Ştiri

Premierul Ponta pasează responsabilitatea pe umerii edililor

Primarii județelor Tulcea și Constanța vorbesc despre mărirea taxelor și impozitelor locale

Guvernul Ponta  a anunţat că fiecare primar al României are dreptul de a decide dacă măreşte sau nu taxele şi impozitele locale cu 16%. Am discutat cu o parte dintre primarii judeţelor Constanţa și Tulcea despre cât de oportună este această măsură, de a lăsa la latidunea lor o decizie care afectează populaţia. Surprinzător sau nu, majoritatea edililor intervievaţi au anunţat că nu vor mări taxele, acestea urmând să rămână la nivelul celor de anul trecut. Cei mai mulţi dintre primarii judeţului speră să rezolve problemele comunităţii cu ajutorul proiectelor europene, fiind conştienţi de starea pauperă a oamenilor din localităţile pe care le conduc. S-a spus, la un moment dat, că primarii care nu măresc taxele şi impozitele locale nu trebuie să mai aştepte bani de la Guvern. Edilii consideră că problema nu se pune în acest mod şi sunt convinşi că se pot baza cel puţin pe sume identice bugetului din 2012.

Gheorghe Hânsă – primar oraş Cernavodă – „Consider că această decizie, de a lăsa mărirea taxelor şi impozitelor la latitudinea edililor din teritoriu este o măsură bună a Guvernului, un element de autonomie. Noi am decis să menţinem taxele şi impozitele la nivelul anului trecut, pentru că lumea este săracă, dar am luat şi o măsură conformă cu recomandările primite. Astfel, noi, la Cernavodă, am decis să mărim cu 16% sancţiunile pentru nerespectarea termenelor de plată la aceste taxe şi impozite locale. Astfel, cine este corect şi îşi plăteşte taxele, nu resimte în niciun fel vreo creştere, în timp ce acela care nu achită la termen, primeşte o amendă mai mare. Toate taxele pe clădiri, terenuri sau maşini au rămas ca anul trecut, însă dacă proprietarul întârzie… atunci scoate mai mulţi bani din buzunar. Am auzit şi eu acest zvon, conform căruia cine nu măreşte taxele, nu trebuie să se aştepte la bani de la Guvern. Nu îl comentez dar pot spune că noi putem sta liniştiţi, pentru că într-un fel, am instrumentat problema într-un mod pozitiv, din ambele puncte de vedere, în sensul că nu am mărit taxele pentru ca oamenii să nu aibă de suferit dar, în acelaşi timp, obţinem bani în plus de la acele întârzieri de plată. Priorităţile noastre sunt asigurarea unui decent nivel de trai pentru locuitorii oraşului Cernavodă dar şi rezolvarea problemelor pe care le întâmpină comunitatea. Noi avem multe proiecte, anul acesta, care, odată realizate, ar face mai uşor traiul locuitorilor de aici. Astfel, vom relua lucrările la Centrul pentru Copii şi Tineret, prin Centrala Nucleară, un proiect abandonat în urmă cu vreo 2 ani. De asemenea, avem în plan extinderea reţelei de canalizare, cu bani europeni, prin intermediul RAJA, de pe urma acestui program urmând să avem într-un final, alte 25-30 de străzi incluse în acest sistem. Un alt obiectiv apropiat este cel legat de anveloparea blocurilor dar şi cel de realizare al unor locuinţe sociale, după modelul Mazăre. La acest ultim punct, vreau să spun că vom avea cam 40 de locuinţe de acest fel, finalizate până la finalul anului. Toate aceste proiecte depind însă implicit de bugetul pe care îl vom avea la dispoziţie. Nu avem încă sume fixe, pentru că nu putem vota bugetul local, atât timp cât nu îl ştim pe cel naţional.”

