Ştiri

Candidaţii PDL şi PNL la primăria Cernavodă îşi dau din nou mâna pentru încălcarea legii

Gheorghe Hânsă, acuzat (din nou) de ilegalităţi

Fostul primar al urbei cernavodene, Gheorghe Hânsă este acuzat că a înstrăinat ilegal un teren de o importanţă strategică (în joc sunt sute de mii de euro), beneficiarul fiind Marian Sava, cel care de asemenea doreşte să ajungă primar al oraşului Cernavodă, din partea PDL.
În 2007, Hânsă, ca reprezentant al autorităţii locale, i-a vândut lui Sava un teren de 1320 metri pătraţi dar pentru ca acel contract de vânzare să fie valid, trebuia să existe şi o autentificare notarială. Aceasta a fost făcută abia doi ani mai târziu, pe când Hânsă nu mai avea nicio calitate oficială, reprezentantul oraşului Cernavodă fiind în acel moment, noul edil Mariana Mircea. Deşi încălca legea, Hânsă s-a prezentat în 2009 la notariat şi a semnat actul, arogându-şi astfel, fără niciun drept, calitatea de primar al oraşului.
Terenul înstrăinat ilegal către Marian Sava are o importanţă strategică crucială: aici, SNN Cernavodă a obţinut, anterior „autentificării” din 2009, dreptul  de a executa lucrări de retehnologizare a reţelei de termoficare, prin amplasarea supraterană a unor conducte. Sava cere acum SNN-ului sume uriaşe, aşa zise despăgubiri: 1.207.021 RON şi 59.504 euro plus 7000 de euro pe lună, pentru orice întârziere.

Un articol de Mihai CORNEA

Primăria oraşului Cernavodă solicită nulitatea absolută a autentificării din 2009 şi sancţionarea celor care se fac vinovaţi de aceste fapte penale.
Notarul în prezenţa căruia s-a efectuat autentificarea ilegală a acceptat (fără să cerceteze în amănunt) să se treacă în contract o suprafaţă greşită a terenului.

Un teren „buclucaş”

Gheorghe Hânsă şi Marian Sava sunt doi dintre candidaţii la postul de primar al oraşului Cernavodă, un fotoliu, care aduce cu sine însă şi obligaţia de a veghea la buna şi legala desfăşurare a activităţii administrative. Cei doi reprezintă partide politice diferite, dar în România, acest aspect nu este niciodată un impediment în perfectarea unor afaceri comune. Cei doi chiar au fost părţi într-o „tranzacţie” şi
s-au înţeles chiar de minune, deşi această relaţie „armonioasă” s-a  făcut cu încălcarea legilor. Totul a început în anul 2007, atunci când Hânsă (în calitate de primar al oraşului Cernavodă) s-a înţeles cu Marian Sava să îi vândă acestuia un teren de 1320 metri pătraţi, aflat la adresa strada Seimeni, numărul 1. Suprafaţa aparţinea domeniului privat al oraşului Cernavodă şi a făcut obiectul contractului de v-c 5295 din 26.03.2007. Până aici, nimic ilegal (cel puţin, nu la prima vedere). Urmează însă „bomba”. Potrivit legii civile, o astfel de înstrăinare a unui teren trebuie să aibă formă autentică pentru a fi finalizată definitiv şi pentru a deveni validă. Ori acest lucru însemnă că actul trebuia autentificat la un birou notarial, pentru ca
vânzarea-cumpărarea să îşi producă efectele. Nu s-a întâmplat aşa ceva, iar timp de doi ani, Sava a dispus de un teren pe care legal, nu îl deţinea conform normelor în vigoare. De asemenea, trebuie menţionat că pe contractul de vânzare cumpărare, partea care înstrăina terenul era  Consiliul Local Cernavodă, chiar dacă totul se rezuma practic la o înţelegere între Hânsă şi „prietenul” Sava.

Mobilul faptei: Un teren de o importanţă strategică!

Pentru a înţelege întru-totul speţa, trebuie detaliată un pic situaţia terenului. Acesta nu era nici pe departe o simplă suprafaţă de pământ. Sava propune SNN să relocheze reţeaua de termoficare prin terenul din strada Seimeni, numărul 1. Conductele treceau astfel prin apropierea unui teren pe care Sava pusese deja mâna şi pe care exista un spaţiu comercial în construcţie.

Se sparge „buboiul”

Între timp, SNN Nuclearelectrica SA Cernavodă a început să execute lucrări de retehnologizare a reţelei de termoficare, prin amplasarea supraterană de conducte. Lucrări de acest gen s-au efectuat şi pe strada Seimeni (în baza certificatului de urbanism 346 din 2008), acolo unde se afla terenul „buclucaş”. Cei de la SNN ştiau că efectuează lucrările pe un teren care face parte din domeniul public al oraşului, ceea ce era şi adevărat. S-au trezit însă pe cap cu „proprietarul” Marian Sava care le-a spus că la adresa Seimeni, nr.1 este vorba despre proprietatea sa. Între SNN şi Sava începe un proces iar prima dintre părţi cheamă în garanţie şi Primăria Cernavodă (noua conducere). Aşa au aflat noul edil al urbei şi ceilalţi reprezentanţi legali despre înstrăinarea ilegală a terenului. Aşa cum era de aşteptat, Oraşul Cernavodă prin primar Mariana Mircea scoate în evidenţă, încă din startul acestui proces, faptul că terenul de pe Seimeni nr.1 nu a fost vândut cu respectarea legilor, neexistând autenficarea validă a înstrăinării din 2007.

