Fără categorie

Previziunile vizionarei Carmen Harra: calcule sau speculaţii inspirate din materialele de presă?

Cutremurul din toamnă, o ipoteză la care „profeţii” s-au grăbit să achieseze

În ziua de 9 martie a.c. ziarul DEZVĂLUIRI publica un material care privea posibilitatea producerii unui cutremur devastator în cursul acestui an, momentul producerii acestui cataclism fiind undeva pe la inceputul lunii septembrie a.c., deci prin toamna acestui an. Materialul publicat în DEZVĂLUIRI are la bază date şi calcule matematice efectuate de specialişti în domeniu. De asemenea, până şi momentul în care este probabil să se producă acest prezumtiv cutremur devastator a fost determinat tot în baza unor probabilităţi matematice calculate după modelul studiului după care a fost conceput materialul de presă respectiv. Data de 3 septembrie 2010 poate fi, sau nu, data la care ar fi posibil să se producă acel cutremur. După cum bine se ştie, cutremure de pământ au loc aproape în fiecare zi, mai ales în zonele cu activitate seismică ridicată. Coincidenţă sau nu, în data de 26 aprilie şi cunoscuta vizionară Carmen Harra a declarat, în cadrul emisiunii „Happy Hour” de la PRO TV, că marele cutremur pe care l-a prezis pentru acest an în România va avea loc cel mai probabil tot în toamnă.

Un articol de Andreea PAVEL

„Cutremurele vor continua în acest an. Va fi şi în România, dar nu imediat. Va mai fi o înşiruire de cutremure în lume până la acesta. Nu-l simt imediat, ci mai mult spre toamnă”, a declarat Harra, care a povestit că la cutremurul din 1977 a ieşit din clădirea în care locuia, cu cinci minute înainte de seism pentru că a simţit ceea ce avea să se întâmple. Oare previziunea dumneaei are la bază o „zicere” aleatorie de cărţi de tarot sau a cercetat acest subiect prin cărţi de specialitate, dacă nu chiar publicaţii de presă?

 Cercetătorii adevăraţi nu sunt vedete TV

Conform cărţii „Cutremurele care vor lovi România” al cărui autor este Emil Străinu, volum editat în anul 2009, teoria marelui cutremur ce va devasta ţara noastră în anul 2010 este confirmată. Capitolul „Când va lovi România un nou cutremur de mare intensitate”, capitol scris de Conferenţiar Universitar Doctor Ştefan Amariţei din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, descrie şi demonstrează succint în model matematic faptul că datele rezultate confirmă teoria producerii în cursul acestui an, 2010, a marelui cutremur.Aşa cum susţine Ştefan Amariţei, în România, zona Vrancea, s-au produs şase cutremure devastatoare, în perioada 1802-1977, respectiv în anii 1802, 1838, 1868, 1908, 1940 şi 1977. Aplicând un model matematic acestor date, respectiv acordarea unui număr de ordine crescător fiecărei date, a rezultat o dispunere logică într-un grafic a acestor seisme. În baza acestui grafic a fost exprimată legătura statistică dintre cele două variabile (anul şi numărul corespondent acordat) printr-o ecuaţie de regresie liniară, de forma : y = a + bx, unde x reprezintă numărul de ordine al cutremurului, iar y reprezintă anul producerii lui. În acelaşi timp a şi b sunt constantele determinate prin metoda celor mai mici pătrate.În urma calculelor făcute pe baza acestor date s-a demonstrat că următorul cutremur de pământ cu numărul de ordine 7 se va produce în anul 2010. Valoarea centrală prognozată, care devine limita maximă- deoarece regula de producere a cutremurelor de mare intensitate şi durată, din zona Vrancea, arată că diferenţa dintre anul producerii cutremurului precedent este, în mod alternativ, mai mare sau mai mică decât media (35 de ani, calculată prin ajustare 34,89 de ani). Deoarece s-a constatat că cele mai mari cutremure au avut loc în majoritatea cazurilor toamna, se poate trage concluzia că viitorul mare seism se va produce între septembrie-noiembrie 2010.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top