Valentin Vrabie – primar comuna Peştera – „Decizia de a se lăsa la latitudinea primarilor această problemă a taxelor şi impozitelor cred că este una oportună. Mult mai bine ar fi fost însă ca această decizie să fie una permanentă şi nu doar pentru o lună de zile. Primarii ştiu cel mai bine care sunt problemele comunităţilor pe care ei le conduc. A lăsa această problemă pe mâna lor doar pentru un an de zile este însă, cred eu, mai mult o încercare de a păcăli oamenii, de a arăta, într-un fel, că se face ceva. Noi am adoptat deja hotărârea, taxele şi impozitele locale, la noi la Peştera, rămân cele de la nivelul anului 2012. Pentru ca traiul localnicilor să fie unul şi mai uşor, am eliminat taxa de habitat şi am redus cu 50% taxa la apă, aşa că putem anunţa pe toţi locuitorii comunei noastre că nu mărim niciun fel de taxe. Eu spun că nu din aceste taxe şi impozite locale trebuie să facă rost de bani primarii României. Fiecare trebuie să se gospodărească singur, în funcţie de problemele comunităţii pe care o conduce. Ideea mea de administraţie publică este alta. Primăriile trebuie să producă singure, să identifice alte surse legale de obţinere a fondurilor, nu să aştepte la mână întinsă. Că cine nu măreşte taxele, nu va primi bani de la Guvern este, în opinia mea, un şantaj politic dar nu trebuie să ne speriem. Eu sunt obişnuit să nu primesc nimic de la nimeni şi să rezolv problemele comunităţii prin propriile forţe. După părerea mea, ar trebui să se schimbe Codul Fiscal, astfel încât nivelul taxelor şi impozitelor locale să fie lăsat la latitudinea Consiliilor Locale.”  

Gheorghe Popescu – primar comuna Fântânele – „Sincer nu mi se pare o decizie oportună de a lăsa această decizie pe umerii primarilor. Nu s-a mers la o descentralizare totală, aşa cum ar fi trebuit.  Ar fi fost foarte bine să se aplice Condul Fiscal şi gata. Aşa însă, primarului i se pune practic de gât o nouă sarcină, nu i se face niciun favor. El rămâne descoperit: dacă măreşte taxele se pune rău cu localitatea, dacă nu le măreşte, atunci are de suferit la capitolul buget de la stat. Eu, personal, la Fântânele, nu voi mări taxele dar în situaţia noastră sunt foarte puţine primării. Noi ne permitem să facem o reducere de 16% pentru a nu mări aceste taxe, pentru că avem investitori care au alocate bugete pentru investiţii în comuna noastră, în fiecare an. Alţii însă nu au acest avantaj. 2012 a fost un an foarte prost pentru agricultură, cu multă secetă iar oamenii nu mai suportă alte taxe. Per general, este o decizie care afectează foarte multe dintre comunităţi iar primarului, aşa cum spuneam, i se atârnă o piatră de gât, este expus, fără să aibă niciun sprijin”

Dumitru Dragu –  primar comuna Târguşor – „Momentan, nu cred că este o decizie oportună, aceasta de creştere a taxelor şi impozitelor. Noi am hotărât să nu mărim nivelul lor, acestea rămân la fel ca în 2012, cu toate că la sfârşitul anului, ele vor deveni mai mari cu 20%. Ar fi fost mult mai bine să se mărească la începutul acestui an cu un 10% iar apoi să se impună şi restul. Nu s-a făcut aşa şi cred că anul 2014 va fi unul greu, atunci când acea mărire de 20% va fi aplicată. Problema „nu ai mărit taxele, nu iei bani de la Guvern” nu este chiar aşa cum a fost percepută. Lucrurile stau, de fapt altfel, în sensul că dacă tu, ca primar, nu ai mărit, atunci vei primi de la stat, tot atâţi bani câţi ai luat şi cu un an în urmă. În principiu, noi, aici la Târguşor, vom proceda ca şi până acum. Oricum, chiar şi cu acei 20% de la sfârşitul anului, nu se va face prea mare lucru, nu vor veni îndeajuns de mulţi bani ca să ne rezolve toate problemele. Pentru ca celor din comuna noastră să le fie cât mai uşor, noi îi chemăm să îşi plătească taxele şi impozitele până în martie, pentru că până atunci au reducere 10% pentru unele dintre acestea. Noi avem destule proiecte şi sperăm să le realizăm pe toate, însă, nu depinde întotdeauna numai de noi, ci şi de modul în care aceste programe sunt finalizate, pentru a fi accesaţi banii necesari, din diverse surse.”

