Litoralul românesc

Profesorii Academiei Navale deconspiră grave nereguli din cadrul instituţiei

Sistemul universitar militar din Constanţa, în pragul unui nou scandal de corupţie. Dacă în urmă cu aproximativ cinci ani, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” se confrunta cu un mare scandal legat de anumite aspecte ce priveau conduita morală şi acuzaţii de corupţie a unor anumiţi profesori, acum iată că, din păcate, apele par a se tulbura din nou. Recent, pe adresa redacţiei noastre, a fost primit un memoriu în care un grup de profesori revoltaţi din cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, sesizează câteva aspecte privind presupuse ilegalităţi produse de anumite persoane din cadrul instituţiei, chestiuni ce aduc, din nou, grave prejudicii morale şi de imagine asupra celei mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de marină din ţară.

Un articol de Ştefan Doru COPOŢ

Conform textului memoriului, în urmă cu ceva timp au fost scoase la concurs la Facultatea de Marină Civilă din cadrul Academiei Navale, mai multe posturi didactice printre care şi cea de conferenţiar universitar poz.7, disciplinele Psihologie şi sociologie militară, Psihologia organizaţiei şi psihologia educaţiei de la catedra Ştiinţe umaniste şi comportamentale, conform M.O. nr. 682 din 25.11.2008. În acest context, comandantul cdor. Dan Hăulică (susţin autorii memoriului), ar fi făcut mari presiuni în sensul scoaterii acestui post şi asta în situaţia în care disciplinele scoase la concurs totalizează un număr mic de ore în planurile de învăţământ şi nu se poate constitui o normă didactică. Nu cu mult timp înainte, unui cadru didactic, al aceleiaşi catedre de psihologie, nu i s-a prelungit contractul de muncă, la cerere (acesta împlinind vârsta de 65 de ani) pe motiv că nu există resurse financiare, dar pentru acest post didactic „scos la concurs”, problema  financiară nu s-ar mai fi pus. Pentru acest post a candidat nimeni altul decât psihologul instituţiei, Cojocaru Carmen. Legat de persoana acestui candidat, protestatarii susţin că nu ar fi întrunit condiţiile legale pentru a candida: „Dna psiholog acum opt ani era asistentă medicală, deci în opt ani a reuşit să termine o facultate şi să obţină titlul de doctor. Numai că pentru postul care candidează conform legii 128 din 1997, este necesară o vechime în învăţământ de 9 ani şi dacă nu a lucrat în învăţământ (cazul dumneaei), 15 ani.”

Candidatură cu cântec

Pentru a avea voie să candideze pe postul amintit, autorii memoriului susţin că psihologul Cojocaru Carmen, a obţinut o derogare de vechime conform art.56 din lege. Şi asta în contextul în care dumneaei nu ar fi avut cartea de muncă pentru funcţia de cadru didactic ci pentru cea de psiholog al unităţii. Argumentul conducerii a fost faptul că dânsa a predat (sporadic) în sistem plată cu ora din anul 2003. Profesorii revoltaţi susţin că această derogare a fost obţinută cu sprijinul preşedintelui comisiei de concurs, profesorul universitar doctor inginer Pruiu Anastase. Curios este faptul că, din informaţiile noastre, Pruiu Anastase este ştiut ca o persoană integră, fiind recunoscut şi în rândul studenţilor faptul că se numără printre puţinii profesori care nu acceptă compromisuri fie ele de orice natură.

Cu toate acestea, în opinia grupului protestatar, Pruiu Anastase s-ar fi prezentat în şedinţa Senatului din data de 30.01.2009, “cu un document semnat în nume personal şi nu cu acceptul celorlalţi membri ai comisiei prin care cere Senatului acordarea derogării  de vechime doamnei psiholog  cu toate că, în conformitate cu  legea menţionată mai sus, acest lucru trebuia cerut de Consiliul Profesoral al Facultăţii de Marină Civilă, evident dacă erau  îndeplinite condiţiile legale.” Ulterior obţinerii derogării, juristul instituţiei, Teşa Ion a dat avizul juridic de înscriere la concurs doamnei psiholog precum şi avizul de confirmare a legalităţii desfăşurării concursului cu toate că nu era îndeplinită, conform legii, condiţia de vechime.

