Judeţul Constanţa are aproximativ 480.000 de hectare de teren agricol, dintre care 416.000 de hectare au fost calamitate în 2020 din cauza secetei care afectează de aproape trei ani această zonă. Doar 13.000 de hectare sunt irigate în tot județul. Cele mai afectate culturi au fost cele de grâu, rapiţă şi orz, calamitate în procent de aproape 100%.
În fața acestei situații, Primăria Comunei Pantelimon, prin primarul Costel Armășescu, a organizat o întâlnire cu reprezentanții ANIF, consultantul pe fonduri europene și fermierii de pe raza comunei.
„Am dezbătut și concretizat pașii prin care împreună putem organiza și soluționa problema irigațiilor. Doar împreună putem face lucrurile să funcționeze. Dobrogea s-a confruntat în ultimii ani cu fenomenul de secetă pedologică, totul culminând cu situația excepțională generată în anul 2020, aspect confirmat de datele publice transmise de Ministerul Agriculturii, conform cărora, din suprafață totală calamitată de 1,2 – 1.4 milioane de hectare la nivelul țării, 416.000 ha au fost doar în județul Constanța, deci mai bine de o treime iar această raportare se referă doar la culturile de toamnă (orz, grâu, rapiță)”, explică primarul Costel Armășescu.
Fenomenul de secetă pedologică a continuat să se manifeste pe tot parcursul anului, culturile așa zise de primăvară, floarea soarelui și porumb, fiind de asemenea calamitate. În această situație specială, starea producătorilor agricoli afectați de secetă s-a agravat aceștia având nevoie de sprijin, iar soluția de viitor este reprezentată de reabilitarea sistemelor de irigații atât cel primar aparținând ANIF, cât și cele secundare, preluate și administrate de Organizatile Utilizatorilor de Apa pentru Irigații (OUAI-uri).
Pentru a ne face o ideea despre cât de profundă a fost seceta în Dobrogea, amintim că în lunile august şi septembrie 2020, la staţia meteo Constanţa s-au înregistrat precipitaţii cumulate de 22 de litri/metrul pătrat, în timp ce, pentru aceeaşi perioadă, la staţia din Mangalia s-au înregistrat 19,7 l/mp. În alte zone ale ţării, în august şi septembrie, au căzut precipitaţii de 66,8 l/mp (Buzău), 68,4 l/mp (Giurgiu) sau 53,5 l/mp (Călăraşi).