Titu Neague – primar comuna Bărăganu – „Este bine că primarii sunt cei care hotărăsc dacă taxele şi impozitele se măresc sau nu. Este o decizie oportună, pentru că fiecare se gospodăreşte cum ştie şi cum poate. Noi nu mărim aceste taxe, le lăsăm aşa cum sunt, pentru a nu îi încărca pe oameni. Noi, la Bărăganu, chiar am încercat să mişcorăm unele dintre aceste taxe şi impozite, pentru a face mai uşoară viaţa locuitorilor. Totul depinde de modul în care te gospodăreşti. Nu cred că Guvernul condiţionează trimiterea de bani către comunităţi de mărirea acestor taxe şi impozite. Mai degrabă, este cu totul altceva, în sensul că premierul Ponta a spus că cei care au posibilitatea să obţină bani din proiecte europene, să o facă, astfel încât, prin realizarea acestor programe, să nu mai depindă doar de fondurile de la Guvern. Revenind la problema comunităţii Bărăganu, eu sunt optimist, atunci când vorbim de anul 2013. Mai tăiem din alte locuri, unde se poate, mai facem economie, indentificăm surse legale şi moduri de rezolvare a unor probleme şi în acest fel, sper să facem cât mai multe lucruri bune şi să ne descurcăm, fără să fim atenţi la ceea ce se întâmplă în alte comunităţi.”

Ioan Herdean – primar comuna Istria – „Nu pot spune dacă este sau nu o decizie oportună, dar ea trebuie aplicată, ţinându-se însă cont şi de nevoile şi posibilităţile comunităţii. Sperăm ca banii care vor veni de la stat să fie cel puţin la nivelul celor primiţi în 2012. Probleme de rezolvat sunt foarte multe dar sperăm ca totul să fie bine. Pentru noi, fondurile europene contează foarte mult, pentru că bugetele nu sunt îndeajuns de mari pentru a acoperi toate domeniile. Banii europeni contează enorm iar în trecut astfel de fonduri ne-au ajutat să rezolvăm multe dintre problemele comunităţii. Istria este o localitate cu un potenţial turistic extraordinar, cu o istorie impresionantă iar obiectivele de pe raza comunei sunt cunoscute atât în ţară cât şi peste hotare. Modul de realizare al proiectelor realizate pe aceste subiecte, turism – istorie, implică obţinerea unor sume importante, care ulterior sunt folosite exclusiv la rezolvarea problemelor comunităţii, pentru ridicarea nivelului de trai”

Georgian Caraman  primar oraș Babadag –  Cred că ne aflăm n situația n care suntem obligați să mărim taxele și impozitele locale. La noi a avut loc prima ședintă de Consiliu Local, iar acum știm exact despre ce este vorba. ホn cadrul următoarei ședințe de Consiliu, vom mări toate taxele și impozitele cu un procent de 10%. Dat fiind faptul că din 2014 va trebui să mărim aceste taxe cu 16%, ne-am gndit că ar fi mai bine să facem aceste majorări n două tranșe. Mai exact, la nceputul acestui an, vom majora cu 10 %, iar n decembrie 2013 cu 6%. Nu ne putem expune riscului de a nu primi bani de la bugetul de stat, așa cum s-a spus, n cazul n care nu am face aceste majorări.
Nu știu dacă colegii mei întâmpină aceleași probleme, dar la noi banii pe taxe și impozite se strâng foarte greu. În niciun caz nu ajungem la o sumă care să acopere cheltuielile Consiliului Local Babadag. Reușim să acoperim aceste cheltuieli cu ajutorul sumelor defalcate primite de la buget.”

