Opinii

1 Mai muncitoresc, transformat în serbare câmpenească

Ce au oferit primarii constănţeni, localnicilor, în mini-vacanţă?

Începutul celei din urmă luni din primăvara unui an tulbure a adus cu sine, parcă pentru prima oară în 2010, petrecerea şi voia bună, în comunele constănţene. Nu este primul an când şefii administraţiilor locale transformă sărbătoarea dedicată zilei de 1 Mai, în serbare câmpenească. Muzica populară, nelipsiţii mititei şi berea, pajiştile de verdeaţă sau pădurile, hohotele de râs şi aerul curat au completat atmosfera relaxantă din prima mini-vacanţă a acestui an. Lupte tătăreşti, lasere şi artificii, sau tradiţionalism? Cum au ales să sărbătorească unii primari ai comunelor constănţene, alături de localnici, vă invităm să citiţi în rândurile ce urmează.

Un articol de Andreea PAVEL

 

Kureş tătăresc la Valu lui Traian, în colaborare cu UDTTR

În comuna Valu lui Traian, petrecerea este la ea acasă, atunci când vine vorba de serbări câmpeneşti, la fel cum, tot aici, munca este la ea acasă, atunci când vine vorba de proiecte europene. Astfel, Consiliul Local Valu lui Traian, în colaborare cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, a organizat pe data de 1 mai, în pădurea de la intrare în comună, spectacolul tradiţional de Kureş (lupte tătăreşti). Primarul localităţii, Florin Mitroi, a precizat faptul că tradiţia Kureşului este respectată încă din primul an de mandat al acestuia: „Minoritatea turco-tătară reprezintă 20% din populaţia comunei, aşa că este normal ca sărbătorile lor să se bucure de aceeaşi popularitate ca şi ale noastre”, a declarat Florin Mitroi. Şi pentru că ne aflăm în perioada deschiderii sezonului de păşunat, Florin Mitroi a lansat, cu această ocazie, invitaţia la serbarea câmpenească ce va fi organizată pe 9 mai, pe dealul de la Valea Seacă. La eveniment sunt asteptaţi să participe peste 5000 de oameni, care vor fi întâmpinaţi cu vin, bere şi mici. Au fost invitaţi atât reprezentanţi ai administraţiilor publice din judeţ, cât şi ai instituţiilor deconcentrate. Spectacolul oferit cu această ocazie va fi susţinut de nume mari ale muzicii populare româneşti, precum Nemuritorii, Mariana Edulescu, Nicu Albu, Liliana Mitrana, Ionuţ Petreală ş.a. Nu în ultimul rând, se vor organiza şi expoziţia tradiţională de animale de rasă, şi concursurile de călărie. Deschiderea oficială va avea loc la ora 12:30.

Petrecere pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră, la Cumpăna

Cum era de aşteptat, Primăria Cumpăna a împăcat gusturile tuturor generaţiilor din localitate: muzică populară pentru cei mai înţelepţi, discotecă pentru tineri, aer liber şi pajişte pentru distracţia şi jocurile celor mici. Ca în fiecare an, Mariana Gâju, primarul localităţii a ales drept loc pentru serbarea câmpenească malul Canalului Dunăre – Marea Neagră, parcă în încercarea de a împăca trecutul cu viitorul şi a îngropa amintirile sumbre legate de „epoca de aur”: „1 Mai este o sărbătoare a muncii, o sărbătoare europeană, consacrată şi recunoscută de majoritatea popoarelor. Este o sărbătoare a celor ce muncesc şi aici se includ toţi cei care consideră că fac acest lucru. Faptul că este preluată în unanimitate de alte naţiuni europene face ca poporul nostru să manifeste nu numai în creaţiile ce-i aparţin exclusiv, ci şi în modul în care asimilează motivele de mare circulaţie”, a delarat edilul. Astfel, Consiliul Local al comunei Cumpăna a invitat localnicii să petreacă în cadrul unei serbări câmpeneşti de toată frumuseţea. Atmosfera de petrecere şi voia bună au fost completate de ansamblul folcloric ”Muguraşii Cumpenei”, coordonat de instructorul Constantin Olteanu, precum şi de formaţii de muzică populară din localitatea Cumpăna. „Ambasadorii comunei Cumpăna, adică cei mai frumoşi artişti, au prezentat în aer liber, pentru toţi invitaţii, un spectacol de suflet”, a adăugat Mariana Gâju. Tinerii, de asemenea, au avut parte de un spectacol pe cinste. Aceştia au avut parte de dans sport, muzică uşoară şi discotecă în aer liber pe parcursul întregii seri.

Bucureştiul s-a mutat pentru o zi la Peştera

Cum a fost posibil asta? Simplu: Valentin Vrabie, primarul comunei Peştera, a invitat vedete de seamă, pe care, de altfel, localnicii le puteau admira doar la televizor, să petreacă în comuna constănţeană. Zis şi făcut, nume consacrate precum Mihai Mitoşeru, Andra, Andreea Bănică, Aurel Moldoveanu, Maria Dragomiroiu au fost responsabili cu veselia, pe 1 Mai, la Peştera. De departe cea mai „tare” petrecere, aceasta a fost organizată în pădure, între localităţile Izvorul Mare şi Peştera. Programul a început la ora 11:00, cu un program de lupte tătăreşti, numite „kureş”. Apoi, artiştii cei mai îndrăgiţi de locuitorii comunei i-au încântat pe aceştia până au uitat de grijile cotidiene:  Aurel Moldoveanu, Maria Dragomiroiu, Geta Postolache, Andreea Bănică, Ştefania Puiu, Andra, Alexandru Jula şi formaţiile Azur şi Crăiţele. Locul în care a fost organizată petrecerea a fost „amenajat” cu standuri de unde se puteau cumpăra mici şi bere, fără de care serbarea n-ar fi fost completă. Focul de artificii şi jocul de lasere au marcat încheierea petrecerii, târziu, în noapte.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top