Ştiri

Ponta vrea înapoi banii primiţi de primării

A fost păcăleală de 1 aprilie?

Pe 1 aprilie a.c., fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu şi liderii Coaliţiei de guvernare ajunseseră la un acord pentru alocarea unor sume de bani, din fondul de urgenţă, pentru proiectele pe care primăriile le aveau în derulare. Unii au făcut glume legate de data la care s-a stabilit alocarea banilor, 1 aprilie fiind cunoscută drept „ziua păcălelilor”. Pentru o vreme se pare că decizia fostului Guvern nu a fost o glumă, iar cele mai multe dintre primăriile norocoase au cheltuit banii încă de a doua zi după ce le-au intrat în conturi. Lucrurile aveau să se schimbe repede însă. O dată cu schimbarea Guvernului şi cu învestirea lui Victor Ponta în funcţia de premier, lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată şi decizia lui Ungureanu pare să se fi transformat într-o… poantă! Primarii au fost înştiinţaţi că trebuie să dea banii înapoi. Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu edilii constănţeni pentru a deschide o dezbatere pe acest subiect şi pentru a vedea cum comentează aceştia  schimbările făcute de Guvern, o dată cu schimbările politice ale liderilor instituţiei.

Un articol de Andreea PAVEL
Cristian Andrei LEONTE

Dau primarii banii înapoi?

Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă, a menţionat că a cheltuit banii încă din prima zi, după ce i-a primit. Acesta îl acuză pe Victor Ponta de faptul că nu cunoaşte faptul că o lege nu se poate aplica retroactiv. Primarul a declarat faptul că, deşi a acoperit o parte din datorii cu suma primită, administraţia locală din Poarta Albă încă mai are de achitat facturi. Vasile Delicoti a mai menţionat faptul că nu are cum să restituie ceva ce nu mai există şi că se oferă să îi dea sfaturi noului premier în ce priveşte domeniul legislativ.

Ion Oprea, primarul comunei Săcele,  a declarat că i se pare normal ca cei care într-adevăr au primit mulţi bani, să-i dea înapoi. După acest criteriu, primarul este de acord cu HG 255. „Unii primesc foarte mulţi bani, alţii deloc. Eu n-am primit de vreo doi-trei ani, nici nu mai ştiu de când. Deci dacă Guvernul vrea să facă vreo schimbare, ar fi normal să o facă după alte criterii: să vadă care sunt primăriile ghiftuite de câţi bani au primit, să le ia banii şi să îi dea la primăriile care n-au primit niciodată, sau foarte puţin. Dar să iei banii înapoi pur şi simplu, nu este normal. Primarii respectivi poate şi-au achitat vreun proiect, vreo datorie, sau i-au folosit pentru achitarea vreunui studiu etc. Nu poţi să vii să le iei banii, după ce ei şi-au făcut planuri cu banii respectivi, doar pentru s-a schimbat Guvernul şi dai totul peste cap”, a conchis primarul Ion Oprea.

Traian Cristea, primarul comunei Costineşti, a primit suma de patru miliarde de lei vechi, puţin timp înainte să treacă la PNL. Acesta a menţionat faptul că a cheltuit banii, pe datoriile pe care le avea administraţia locală către diverşi furnizori. Traian Cristea a declarat că banii au fost distribuiţi imediat şi că ar fi fost bine dacă ar fi primit mai mult, dat fiind faptul că refacerea malului şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă au costat foarte mult Primăria Costineşti.

Cristian Cârjaliu, primarul comunei Agigea, ne-a spus că, cu banii primiţi, a plătit mai multe lucrări pe care le avea în derulare. Acesta a declarat că banii au fost bineveniţi, chiar dacă, în opinia sa hotărârea nu este una tocmai rea, dat fiind faptul că discrepanţele dintre sumele primite de primării sunt foarte mari.

Adrian Stan, primarul oraşului Techirghiol, a declarat că a angajat deja banii într-o licitaţie, pe care a şi demarat-o. Primarul a menţionat că banii au venit la fix, dat fiind faptul că avea nevoie de finanţare pentru un proiect important. Acesta a mai spus că nu e prima oară când i se întâmplă asta, dat fiind faptul că Boc i-a cerut banii la rândul său, când l-a înlocuit pe Tăriceanu la şefia Guvernului. Atunci, primarul a făcut contestaţie la Curtea de Conturi şi a câştigat. Situaţia se poate repeta.

Valentin Vrabie, primarul comunei Peştera, nu agreează decizia Guvernului, dat fiind faptul că suma primită era necesară pentru nişte investiţii importante pentru localitate, dar a precizat faptul că se va supune legii, deşi nu i se pare tocmai corect.