Nicolae Ianuș  primar comuna Baia – Consider că măsura Guvernului de a ne lăsa pe noi, primăriile, să decidem mărirea sau menținerea taxelor și impozitelor locale, este una corectă. Noi nu am ajuns ncă la discuția majorării la nivel local, dar cu siguranță vor exista și n cazul nostru majorări, cu un procent ct mai scăzut posibil. Din păcate, acești bani nu sunt suficienți pentru acoperirea cheltuielilor comunei, nu ar fi nici dacă am majora cu maximum de procente, de 16%.
Cred că afirmația domnului Victor Ponta conform căreia, primăriile ce nu măresc aceste taxe nu vor primi bani de la bugetul de stat este mai mult un imbold din partea dânsului să ne implicăm și noi cât mai mult, să colectăm cât mai mulți bani. Este o stimulare, să nu așteptăm mereu bani de la bugetul de stat. Dacă premierul a spus așa, probabil că vor da bani doar celor ce colectează, celor ce se ocupă. Cum sunt împărțiți și gestionați apoi acești bani, rămâne de văzut.
Din punctul meu de vedere soluția corectă ar fi să avem noi control absolut, să fim independenți, fiecare să se gospodărească cum știe el mai bine. Comuna în care nu se fac încasări și lucrurile nu merg bine, să se dizolve și să se  alipească la o altă comună. Eu așa văd lucrurile.”

Viorica Donciu  primar comuna Ceamurlia de Jos – Guvernul ne-a lăsat pe noi să alegem dacă vom mări taxele și impozitele locale. Nu cred că a fost cel mai bun lucru nsă, pentru că au lăsat grija pe umerii noștri, Consiliul Local Ceamurlia de Jos a decis menținerea taxelor din 2012. Cred că dacă reușim să ne organizăm și să adunăm toate taxele locale vom acoperi cheltuielile.
Nu cred că domnul prim-ministru va face întocmai cum a afirmat, și să nu ne dea bani de la bugetul de stat dacă nu vom executa aceste majorări. Sper că nu va face asta. Vom mări și noi taxele de timbru pentru certificatul fiscal, alte taxe existente în cadrul Consiliului Local, dar taxele și impozitele pentru case și terenuri nu le mărim deocamdată, vor rămâne la același nivel cu cele din 2012.”

Sorin Vals – primar comuna Greci – Propunerea mea pentru Consiliul Local a fost să mărim taxele și impozitele cu 16 %, pentru că, de fapt, nu vorbim de  o mărire, vorbim de o reactualizare a acestor sume cu rata inflației. Cu toate acestea, acești bani nu sunt suficienți pentru acoperirea cheltuielilor comunei.
Poate că  afirmația premierului în legătură cu neacordarea banilor de la bugetul de stat în cazul în care consiliile locale nu aplică majorarea de 16% a fost prea directă, dar mi se pare o idee cât se poate de corectă. Nu este corect să te culci pe o ureche că primești din altă parte bani și să nu aduni taxele, să nu le actualizezi. E ca și cum un comerciant, vinde cu prețul vechi produsul, iar când se duce să se aprovizioneze, nu mai are bani.”

