Guvernul României

Poliţiştii din Hârşova se tem de şefa Departamentului Juridic din Prefectură

Localnicii spun că tatăl Aurei Bozdoacă ar fi împrăştiat otravă pe drumul de acces al animalelor spre păşune

Pe 19 februarie a.c., în zona Dunării din Hârşova, pe drumul de acces către păşune, au fost aruncate mai multe kilograme de grăunţe tratate cu Furadan. Furadanul este o otravă foarte puternică care este folosită în special pentru combaterea rozătoarelor, dar ca efect, aceasta şi-a demonstrat puterea nocivităţii chiar şi la om, nu mai spunem de alte animale. Locul în care a fost găsită substanţa otrăvitoare face parte din singurul drum de acces al animalelor către păşunea localităţii Hârşova.

Un articol de Andreea PAVEL, Ştefan Doru COPOŢ

Sorin Nechita, hârşoveanul care a descoperit grăunţele otrăvite în locul de acces la islazul localităţii, este cel care a anunţat Poliţia Hârşova. Omul ne-a declarat că aceştia s-au sinchisit să vină la faţa locului de-abia după două ore. Unde mai pui că organele de control n-au venit nici cu aparat de fotografiat, nici cu alte ustensile cu ajutorul cărora să poată identifica autorul, sau cureţe zona de substanţa otrăvitoare. La faţa locului a fost găsită de către martori punga de plastic din care a fost deversată substanţa otrăvitoare, pungă de pe care se pot obţine urme sau amprente car să ducă la identificarea autorului faptei.

Sorin Nechita ne-a declarat: „Am cerut poliţiştilor să vină cu echipamentul necesar şi în loc să vină cu oameni şi cu cele de trebuinţă pentru identificare, au venit cu mâinile în buzunar. Şi, pe urmă, m-au mai şi ironizat întrebându-mă dacă mai am aparatură de fotografiat”.

Bărbatul ne-a menţionat faptul că aceeaşi poliţişti sunt cei care au tergiversat la infinit anchetele în care ar fi trebuit să se stabilească vinovaţii de furturile animalelor din diferite gospodării, tarficul de combustibil din zonă sau de ţigări.

Conform spuselor unor surse din Hârşova, se pare că persoana care a aruncat otrava pe drumul de acces al animalelor ar fi chiar tatăl Aurei Bozdoacă, şefa Departamentului Juridic din Prefectura Constanţa. Dacă se dovedeşte a fi adevărat, zvonul poate căpăta o altă conotaţie. În urmă cu o săptămână, ziarul DEZVĂLUIRI a publicat în exclusivitate o anchetă şi o filmare cu camera ascunsă ce dovedeau faptul că în magazinul SC Contubo SRL din Hârşova, se vând ţigări de contrabandă. Legătura? Proprietarul magazinului este soţul juristei şef, Octavian Bozdoacă. De menţionat este faptul că nici în ceea ce priveşte vânzarea ţigărilor de contrabandă, poliţiştii hârşoveni n-au luat nici o măsură, sub pretextul că „n-au găsit nimic la faţa locului”.

Preocuparea poliţiştilor este să afle cine varsă în presă problemele din Hârşova

Pe 20 februarie a.c., jurnaliştii DEZVĂLUIRI au sunat la secţia de Poliţie Hârşova pentru a afla măsurile care s-au luat în urma împrăştierii mai multor kilograme de otravă în zona Dunării. De asemenea, o altă problemă amintită poliţiştilor a fost vânzarea ţigărilor de contrabandă la magazinul SC Contubo SRL, al cărui proprietar este Octavian Bozdoacă, soţul şefei Departamentului Juridic din Prefectura Constanţa, Aura Bozdoacă.

La telefon ne-a răspuns ofiţerul de serviciu care se mira de cele povestite, mai ceva decât se miră un bebeluş când descoperă lumea înconjurătoare: “Nu există aşa ceva. Sau o fi dar nu ştiu eu, o fi minciună. N-am auzit de asta”, au fost replicile poliţistului. Am revenit a doua zi, dis de dimineaţă, ca să stăm de vorbă cu subcomisarul Marian Iordan. Acesta nu sosise încă la secţie, drept pentru care am conversat cu un alt ofiţer de serviciu, Gabriel Baciu:

Reporter: V-am contactat în legătură cu sacoşa de Furadan găsită de localnici pe câmp, pe 19 februarie a.c. Din câte am înţeles, poliţiştilor le-a fost adus la cunoştinţă evenimentul, au văzut sacoşa cu otravă, dar nu au luat nici o măsură. Cum comentaţi situaţia?

Gabriel Baciu: (foarte glumeţ şi mirat) La noi în Hârşova?! Aţi sunat la Poliţia Hârşova… Nu cred că există aici aşa ceva, pentru că eu sunt de la Criminalistică şi ar fi trebuit să aflu, sau să fiu acolo.