Infracţiuni la notariat

După războiul SNN – Sava (dosarul 10673-212-2010, de pe rolul Tribunalului Constanţa), Primăria Cernavodă merge mai departe pentru a încerca să scoată adevărul la suprafaţă. Depune în 2012 la Judecătoria Medgidia o cerere de anulare a contractului din 2007, cerere înregistrată în dosarul 1029 – 256 – 2012. Se solicită ca notarul să depună toate documentele în baza cărora a făcut autentificarea din 2009. Aşa apare la dosar atât contractul de vânzare – cumpărare din 2007, cât şi un al doilea document inedit. Dintr-o dată, toată lumea află despre existenţa unui contract de autentificare al înstrăinării. Astfel, se depune la dosarul cauzei autentificarea nr.520 din 16.03.2009, făcută la biroul notarial. În acest fel, Sava încerca să convingă lumea că vânzarea cumpărarea din 2007 a fost în cele din urmă legală, înstrăinarea terenului fiind urmată de autentificarea cerută de lege. Nu era însă aşa pentru că acest act „autentificat” şi ivit parcă de nicăieri, avea mari probleme. Astfel, legea cere ca actul notarial să fie făcut în prezenţa părţilor ce au semnat şi contractul de vânzare cumpărare. Ori la notar nu a ajuns niciun reprezentant al Consiliului Local Cernavodă (parte la vânzare), ci doar Marian Sava şi Gheorghe Hânsă, cel care fusese primar până în 2008 şi care în 2009 nu mai avea nicio funcţie în administraţia locală! Lipsea aşadar consimţământul uneia din părţi dar cu toate acestea, actul a fost autentificat. Hânsă nu mai avea nicio calitate oficială dar cu toate acestea, a semnat autentificarea. În mod absolut logic, Primăria Cernavodă prin reprezentant Legal, Mariana Mircea a cerut în dosarul de la Tribunalul Constanţa nulitatea absolută a autentificării din 2009, pentru fraudă la lege.

S-a dilatat terenul?!

O altă mare problemă a autentificării notariale din 2009 este cea a suprafeţei terenului. Astfel, în actul notarial semnat de Hânsă şi Sava apar, dintr-odată, 1401 metri pătraţi la proprietatea de pe Seimeni nr.1. Un fapt incredibil, având în vedere că „vânzarea” din 2007 se referea strict la 1320 de metri pătraţi. Astfel, nu se ştie cum, terenul de care Sava dispunea ilegal se dilatase în ultimii doi ani, ajungând să măsoare cu 80 de metri mai mult. Acest lucru a fost posibil, întrucât Sava a prezentat o schiţă cadastrală în care era individualizat un teren de 1401 metri pătraţi. Chiar dacă vânzarea din 2007 ar fi fost legală, nu se explică cum după doi ani, Sava ajunsese să deţină încă 80 de metri pătraţi, aflaţi în domeniul public al oraşului Cernavodă.

Sava vrea miliarde

Am arătat aşadar că în 2008, pe un teren ce legal aparţinea Primăriei, SNN Cernavodă a obţinut dreptul de a amplasa suprateran conducte ale reţelei de termoficare. În 2009, după aşa-zisa autentificare a cumpărării terenului, Sava atacă SNN-ul şi face pe victima. El solicită 1.207.021,40 RON – bani reprezentând contra-valoarea lucrărilor de autorizare a unei construcţii, pe care intenţiona (zice el) să o ridice chiar pe terenul aşa-zis ocupat abuziv de SNN.  Sava nu se opreşte aici: mai vrea şi ca SNN-ul (care ulterior a chemat Primăria Cernavodă în garanţie) să îi dea 59.504 euro, reprezentând contra-valoarea lipsei de folosinţă a terenului, bani calculaţi la 16.09.2009. Mai mult, Sava a mai „inventat” ceva: ca SNN-ul să îi plătească lunar, câte 50 de euro pe fiecare metru pătrat, calculând totul până la data eliberării terenului. Toate astea pentru un teren, care legal nu îi aparţinea!

Fapte penale extrem de grave

Ţinând cont de toate aspectele sinuoase ale acestei speţe, Primăria Cernavodă prin reprezentant legal a depus o plângere penală împotriva celor implicaţi în acest scandal. Gheorghe Hânsă este acuzat de săvârşirea infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale, el arogându-şi practic un rol oficial, pe care nu îl mai avea la data semnării autentificării notariale. Dincolo de toate acestea, se pune problema unei escrocherii de sute de mii de euro, dacă se va dovedi că toată tranzacţionarea acestui teren a fost făcută cu intenţia ca, ulterior, să se obţină de pe urma SNN-ului sume uriaşe.

În loc de epilog

Războiul declanşat cu privire la terenul din Seimeni 1 va continua, cu siguranţă, mult timp în instanţă. Faptele penale de care este acuzat Hânsă sunt extrem de grave. Marea problemă a fostului edil este că în ultimii ani, numele său a fost legat de comiterea a numeroase alte infracţiuni. Hânsă este acuzat de delapidarea din fondul administraţiei publice a sumei de aproape 30 miliarde de lei vechi, împreună cu alte persoane.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top