Dumitru Nicoară  primar comuna Jijila – Sunt de acord cu opțiunea guvernului de a ne lăsa pe noi primarii, mai exact consiliile locale, să alegem procentul cu care se vor mări taxele și impozitele. Asta cred eu că nseamnă autonomie locală. Și pnă la urmă, fiecare reușește să și facă treaba n funcție de cum și drămuiește banii. Noi am mărit aceste taxe, n raport cu rata inflației de 16%. ホncasările de la bugetul local sunt scăzute. Tot ce am putea face cu acești bani ar fi să plătim facturile școlilor, primăriei etc. Nu am mai putea vorbi n acest caz de proiecte de dezvoltare.
Nu cred că domnul prim-ministru poate lua măsura ca cei ce nu vor aplica aceste majorări, să nu mai primească bani din partea bugetului de stat. Știm cu toții că acești bani nu sunt de ajuns. Sau poate că mă înșel eu, și primăriile care nu vor să indexeze cu rata inflației bugetul local, sunt primării care au bani îndeajuns.
Dacă este să privim această situație prin prisma contribuabilului, populația este săracă, iar aceste majorări ar fi ultimul lucru pe care și l-ar dori. Cu toate acestea, majorarea este un lucru normal, pe care toată lumea îl știa. Nu înțeleg zarva produsă în jurul acestui subiect. La fel de bine știut este și faptul că dacă nu majorăm anul acesta taxele și impozitele locale, în 2014 suntem oricum obligați să o facem.”

Ștefan Ilie  primar comuna Luncavița – Noi primăriile, unitățile administrativ teritoriale avem posibilitatea de a duce o cotă adițională ntre 0 (zero)  și 20%  peste nivelurile pe care le impune legea, de la Revoluție pnă n prezent. Ordonanța de guvern numărul 1 pe 2013 dă posibilitate primarilor să reducă de la nivelul cotelor din 2013. Conform codului fiscal, din 3 n 3 ani taxele și impozitele se indexează cu indicele de inflație calculat n cei trei ani. ホn fiecare an n schimb, primăriile pot mări de la 0 la 20% orice fel de  taxă. Guvernul nu le mărește, ci stabilește nivelul, nivel care din 3 n 3 ani se indexează cu rata inflației. Dacă rata inflației era n scădere, acestea ar fi scăzut. ホn consecință domnul Victor Ponta a făcut o greșeală neștiind aceste lucruri, și a spus să rămnă la latitudinea primarilor, apoi și-a dat seama că a greșit. Astfel, a dat pe 28 decembrie o Hotărre de Guvern nr.1309 pe 2012 n care stabilește nivelurile legale după care toate primăriile din Romnia trebuie să funcționeze. Adică anexele din hotărrea de guvern nr.1309 pe 2012, din 28 decembrie, stabilesc nivelurile  pentru următorii 3 ani. Ca să dreagă ce a spus, a dat posibilitate primăriilor, prin ordonanța de guvern nr.1 pe 2013, să reducă pnă la nivelurile din 2012, adică la cele constituționale. Nu mi se pare oportun acest lucru, pentru că oportun este ca primarului să i dai posibilitatea doar să le poată mări ntre 0 și 20 %  față de cele stabilite de statul romn. Această ordonanță a fost deja atacată de Institutul pentru Politici Fiscale și sunt convins că va fi declarată, mai devreme sau mai trziu, nelegală. Pentru că noi nu putem face politici neeuropene și prin decizia noastră să atacăm normele din codul fiscal. Dar conform legii, la ora actuală un primar, prin propunerea sa la ședința de consiliu, poate diminua nivelul taxelor din 2013 pnă la nivelul celor din 2012. Procentul este hotărt de Consiliul Local. Nu mi se pare oportun, ba chiar mai mult, mi se pare o măsură populistă. Primarii trebuie să știe nsă, că n cazul n care propun diminuarea veniturilor, trebuie să prezinte o listă de cheltuieli la care renunță. ホn anexa hotărrii de consiliul local ei trebuie să propună o serie de cheltuieli la care trebuie să renunțe n timpul anului, sau o serie de alte taxe locale pe care le măresc pentru a putea crea astfel un echilibru. Mai devreme sau mai trziu această ordonanță revine la normal, pentru că această derogare este doar pentru anul 2013. La noi n comună se vor menține taxele constituționale, adică cele stabilite prin Hotărrea de Guvern nr.1309 pe 2012 din 28 decembrie. Din punctul meu de vedere această derogare este imposibilă din simplul motiv că există deja o altă  derogare n această situație. Dacă cetățenii vin să plătească taxele pnă n data de 31 martie, beneficiază de o bonificație de 10%. Practic, ajung să plătească n plus doar un procent de 6%. Dacă unele dintre Consiliile Locale vor face aceste derogări, o să vedeți că Finanțele și Curtea de Conturi se vor sesiza și, cu siguranță, această lege va fi declarată neconstituțională. Pentru că este imposibil ca un consiliu local să decidă n defavoarea unei legi, chiar dacă beneficiază de o ordonanță de guvern. Această ordonanță de guvern anulează o lege organică ce este n codul fiscal.
La noi în comună, banii încasați din aceste impozite și taxe sunt suficienți pentru acoperirea cheltuielilor. Nu știu dacă toată lumea știe, însă pentru aplicarea acestor taxe și impozite locale, orice primărie beneficiază de o formulă de calcul în funcție de gradul de gradul de colectare a taxelor și impozitelor. Când într-o localitate își desfășoară activitatea mai multe societăți, din taxa pe valoarea adăugată din impozitul pe profit care se repartizează la nivelul statului, i se atribuie o cotă. Bani care fac parte tot din bugetul local al primăriei respective. Deci, pe lângă banii încasați din taxele locale, noi primim în fiecare an bani în funcție de ce am realizat în anul precedent. Mai exact, cât am încasat local, ce suprafață avem, care este numărul de locuitori și cât am contribuit la bugetul consolidat al statului din impozitele și taxele obținute de stat din teritoriul administrativ. Cu ele se acoperă minimul de cheltuieli. Asta nu înseamnă că noi trebuie să mărim taxele din localitate ca să ne acoperim alte pierderi  Dacă ar fi la cheremul fiecărui primar ca să nu mai dea bani în campania electorală, cum fac unii, nu e mai simplu să nu îi mai taxeze? Deci acest lucru nu trebuie să se întâmple pentru că primăria respectivă are nevoie de bani, de la salarii până la burse sociale, sau până la burse de studii pentru elevii buni la învățătură, sau indemnizațiile întreținătorilor persoanelor cu handicap deci aceste taxe trebuie să existe!”

