Litoralul românesc

Potopul din spatele promisiunilor electorale: accize majorate cu până la 30%!

În 2009, Becali o să mai joace la ruletă doar în grajdul oilor

Programul fiscal elaborat de Ministerul de Finanţe prevede majorarea accizelor şi contribuţiilor sociale, acţiune menită să crească veniturile la stat. Pe înţelesul tuturor, în vreme de criză, cu şomeri, lipsă de lichidităţi şi salarii micşorate, sau în cel mai bun caz, stagnante, taxele şi impozitele se vor mări.

Un articol de Andreea PAVEL

Senatorul Iulian Urban, cel care a făcut publică vestea pe blogul său, consideră că această creştere a unor taxe şi impozite nu este normală, întrucât nu se ţine cont de gradul ridicat de pauperizare, vecin cu falimentul, în care se zbat majoritatea firmelor româneşti şi a contribuabililor persoane fizice din România.
Ministerul Finanţelor a întocmit o serie de estimări care denotă faptul că impozitul pentru clădiri şi terenuri va creşte cel mai mult în 2009. În medie, acesta va fi mărit cu aproape 25% faţă de anul 2008. Astfel, la nivel local, autorităţile vor încasa din veniturile proprii un total de aproximativ opt milioane de lei. Şi accizele la carburanţi, tutun şi alcool vor fi majorate cu peste 30% faţă de anul precedent. Impozitul pe venit este un altul care va fi umflat cu 6,7 procente, asta însemnând o creştere de la 14,3 miliarde din 2008, la 15, 3 miliarde în 2009.

Creşterea economică promisă în campanie a făcut „boc”!

Nici în privinţa creşterii economice, senatorul nu e prea optimist. Previziunile arată căproducţia industrială va fi redusă cu unu la sută. În domeniul construcţiilor, creşterea va fi de 6%, în condiţiile în care, anul trecut a fost înregistrată o creştere de 26%. În agricultură este prognozată o creştere de 4,2 %, iar la exporturile de bunuri, doar 2,1 procente.

De amintit în acest context este faptul că reprezentanţii FMI ne-au avertizat cu privire la posibilitatea scăderii Produsului Intern Brut (PIB). Deşi, după alegeri, reprezentanţii PSD şi PD-L vorbeau despre necesitatea unei alianţe majoritare, aptă de a trece România cu bine din criză, iată că o dată înfăptuită o astfel de colaborare, rezultatele nu sunt nici pe departe îmbucurătoare. În afară de scandaluri, şomeri, scumpiri şi demiteri controversate, nu prea a rămas nimic în memoria românilor de la formarea Guvernului PD-L – PSD.

Mai mult, un raport al FMI făcut public la începutul lunii ianuarie arată clar că economia României de-abia dacă va fi resuscitată prin 2010. Specialiştii FMI au precizat că semnele crizei economice au început să fie resimţite încă de la sfârşitul anului 2008. Cu toate acestea, unii reprezentanţi politici nu s-au ferit să ne asigure că totul va fi bine şi că nu există motive reale de îngrijorare, totul fiind amplificat de mass-media. Şi pe când politicienii lansau afirmaţii care mai de care mai roze, în spatele lor situaţia se ”maronea” tot mai mult, cu fiecare zi ce trecea. În paralel cu starea în care se află ţara noastră, s-a ajuns la actuala situaţie în care FMI ne anunţă de o viitoare creştere economică, la nivel mondial, de doar jumătate de procent în 2009.Senatorul susţine că a susţinut amendamentul de protejare a românilor care au restanţe la bănci, şi care s-ar confrunta cu majorări ale dobânzilor cerute de bănci, tocmai pentru ca efectele crizei să nu fie ”decontate” de buzunarele românilor. Urban mai arată că prin noul buget, cuantumul contribuţiilor la asigurările sociale va urca la 31,3% (pentru condiţii normale de muncă), din care angajatorul va suporta 20,8%, iar salariatul 10,5%. Astfel, de la 1 aprilie, companiile vor plăti cu 2,8% în plus pentru fiecare angajat, în vreme ce salariaţii vor primi cu 1% mai puţini bani, dată fiind cota de creştere pentru asigurările sociale.

Luxul şi ruleta ”ovină”, mai scumpe în 2009

Cifrele sunt mai mari şi când vine vorba de contribuţiile sociale. Prognoza pe 2009 arată o creştere de 18 la sută, prin mărirea ratei de contribuţie la angajator cu 2,3 puncte şi cu un punct în cazul angajatului. Din fericire, nu ştim cum de cota unică de impozitare a scăpat de pompare. Aceasta rămâne la 16%, altminteri cu siguranţă am fi avut parte de show-uri interminabile între reprezentanţii partidelor politice, pentru încă o porţie de promisiuni deşarte. În schimb vor fi impuse taxe pe produse de lux şi va fi modificată legea privind taxele pe jocurile de noroc. De data aceasta, ultimele două măsuri nu pot fi considerate chiar aşa de rele. Vorba aceea, vrei lux, plăteşti. Iar dacă eşti Gigi Becali şi pierzi la ruletă, atunci du-te să-ţi aline oile buzunarul.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top