Rep.: Reporterii DEZVĂLUIRI au intrat şi în posesia unor poze care atestă acest lucru, şi a unor declaraţii ale localnicilor, martori la eveniment.

G.B.: Acum depinde… cine a făcut pozele? Poate este un trucaj, poate nu este adevărat.

Rep.: Nu este etic să ne deconspirăm sursele, atât timp cât acestea nu vor. Dar de ce şi dumneavoastră, şi colegul dumneavoastră excludeţi varianta că otrava chiar a fost aruncată pe câmp?

G.B.: Pentru că… noi nu ştim, n-am aflat nimic. Şi nu cred că este adevărat aşa ceva.

Rep.:: Şi ar mai fi o problemă. Dacă sunteţi de la Criminalistică, atunci, cu siguranţă, trebuie să ştiţi măcar faptul că pe Strada Viilor, la magazinul SC Contubo SRL, se vând ţigări de contrabandă. Mai mult, acestea sunt expuse la vedere.

G.B.: (preţ de câteva secunde, asupra conversaţiei se lasă tăcerea) … Mă depăşeşte situaţia. N-am auzit aşa ceva.

Rep.: Oamenii din oraş ne-au spus, de asemenea, că Poliţiei Hârşova nu-i este străină nici situaţia de la SC Contubo SRL şi că aţi fost în control acolo, fără să luaţi, însă, nici o măsură.

G.B.: Nu… Sau eu cel puţin nu am auzit de aşa ceva.

Rep.: Dacă până în prezent, să spunem că nu cunoaşteaţi cele două situaţii, acum când v-am semnalat aceste probleme, veţi lua măsuri?

G.B.: Îl vom înştiinţa pe domnul comandant şi dumnealui va dispune ce trebuie făcut. Noi n-avem dreptul acesta.

Între timp, la secţie apare şi subcomisarul Marian Iordan. Gabriel Baciu ne-a spus să revenim în 15 minute pentru că “dom’ comandant are puţină treabă la maşină”. Ne-a promis chiar, mai în glumă, mai în serios, că “îl va lega de scaun” până revenim cu telefonul, doar să nu plece până nu stăm de vorbă. Iată că Iordan n-a mai stat când o fi văzut funia subalternului şi-a tulit-o din secţie exact când s-a împlinit sfertul de oră…

G.B.: Domnul comandant doar ce-a plecat. Mi-a transmis că de ţigările de la magazin ştia, că s-au efectuat mai multe controale, dar că nu s-a găsit nimic.

Rep.: Noi am realizat o filmare cu camera ascunsă, care dovedeşte altceva. Ţigările de contrabandă sunt expuse bine mersi în raft.

G.B.: Nu ştiu, n-avem internet aici, dar o să mă uit la film.

Rep.: Şi în legătură cu otrava, ce a spus domnul comandant?

G.B.: A spus că ştie şi despre asta, că a fost aruncată în zona Dunării, dar în perioada asta animalele trebuie să stea în grajd, nu să se plimbe pe-acolo. Mai ales că acolo e pădure, nu păşune. Şi să ştiţi că am aflat şi cine a făcut asta, dar nu mai contează.

Rep.: Cine a aruncat otrava?

G.B.: Nu… am aflat cine a făcut pozele şi cine v-a spus.

Rep.: Păi, eu credeam că e mai important să aflaţi cine a aruncat otrava, nu cine a semnalat acest lucru poliţiei şi presei. De ce e important că aţi aflat cine a făcut publică povestea cu Furadanul?

G.B.: Eh, nu e important, am spus şi eu aşa…

 În concluzie, deşi povestea ţigărilor de contrabandă e cunoscută de localnici de ani de zile, iar ţigările lipsesc din raft doar când marfa se termină, iată că “nenumăratele” controale ale Poliţiei Hârşova n-au scos la iveală niciodată, nimic. Rămâne de văzut dacă poliţiştii vor mai efectua razii la magazinul cu pricina, acum că jurnaliştii DEZVĂLUIRI le-au pus la dispoziţie un film cu camera ascunsă, care demonstrează contrariul spuselor şefului lor, Marian Iordan.

Pe de altă parte, ce dacă mai multe kilograme de otravă au fost aruncate la marginea unei păduri? Pe poliţiştii hârşoveni prea puţin îi interesează autorul acestei acţiuni, pe ei îi interesează (drept dovadă că au aflat imediat) identitatea celui care a îndrăznit să facă poze la otravă, apoi să-i tragă de mânecă pe domnii în uniformă ca să ia măsuri. Şi mai mult, cum a îndrăznit cetăţeanul să anunţe presa? Altfel, domnii poliţişti nu au răspuns nimic atunci când au fost întrebaţi de ce nu au demarat o anchetă ca la carte în această situaţie…

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top