Ion Adam, primarul comunei Comana, s-a arătat complet nemulţumit de banii primiţi, fiind unul dintre primarii daţi la o parte din rândul celor care primesc bani frecvent de la Guvern. Acesta a declarat că localitatea sa a avut mult de suferit, dat fiind faptul că majoritatea mandatului a fost în opoziţie şi faţă de Consiliul Judeţean Constanţa, şi faţă de Guvern. Acesta a mărturisit că banii pe care i-a primit s-au dus direct către achitarea datoriilor fostului primar. Ion Adam se înscrie în rândul primarilor care sunt de acord cu restituirea banilor de către primăriile care primesc sume exorbitante de bani, de fiecare dată.

Nicolae Matei, primarul oraşului Năvodari, nu comentează hotărârea noului Guvern şi a declarat că va proceda întocmai cu HG 255. Acesta a declarat că a prins banii în buget, dar nu a apucat să-i cheltuiască pentru că acesta consideră că nu poţi distribui banii publici decât în anumite condiţii legale foarte riguroase. Acesta a conchis spunând că s-ar bucura să nu fie nevoit să dea banii înapoi, că nu există primar care nu s-ar bucura, dar că o hotărâre de Guvern este mai presus de orice.

Ovidiu Brăiloiu, primarul oraşului Eforie, a menţionat faptul că banii au fost cheltuiţi imediat, dat fiind faptul că a avut multe facturi de achitat, în special pentru studiile de fezabilitate şi pentru unele proiecte cu finanţare europeană. Acesta consideră că nici nu poate fi vorba de o restituire a sumei primite.

Vasilica Matei, primarul comunei Horia, a declarat că va da banii înapoi dacă Hotărârea de Guvern îi impune asta. Primarul a menţionat că banii au fost mai mult decât bineveniţi având în vedere că primăria a avut conturile blocate din cauza unei datorii mai vechi. Cu groază se gândeşte însă de unde va restitui banii dacă legea îi va cere.

Dumitru Chiru, primarul comunei Lumina, ne-a declarat de asemenea că a cheltuit o parte din banii pe care i-a primit în luna aprilie de la Guvern. Acesta a menţionat însă, faptul că nu este nici o problemă să restituie banii care au rămas în contul primăriei. Dumitru Chiru a mai precizat faptul că este dispus, în caz de nevoie, şi să justifice modul în care a cheltuit jumătate din suma primită de la Guvernul Ungureanu.

Cum a împărţit Ungureanu banii în Constanţa?

Deşi unii ar tinde să acuze fostul guvern Ungureanu că a împărţit banii din aprilie pe criterii politice, în realitate lucrurile nu stau aşa. E drept că sunt mai multe primării PDL care au primit bani, dar de menţionat ar fi faptul că Primăria Medgidia (PNL) este fruntaşă la suma primită: peste 10 miliarde de lei vechi.

PSD – TOTAL: 2260 mii lei, astfel:
Agigea (50 mii lei), Băneasa (200 mii lei), Cumpăna (250 mii lei), Eforie (100 mii lei), Independenţa (200 mii lei), Lumina (500 mii lei), Mihail Kogălniceanu (50 mii lei), Mircea Vodă (370 mii lei), Năvodari (50 mii lei), Pecineaga (30 mii lei), Peştera (160 mii lei), Siliştea (50 mii lei), Tuzla (250 mii lei);

PNL – TOTAL: 1420 mii lei, astfel:
Comana (50 mii lei), Techirghiol (300 mii lei), Medgidia (1.070 mii lei);

PDL – TOTAL: 5920 mii lei, astfel:
23 August (500 mii lei), Albeşti (420 mii lei), Castelu (450 mii de lei), Costineşti (400 mii lei), Ghindăreşti (400 mii lei), Hârşova (40 mii lei), Horia (400 mii lei), Murfatlar (500 mii lei), Nicolae Bălcescu (400 mii lei), Ovidiu (450 mii lei), Poarta Albă (500 mii lei), Rasova (560 mii lei), Valu lui Traian (500 mii lei), Adamclisi (400 mii lei);

PNŢCD – Din două primării PNŢCD, Cogealac şi Vulturu, a primit bani doar Primăria Cogealac – 100 mii lei.

Localităţile care nu au primit bani şi ai căror primari se plâng că au fost uitaţi de Guvern de ceva vreme, sunt următoarele: Amzacea, Aliman, Bărăganu, Cerchezu, Cernavodă, Chirnogeni, Ciobanu, Ciocârlia, Cobadin, Constanţa, Corbu, Crucea, Cuza Vodă, Deleni, Dobromir, Dumbrăveni, Fântânele, Grădina, Ion Corvin, Istria, Limanu, Lipniţa, Mangalia, Mereni, Mihai Viteazu, Oltina, Ostrov, Pantelimon, Săcele, Saligny, Saraiu, Târguşor, Topalu, Topraisar, Tortoman şi Vulturu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top