Nicolae Topoleanu  primar oraș Măcin – Opțiunea guvernului de a lăsa la latitudinea noastră mărirea taxelor și impozitelor locale nu cred că este oportună. Noi  nu am mărit taxele populației din comuna noastră. Criza apasă pe toată lumea, dar momentan nu cred că era nevoie de această ambiguitate. Știți cum este, momentul alegerilor din decembrie s-a terminat, ne-am instalat și hai să ncepem cu birurile. Nici politic, nici omenește nu ar fi trebuit făcută această majorare. Afirmațiile domnului Victor Ponta sunt asemănătoare cu cele ale unui procuror. Noi ncercăm să gndim economic.
Prioritatea noastră în momentul de față este să ajungem la un grad de încasare cât se poate de ridicat, ca să putem susține proiectele. Suntem în discuție cu AOR și cu ACOR referitor la cadrul legislativ pentru majorarea sau menținerea acestor taxe, taxe ce ne permit să ne susținem proiectele aflate în derulare, sau cele din viitorul apropiat pe care vom fi nevoiți să le desfășurăm. În anii anteriori, în timpul guvernării trecute, gradul de încasare a fost de 37-47%. Acest aspect ridică un mare semn de întrebare… Situația este dificilă pentru că, pe deoparte, noi trebuie să mulțumim electoratul, dar totodată trebuie să încasăm aceste taxe. Sper să reușim să îi convingem pe oameni că plata acestora este un lucru normal și mai mult decât atât, un lucru benefic.”

