Opinii

Prima piață de pește din România se deschide, în scurt timp la Năvodari

1,5 milioane de euro pentru un centru transfrontalier inedit

În maxim 3 luni, pe un teren situat la marginea orașului Năvodari, (pe malul Canalului Dunăre – Marea Neagră), chiar lângă podul de intrare în localitate, va începe construcția unui obiectiv extrem de important. Piața agro-alimentară de pește și produse din pește reprezintă o investiție de aproximativ 1,5 milioane euro, realizată în cadrul proiectului „Centrul Transfrontalier de Afaceri în turism și activități conexe” și este un proiect mai vechi al administrației publice din Năvodari, devenit viabil acum, datorită unei colaborări excelente cu ONG-ul Eureka, din Balchik, Bulgaria. Proiectul de la Năvodari se face din bani europeni, în cadrul unui program de cooperare trasfrontalieră România – Bulgaria, creat în perioada 2007- 2013.

Un articol de Cristian CEALERA

El se adresează agenților economici din turism și mai ales sectorului piscicol, iar beneficiarii programului vor fi locuitorii orașului Năvodari, turiștii și nu în ultimul rând, toți cetățenii Dobrogei interesați să achiziționeze produse de acest gen. Piața de pește va costa efectiv 1,469 milioane euro, din care co-finanțarea orașului Năvodari este de numai 2,18%, să recunoaștem, una mai mult simbolică. Inițial, obiectivul a fost conceput ca având forma unui calcan dar ulterior, ținându-se cont de anumite detalii ale activității, s-a ajuns ca în proiectul final aprobat, complexul să fie în formă de păstrugă. Suprafața totală a Pieței de pește va avea în jur de 2300 de metri pătrați. Vor exista 10 puncte interioare de vânzare, 10 puncte exterioare și o zonă expozițională. În incintă se va putea amenaja și un restaurant pentru degustarea produselor și de prezentare a bucătăriei tradiționale din România și Bulgaria. Programul prevede și o componentă culturală, în sensul că, în acest Centru Trafrontalier se vor organiza și 4 seminarii de specialitate, la care vor participa firme din cele două state implicate în Proiect. De asemenea, tot la Centrul de la Năvodari va fi organizat un Festival al Peștelui, un eveniment similar urmând să fie creat și la Balchik de către partenerul Eureka.”Această Piață de Pește este un proiect pe care ni-l doream de mult realizat. Acum suntem mai aproape ca niciodată, prima tranșă din banii europeni a fost deja trimisă și în scurt timp ne putem apuca de lucru. Năvodari, localitate cu tradiție pescărească, merita să aibă un astfel de centru. Se vor creea numeroase locuri de muncă, iar asta nu înseamnă altceva decât o nouă direcție de dezvoltare a urbei noastre. Considerăm că acest proiect, realizat cu prietenii noștri de la Eureka, nu este decât începutul unei frumoase și fructuoase colaborări” a declarat primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei. Reprezentantul ONG-ului Eureka, Krasen Rusev Sabev a declarat la rândul său că instituția pe care o conduce este interesată și de implicarea în alte proiecte la Năvodari, un oraș pe care îl consideră extrem de frumos, de curat și cu un potențial extraordinar de dezvoltare. Potrivit reprezentantului bulgar, Năvodari poate deveni foarte ușor un centru universitar, specializat în management turistic. Edilul Matei consideră că această idee este una realizabilă, cu atât mai mult cu cât orașul beneficiază de o bază excelentă, Tabăra de Copii, acolo unde un astfel de proiect universitar poate fi implementat și finalizat cu succes. Părțile implicate în proiectul Piața de Pește sunt convinse că obiectivul va avea un mare succes și că Centrul va deveni un punct de atracție pentru turiști, un loc asaltat de locuitori și nu în ultimul rând un punct de desfacere pentru toate firmele mari care se ocupă de comercializarea produselor piscicole.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top