de manipulat. Le vom arăta, tuturor, pe 5 iunie, ADEVARUL!

Dezvăluiri: Care credeți că este mesajul oamenilor către politicieni?

Cristian Moşnianu: Mesajul este unul destul de clar, dar niciodată înţeles de politicieni: „Coborâţi în stradă, domnilor politicieni. Politica se face pentru cei de acolo, nu pentru cei care se află în politică. Curaj, în mijlocul oamenilor care v-au ales şi care şi-au pus speranţele în voi! Politica se face mereu şi nu cu o lună înainte de finalizarea mandatului…”

Dezvăluiri: Un mesaj către constănțeni?

Cristian Moşnianu: Ieşiti la vot pe data de 5 iunie. Votaţi o echipă tânără, de profesionişti, de oameni implicaţi. Votaţi schimbarea. Sancţionaţi clasa politică actuală. Aşa nu se mai poate! A venit timpul. Va fi greu, dar nu imposibil!
Am să închei cu manifestul unui student, preşedintele unei ligi studenţeşti. Cuvintele sunt dure, mesajul este cu atât mai dur, dar atât de actual:
„Nu luptăm niciodată până la capăt, ci doar până unde ne iese un câștig sau o poziție căldicică. Alergând cu toții după diplome, locuri de muncă, bani și interese mărunte… vom rămâne fără țară! De câte ori ai zis „lasă, că oricum nu se poate face nimic”? De câte ori ai închis ochii în fața unei încălcări clare a drepturilor tale sau ale altuia? De câte ori ai fi putut să ajuți pe cineva și nu ai făcut-o? Îți este mai comod să te dai în lături, decât să fii om de ispravă, știu. Îți este frică? Atunci vei zice: „dă-l în mă-sa pe ăsta că e nebun, mă întorc la Farmville”. Cu frica rămâi ca un câine jigărit care mănâncă din resturile stăpânului. Îndrăznește! Că este mai bine să mori în luptă decât să mori de frică, în spatele frontului. Măcar luptând, ai șansa să trăiești! Pe când frica îți aduce o moarte sigură și odată cu ea contribui la uciderea a tot ce îți este mai drag pe lume.
Nu o să-ți ia nimeni capul dacă vei fi un om corect și curajos. Dar până nu vom fi o generație întreagă de oameni corecți și curajoși, istoria României va sta în loc. Și nimic, din păcate, nu se va schimba în țara aceasta!
Un lucru, din bătrâni, știu sigur: căcăcioșii nu se mântuiesc!” Silvian-Emanuel Man (președinte Liga Studenților din Iași)

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top