Fără categorie

La sfârşitul lui aprilie, în oraşul lui Băsescu au fost celebraţi veteranii de război

Titlul «veteran de război» a fost instituit de Carol I, în 1902

În anul 1902, regele Carol I a instituit titlul de Veteran de Război, prin Decret Regal, motiv pentru care, Guvernul României, în data de 10 octombrie 2007, a decis ca în fiecare an, la data de 29 aprilie, să se sărbătorească  “Ziua Veteranilor de Război”. Astfel, majoritatea primăriilor constănţene au organizat festivităţi în cadrul cărora au fost celebraţi vitejii ce au luptat în război. Administraţia publică locală din comuna Cumpăna, în parteneriat cu Asociaţia Naţională «Cultul Eroilor» din Constanţa, Asociaţia de Dezvoltare Comunitară Cumpăna, Grupul Şcolar Cumpăna, Grădiniţa «Sfânta Maria» din comună şi-au cinstit veteranii de război, prin organizarea unor manifestări omagiale. Evenimentul a avut loc în sala mică a Casei de Cultură din localitate. Festivitatea a cuprins momente artistice dedicate veteranilor de război de către copiii din Cumpăna. Invitaţii s-au bucurat de prezenţa generalului de aviaţie, Preşedintele Uniunii Veteranilor de Război, filiala din Constanţa. «Fiecare dintre noi avem o consideraţie şi un respect cu totul deosebite faţă de eroii căzuţi la datorie pe câmpul de onoare, iar pe eroii care încă mai sunt printre noi, îi evocăm ori de câte ori avem prilejul», a declarat primarul comunei, Mariana Gâju.

Un articol de Andreea PAVEL

Din 77 de eroi, în Murfatlar mai trăiesc doar cinci

Ziua veteranilor de război a fost sărbătorită şi în oraşul natal al preşedintelui Băsescu. Ca semn de recunoaştere a meritelor deosebite ale celor care au luptat pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României, autorităţile publice locale din oraşul Murfatlar au organizat o întâlnire cu veteranii de război. Din cei 77 de eroi cu care se mândreşte localitatea administrată de primarul Gheorghe Cojocaru, doar cinci mai trăiesc astăzi. Dintre aceştia, doar trei au putut să participe la întâlnirea cu şeful administraţiei locale, din cadrul festivităţilor de celebrare a curajului cu care ne-au reprezentat în război. Marin Pieleanu (91 de ani), care a luptat atât pe frontul de vest, cât şi pe cel de est, Traian Vrăjescu (87 de ani) şi Ion Crăciun (88 de ani). Toţi trei sunt posesorii a două decoraţii, crucea comemorativă si medalia obţinută cu ocazia eliberării de sub jugul fascist. Sărbătorirea acestei zile a constituit atât un prilej de omagiere a eroilor căzuţi la datorie, cât şi un moment de apreciere pentru veteranii de război. Primarul oraşului Murfatlar le-a transmis veteranilor de război, următoarele: “La acest moment aniversar, cu valoare de simbol, mă înclin cu recunoştinţă în faţa dumneavoastră, celor care aţi crezut în idealurile de libertate şi independenţă ale poporului român”. Cu această ocazie s-au înmânat diplome, s-au depănat amintiri, adevărate lecţii de istorie şi de viaţă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru generaţia contemporană.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top