Acuzaţiile aduse de autorii memoriului ating cote periculoase, mergând până acolo încât se afirmă că “dosarul de concurs al doamnei psiholog este unul fabricat şi nu reflectă realitatea din teren.”

Acest aspect pare a fi întărit de afirmaţia conform căreia avizul de participare la concurs a fost dat fără a se ţine cont de faptul că doamna candidat nu avea vechimea legală necesară iar derogarea de vechime se acordă doar candidaţilor care au fost încadraţi ca şi cadre didactice. În acest sens, adeverinţa de personal din dosarul de concurs a candidatei ar fi dovada afirmaţiilor de mai sus.

Acuzaţii grave

Acelaşi grup de profesori revoltaţi susţin în memoriul respectiv faptul că “doamna psiholog, întrucât nu este încadrată ca şi cadru didactic trebuia să susţină în faţa comisiei de concurs o prelegere publică lucru care nu s-a întâmplat preşedintele comisiei motivând că doamna a activat în învăţământ la plata cu ora. Ce nu ştie (şi ar trebui să ştie) preşedintele comisiei de concurs, este că doamna a desfăşurat activităţi didactice în sistem “plata cu ora” specifice funcţiei de asistent (care după cum se ştie nu are drept de predare)..” După cum se observă, în opinia reclamanţilor, s-au comis o serie întreagă de ilegalităţi.

Nici comandorul Dan Hăulică nu a scăpat de cerneala profesorilor nemulţumiţi, acesta fiind acuzat că ar fi cunoscut şi-ar fi dat concursul şi interesul pentru ca “afacerea” să fie rezolvată: „Toate aceste nu puteau avea loc fără concursul şi cu interesul domnului comandant, cdor. Dan Hăulică. Dumnealui a influenţat pe toţi factorii de conducere, a dirijat toate  etapele concursului şi a făcut presiuni imense recurgând la ameninţări voalate, astfel încât dosarul să treacă fără probleme până la nivel de Senat. „

Apelând la mijloacele mediatice oferite de presă,”grupul de foşti şi actuali profesori nemulţumiţi de fărădelegile ce s-au produs în ultima vreme” speră să sesizeze Ministerul Educaţiei şi nu Statul Major al Forţelor Navale de care aparţine Academia Navală,( din motive care depind de anumite relaţii la nivel înalt ale celor implicaţi în scandal), şi chiar Direcţia Naţională Anticorupţie fiind la urma urmei – în opinia lor – un caz clar de corupţie. De asemenea, situaţia sesizată ar putea fi lămurită chiar şi de cei de la Consiliul Naţional de Evaluare a Diplomelor şi Titlurilor Universitare din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, eventualele nereguli putând fi depistate în măsura în care acestea chiar există.

De ani de zile, în cadrul Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” activează o grupare anonimă conservatoare de foşti şi actuali profesori universitari, cu presupuse legături în serviciul de contrainformaţii al armatei – DIA, a căror misiune (în funcţie de anumite interese) este cea de a deconspira „găştile” şi activitatea lor. Ţinem să amintim aici, că autorii acelor „Armaghedoane din marina militară”, au trimis mesaje foarte documentate anumitor publicaţii, în vederea declanşării la nivel oficial al „vânătorilor de capete” din diferite instituţii ale Marinei Militare.  Este de ştiut faptul că rapoartele interne care vizează acest gen de aspecte, trebuie autentificate prin semnături, fapt care ar conduce la deconspirarea membrilor acelei grupări. Chiar şi aşa, se pare că la nivel superior, dacă au fost făcute aceste rapoarte, au fost muşamalizate, şi de aceea se preferă expunerea lor întâi în presă. În cazul pomenit mai sus, memoriul care pare a fi scris, documentat şi remis redacţiei noastre cam tot de aceiaşi membri ai grupării ulterior amintite, nu poate fi lămurit decât de o anchetă internă comandată de responsabilii ministeriali. De asemenea lăsăm oportunitatea şi celor vizaţi în acest subiect să-şi facă publică opinia pe adresa redacţiei noastre.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top