Alexe Anastase  primar comuna Mihail Kogălniceanu – Guvernul a decis ca  primăriile să hotărască menținerea sau majorarea impozitelor și taxelor locale și nu cred că a fost cea mai bună decizie. Pentru noi, ca și edili ce venim n fața cetățeanului n campaniile electorale și promitem că nu vom majora impozite și taxe, că vom da scutiri și ajutoare sociale, mult mai comod ar fi fost ca această hotărre de guvern să fie foarte clară, să fie literă de lege cu caracter obligatoriu. ホn acest fel era asumată de guvern și nu de primarul ales de cetățean.  
Deocamdată nu știm dacă vom mări sau vom menține aceste taxe. Am avut o ședință de lucru în Consiliul Local, urmează ca săptămâna viitoare, în cadrul  următoarei ședințe, să deliberăm. În principiu, încercăm să ducem la îndeplinire hotărârea Guvernului din decembrie și cea din ianuarie. Comunele nu pot funcționa doar din încasările de pe urma impozitelor și taxelor. Gândindu-ne la unitățile administrativ teritoriale mici, întâlnim cazuri de comune cu un număr relativ mic de locuitori, dar cu o suprafață mai mare ca a unui oraș. Din punctul meu de vedere, atât în mediul rural cât și în cel urban, investițiile și costurile sunt aceleași. În astfel de situații, noi rămânem în continuare în grija guvernului și primim sume defalcate, alcătuite de Ministerul Finanțelor Publice. Dar situația majorării impozitelor și taxelor cu aceste procente, pentru o comună de nivelul comunei noastre, sunt nesemnificative pentru că gradul de sărăcie este destul de ridicat și astfel ajungem ca cei care au datorii către bugetul local să se înmulțească.
Nu cred că domnul Ponta s-a gândit să nu mai dea bani localităților unde nu se măresc taxele și impozitele. Cuvântul primului ministru este luat deseori în calcul deși nu este lege. Eu o văd mai mult ca pe o recomandare să majorăm în vederea menținerii deficitului bugetar al României. Chiar dacă a făcut această afirmație, rămâne doar o afirmație, neputând fi transformată în lege.
Măsura majorării impozitelor și taxelor este echitabilă, ținând cont de rata inflației. Mai ales că majorarea impozitelor și taxelor în raport cu coeficientul inflației este prevăzută de legea nr. 571 privind Codul Fiscal.”

Eugen Matei  primar comuna Peceneaga – Cred că lucrul cel mai ușor este să lași la latitudinea celor ce sunt mai aproape de cetățeni hotărrea de a majora impozitele și taxele locale. Cum este dată ordonanța acum, vrem nu vrem trebuie să majorăm taxele. Urmează să avem ședința de consiliu local, și consilierii vor decide dacă taxele se vor menține sau se vor majora. Banii nu vor fi niciodată de ajuns, dar dacă vor fi bine gestionați vor ajunge pentru strictul necesar… Eu văd această măsură ca fiind corectă. Mărirea  taxelor și impozitelor n vreme de criză nu este un lucru bun, dar este singura opțiune.

Neculai Sandu  primar comuna Turcoaia– Cred că este oportună opțiunea Guvernului de a lăsa la latitudinea primarilor mărirea taxelor și impozitelor locale, pentru că primarul știe ce are de făcut, ce putere are. El poate lua o decizie alături de Consiliul Local dacă mărește taxele sau nu, n funcție de bugetul pe care l are. Consiliul Local Turcoaia se află deocamdată n echilibru și sper ca anul acesta să nu mărim aceste taxe. ホncepnd cu anul 2014 le vom mări eșalonat.
În ceea ce privește afirmația domnului Victor Ponta cum că Consiliile Locale care nu vor mări taxele nu vor primi bani de la buget, consider că toate primăriile ar trebui sa beneficieze de fonduri de la guvern, desigur în funcție de numărul de locuitori și alte criterii obiective.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top